- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«Ισχύει ότι και οι δύο γονείς μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου;»

«Η σύζυγός μου, η οποία είναι έγκυος στον όγδοο μήνα, είναι ειδικευόμενη γιατρός κι εγώ τακτικός υπάλληλος σε Οργανισμό του δημοσίου. Η ερώτησή μας αφορά την άδεια ανατροφής τέκνου, αυτή δηλαδή που δίνεται μετά τη λήξη της άδειας λοχείας της μητέρας. Η σύζυγός μου ως ειδικευόμενη γιατρός, άρα έχουσα σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, δικαιούται μέχρι τρεις μήνες άδεια ανατροφής, ενώ εγώ, με βάση τον κανονισμό προσωπικού του οργανισμού, δικαιούμαι μέχρι 9 μήνες άδεια ανατροφής, όπως και στο στενό δημόσιο.

Ξέρω ότι τουλάχιστον μέχρι πριν από μερικά χρόνια, χρήση της άδειας ανατροφής μπορούσε να κάνει αυστηρά μόνο ο ένας από τους δύο γονείς. Άρα στη δικιά μας περίπτωση, αν η σύζυγός μου έκανε χρήση της τρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου, εγώ δεν θα μπορούσα να διεκδικήσω καθόλου άδεια ανατροφής και μ’ αυτό τον τρόπο θα έπρεπε να αναζητούσαμε βοήθεια για την ανατροφή του παιδιού [2] ήδη από την ηλικία των έξι μηνών, καθώς δεν έχουμε παππούδες, γιαγιάδες ή άλλους στενούς συγγενείς στην Αθήνα όπου κατοικούμε.

Με ενημέρωσαν, χωρίς να μπορούν να μου δώσουν επιπλέον στοιχεία, ότι πρόσφατα έχει αλλάξει αυτό και η ισχύουσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα να πάρει η σύζυγός μου την τρίμηνη άδεια ανατροφής που δικαιούται και στη συνέχεια να κάνω χρήση της άδειας ανατροφής που δικαιούμαι, μείον το τρίμηνο που θα έχει πάρει η σύζυγός μου. Δηλαδή να ζητήσω μέχρι 9-3=6 μήνες άδεια ανατροφής αντί των εννέα που μου δίνει το είδος της σύμβασης εργασίας. Ισχύει αυτό και αν ναι, με βάση ποιες διατάξεις θα μπορούσαμε να το διεκδικήσουμε; Επίσης, επειδή η εργατική νομοθεσία αλλάζει διαρκώς και δυσκολεύτηκα πολύ να βρω τι ισχύει, πώς μπορώ να αναζητήσω την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία; Ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Απάντηση του δικηγόρου Ιωάννη Π. Αλαβάνου

Είναι όπως το περιγράφετε, αφού σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν. 3528/2007 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν. 4210/2013:

«3. Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της προηγούμενης παραγράφου.

Αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των διευκολύνσεων της παραγράφου 2».

Με εκτίμηση,
Γιάννης Π. Αλαβάνος

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ Π. ΑΛΑΒΑΝΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
Κάνιγγος 27, 106 82 Αθήνα
+30210 3816555, +306932618706
fax: +30210 3816555
E-mail: [email protected]
www.alavanos.gr [3]