Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Ισχύει ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων; Σε πόση ώρα μπορούμε να φάμε κάτι που έπεσε κάτω;

Ισχύει ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων; Σε πόση ώρα μπορούμε να φάμε κάτι που έπεσε κάτω;

"Ισχύει ο διατροφικός κανόνας των πέντε δευτερολέπτων;" διερωτάται ο Ιndependent. Ο «κανόνας» αυτός υποστηρίζει πως εάν πέσει ένα κομμάτι τροφής στο πάτωμα και το σηκώσουμε αμέσως, μέσα στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα, δεν προλαβαίνει να μολυνθεί από τα μικρόβια και μπορεί να καταναλωθεί. Ίσως να το έχουμε δει να συμβαίνει ως παιδιά και με τη συνοδευτική κίνηση του φυσήματος για να φύγουν οι όποιες βρωμιές ή μικρόβια.

Ωστόσο, η πεποίθηση αυτή εξακολουθεί να υποστηρίζεται και από αρκετούς ενήλικες, καθώς σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη το 2003 το 70% των γυναικών και το 56% των ανδρών γνώριζαν τον «κανόνα».

Το 2007 το πανεπιστήμιο Clemson βρήκε μέσω πειραμάτων ότι δεν έχει σημασία εάν ένα κομμάτι τροφής μείνει σε μια επιφάνεια για 5, 30 ή 60 δευτερόλεπτα, καθώς η μόλυνση εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των μικροβίων που υπάρχουν σε αυτή. Επίσης, παίζει ρόλο και το είδος της επιφάνειας.

Ο καθηγητής Paul Dawson του Πανεπιστημίου Clemson επισημαίνει ότι τα χαλιά, για παράδειγμα, φαίνεται ότι είναι πιο ιδανικά για να σηκώσει κάποιος ένα τρόφιμο που έχει πέσει σε αυτά απ ότι εάν έπεφτε πάνω σε ξύλο ή πλακάκι. Διαπιστώθηκε ότι όταν σε ένα χαλί που έχει μολυνθεί με σαλμονέλα πέσει ένα τρόφιμο, τότε σε αυτό μεταφέρεται λιγότερο από 1% των βακτηρίων. Όμως όταν ένα τρόφιμο πέσει σε ξύλινο έδαφος ή πλακάκι, τότε περίπου το 48-70% των βακτηρίων θα μεταφερθεί από το πάτωμα.

Όμως, το ερώτημα παραμένει. Μπορεί κανείς να φάει κάτι που του έπεσε κάτω;

Ο ίδιος καθηγητής λέει ότι ακόμη κι αν υπάρχουν εκατομμύρια μικρόβια εκεί που θα πέσει κάποιο τρόφιμο, ακόμη και ένα 0,1% των βακτηρίων μπορεί να κάνει κάποιον να νοσήσει: «Συγκεκριμένοι τύπου βακτηρίων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την υγεία και αρκεί ένα πολύ μικρό ποσοστό για να ρίξει κάποιον στο κρεβάτι, αλλά ο κίνδυνος αυτά τα βακτήρια να βρίσκονται σε κάποια επιφάνεια είναι πολύ μικρός. Στην περίπτωση που κάποιος μικροοργανισμός βρίσκεται στο ίδιο σημείο που έπεσε το τρόφιμο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει μεταφερθεί και στο φαγητό και εάν το βάλεις στο στόμα σου τότε είναι βέβαιο πως θα νοσήσεις. Είναι κάτι σαν το λόττο», λέει ο Dawson.

Αυτό που προτείνεται είναι να εφαρμόζεται ο κανόνας των μηδέν δευτερολέπτων. Εάν σας πέσει κάτω κάποιο τρόφιμο, αφήστε το. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε πάντα καθαρές τις επιφάνειες του σπιτιού σας, τα σκεύη που τρώτε και μαγειρεύετε και φυσικά να πλένετε τα χέρια σας.

Σε συνεργασία με την huffingtonpost.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.