Τα ινομυώματα είναι κατά κανόνα καλοήθεις μάζες (όγκοι) από ινομυώδη ιστό. Μία στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζει ινομυώματα κάποια στιγμή στη ζωής της και πολλές φορές δεν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα. Τα πιο συχνά είναι η αιμορραγία κατά την περίοδο ή ανάμεσα στον κύκλο, με έξοδο μεγάλων πηγμάτων αίματος, πόνοι και κράμπες στην κοιλιά.
Γράφει ο Γιάννης Περιστέρης, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
Έντονη αναιμία, αίσθηση βάρους, πίεση στην ουροδόχο κύστη και συχνοουρία, πολλές φορές οδηγούν στο γυναικολόγο. Επίσης, αποβολές και υπογονιμότητα. Η διάγνωση του ινομυώματος είναι απλή και ακριβέστατη με τον υπερηχογραφικό έλεγχο.
Το τι θα κάνει η γυναίκα που έχει ινομυώματα εξαρτάται από:
1) την ηλικία της γυναίκας
2) το μέγεθος του ινομυώματος
3) τη βαρύτητα των συμπτωμάτων
4) την ύπαρξη υπογονιμότητος
Γυναίκα κοντά στα 50 ή μεγαλύτερη με πόνους και αιμορραγίες και μέγεθος ινομυωμάτων μεγαλύτερα από 3cm πρέπει να τα αφαιρεί. Σε ελάχιστες περιπτώσεις η ολική αφαίρεση της μήτρας είναι η λύση. Ο αποκλεισμός της κακοήθειας επιβάλλεται να γίνει πριν από την ινομυωμακτεκτομή, με την ιστολογική εξέταση του ενδομητρίου.
Ανεξαρτήτου ηλικίας ινομυώματα μεγαλύτερα από 5cm πρέπει να αφαιρούνται, ιδίως όταν αρχίζουν να εκφυλίζονται. Όταν υπάρχει υπογονιμότητα, τα ινομυώματα έστω και κάτω από 3cm είναι καλό να αφαιρούνται. Τελευταία, πολυκεντρικές μελέτες δείχνουν σημαντική αύξηση των κυήσεων μετά από λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή.
Πότε να τα αφήσετε και να τα παρακολουθείτε;
Όταν το μέγεθος του ινομυώματος είναι μέχρι 2,5 cm, έχετε τεκνοποιήσει και δεν έχετε καθόλου συμπτώματα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αφαίρεσης;
Χωρίς καμιά αμφιβολία, η λαπαροσκοπική ή ρομποτική αφαίρεση του ινομυώματος είναι ο ενδεικνυόμενος τρόπος αφαίρεσης, εκτός εκείνων των περιπτώσεων που τα ινομυώματα είναι μεγαλύτερα από 12cm, οπότε ενδείκνυται η κλασική ανοιχτή χειρουργική.