Αρχική InfoMommy Υγεία Ηπατίτιδα: Η "σιωπηλή νόσος" που κάνει θραύση, ενώ θα μπορούσε να ιαθεί πλήρως

Ηπατίτιδα: Η "σιωπηλή νόσος" που κάνει θραύση, ενώ θα μπορούσε να ιαθεί πλήρως

Hepatitis-A-B-C-D
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα βρίσκονται στο σκοτάδι, αφού 8 στους 10 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα «σιωπηλή νόσο» και αυτό γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης, πολλές φορές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να μην έχουν αποτέλεσμα.
Η σοβαρή αυτή αρρώστια εξακολουθεί να κάνει θραύση (και) στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι με την κατάλληλη αγωγή μπορεί να αντιμετωπιστεί ή και να ιαθεί πλήρως.
«Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για ένα εκατομμύριο  θανάτους το χρόνο παγκοσμίως», σημειώνουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη της ηπατίτιδας Α, για την οποία επίσης υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα «σιωπηλή νόσο» και αυτό γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης, πολλές φορές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να μην έχουν αποτέλεσμα.

Υπολογίζεται ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί από ηπατίτιδα C, που μεταδίδεται κυρίως με μετάγγιση και τα συμπτώματά της είναι ανορεξία, κόπωση, κατάθλιψη και πόνοι στην κοιλιά, στους μυς και στις αρθρώσεις.

Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β, όπου μόνο το 5% μεταπίπτει σε χρόνια ηπατίτιδα, η τύπου C εξελίσσεται σε ποσοστό 80%. Η χρόνια ηπατίτιδα C είναι μια σοβαρή νόσος, που μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

"Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του HIV/AIDS!» τονίζει ο κ. Ιωάννης Κοσκίνας, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος (ΕΕΜΗ). Σύμφωνα με τον κ. Κοσκίνα, ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα, καθώς «400.000 Ελληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα B ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν»!

Η άγνοια για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης της ασθένειας, αλλά και ο κοινωνικός στιγματισμός των φορέων και των πασχόντων είναι δύο μεγάλα εμπόδια στον περιορισμό της χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας, συμπληρώνει ο επίκουρος καθηγητής Γαστρεντερολογίας του ΕΚΠΑ και γενικός γραμματέας της ΕΕΜΗ, Ιωάννης Βλαχογιαννάκος.

Σύμφωνα με τους Ελληνες ειδικούς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τους τρόπους μετάδοσης και κατά συνέπεια θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν και δεν υποβάλλονται σε εξετάσεις. Η ειρωνεία είναι ότι σήμερα η ηπατίτιδα είναι ένα νόσημα που αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γιατρευτεί πλήρως, αρκεί οι ασθενείς να εντοπιστούν και να λάβουν την κατάλληλα αντιική αγωγή.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.