Αρχική Infokids Υγεία Ιός Ζήκα - Πώς μεταδίδεται - Χώρες που κινδυνεύουν

Ιός Ζήκα - Πώς μεταδίδεται - Χώρες που κινδυνεύουν

Ο ιός Zika μεταδίδεται από τα κουνούπια και ανήκει στην ομάδα του κίτρινου πυρετού, του δάγκειου πυρετού και του ιού του Δυτικού Νείλου. Η μόλυνση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις, ενδέχεται, όμως, να προξενήσει πυρετό, εξανθήματα, δυνατούς πονοκεφάλους, πόνους στις κλειδώσεις και τους μυς. Η ίδια η λοίμωξη δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

Ο ιός Ζήκα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η νέα αναδυόμενη απειλή για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με αξιωματούχους του γραφείου δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν όσους ζουν σε περιοχές με τροπικό κλίμα και ιδιαίτερα τις γυναίκες για την επικινδυνότητά του.

Ο ιός Ζήκα που μεταδίδεται με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια και έχει συνδεθεί πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών σε χιλιάδες μωρά στη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, θεωρείται πιθανόν να εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες της Αμερικής, εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα ποσοστά νοσηλείας είναι χαμηλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ακόμα θάνατοι από τον ιό.

Εκτιμάται ότι ο ιός παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική και ιδιαίτερα στη Βραζιλία το 2014.

Μέχρι τώρα ο ιός Ζήκα θεωρούταν μια σπάνια ασθένεια με ήπια συμπτώματα και μεταδίδεται από τα κουνούπια. Πήρε το όνομά του από το δάσος Ζήκα στην Ουγκάντα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στη δεκαετία του 1940.

zika-virus-670x400
Ελάχιστες περιπτώσεις του ιού είχαν καταγραφεί πριν από το 2013. Όμως, οι επιστήμονες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά από πολλαπλές εστίες που ανακαλύφθηκαν στα νησιά του Ειρηνικού και τη Νοτιοανατολική Ασία. Από τότε, ο Ζήκα έχει εξαπλωθεί στη Βραζιλία, όπου οι επιστήμονες εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter