ΗΠΑ: 4χρονος υπέστη εγκεφαλικό από το τρενάκι του λούνα παρκ

Busch-Roller-CoasterΈνα αγοράκι τεσσάρων ετών υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, αφότου επιχείρησε να ανέβει σε δύο διαφορετικά τρενάκια σε λούνα παρκ που επισκέφθηκε με τους γονείς του κατά τη διάρκεια των οικογενειακών διακοπών. Οι βίαιες κινήσεις του κεφαλιού κατά τη διάρκεια της βόλτας με το τρενάκι πιστεύεται ότι προκάλεσαν ένα σχίσιμο στην καρωτιδική αρτηρία που μεταφέρει το αίμα στο κεφάλι, τον εγκέφαλο και το πρόσωπο.

Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, αυτές αφορούσαν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όμως, τα παιδιά κάτω των δέκα ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε απότομα τραντάγματα της κεφαλής επειδή οι μύες του λαιμού δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. “Αυτό σημαίνει ότι έχουν σχετικά μεγάλο κεφάλι σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα τους”, αναφέρει ο νευρολόγος Dr. Jose Biller από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Loyola στο Σικάγο όπου νοσηλεύτηκε το παιδί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρενάκι στο οποίο ανέβηκε το παιδί είχε μήκος 679 μέτρα και 30 μέτρα ύψος, με τελική ταχύτητα 25 μίλια/ώρα, ενώ στο δεύτερο η ταχύτητα καθόδου άγγιζε σχεδόν τα 40 μίλια/ώρα.

23FFB26400000578-2871393-image-m-3_1418385842289Την επόμενη μέρα, κατά τη διάρκεια της πτήσης προς το Σικάγο, το αγοράκι έκανε εμετό και η αριστερή πλευρά του προσώπου του άρχισε να γέρνει. Μέχρι τη στιγμή που έφτασε στο σπίτι του, δεν ήταν σε θέση να περπατήσει και εμφάνιζε αδυναμία σε όλη την αριστερή πλευρά του. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι αξονικές αποκάλυψαν το σχίσιμο στην καρωτιδική αρτηρία. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν το εγκεφαλικό επεισόδιο και του χορήγησαν χαμηλές δόσεις ασπιρίνης για την αραίωση του αίματος.

Έξι μήνες αργότερα, το βάδισμα του παιδιού έχει βελτιωθεί σημαντικά αν και ακόμη υπάρχει μια ήπια μυϊκή αδυναμία και δυσκαμψία στην αριστερή πλευρά.

Αναφέροντας το ασυνήθιστο περιστατικό στο περιοδικό Παιδιατρικής Νευρολογίας, ο Dr. Biller προειδοποίησε ότι οι απότομες κινήσεις που προεκτείνουν ή περιστρέφουν το λαιμό, όπως ορισμένες αθλητικές κινήσεις ή ακόμα και ο βίαιος βήχας, είναι πολύ πιθανό να σχίσουν την καρωτιδική αρτηρία.

Τα τρενάκια του λούνα παρκ που αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως το γλαύκωμα, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, ακόμη και διαρροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη.