Αρχική Infokids Υγεία Ηχοθεραπεία: θεραπεία με τις νότες

Ηχοθεραπεία: θεραπεία με τις νότες

Children_Listening_To_Music_1256226

Πόσες φορές δεν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να χαλαρώνει ακούγοντας μια μελωδία; Να ονειρεύεται. Να ξεχνά τα πάθη του, τις θλίψεις και να καταστρώνει σχέδια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η μουσική και οι ήχοι έχουν την ιδιότητα να θεραπεύουν και να μας γεμίζουν θετική ενέργεια που μπορεί να φτάσει μακριά. Στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα.

Έχει συμβεί σε όλους μας, τουλάχιστον μία φορά. Πηγαίνεις σε ένα δωμάτιο να πάρεις κάτι. Σταματάς στα μισά του δωματίου και αρχίζεις να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο πήγες ως εκεί. Ναι, σίγουρα κάτι ήθελες να πάρεις, αλλά τι. Ανασηκώνεις λοιπόν τους ώμους και επιστρέφεις στην προηγούμενη θέση σου. Μπορεί έπειτα από μισή ώρα να αστράψει στο μυαλό σου η ξεχασμένη ιδέα, μπορεί και όχι.
Αυτή είναι μία μόνο από τις περιπτώσεις όπου η ηχοθεραπεία σπεύδει για βοήθεια και μάλιστα ουσιαστική. Πώς γίνεται αυτό; Οι ειδικοί ήχοι που παράγονται στη διάρκεια μιας συνεδρίας έχουν την ικανότητα να επιδρούν στα νεύρα μας, να τα ενεργοποιούν και, στην πραγματικότητα, να «χτίζουν» νέες εγκεφαλικές συνδέσεις. Η ηχοθεραπεία είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που στηρίζεται στην παραγωγή πολύ υψηλών ήχων. Ο Γάλλος γιατρός, ωτορινολαρρυγγολόγος φωνίατρος και νευρο-ωτολόγος Αλφρέντ Τοματίς, με μια σειρά πειραμάτων έδειξε ότι οι υψηλές νότες που πρωτακούει το έμβρυο λόγω της ανατομίας του κοχλία του, είναι καθοριστικές και στη μετέπειτα ζωή μας για τη θεραπεία μιας σειράς δυσλειτουργιών. Από τις εκτεταμένες έρευνες και την τεράστια κλινική του πείρα ο καθηγητής Τοματίς ανακάλυψε ότι το αυτί, στην ολότητά του (εξωτερικό, μεσαίο και εσωτερικό αυτί), έχει λειτουργίες πολύ πιο πολύπλοκες και σημαντικές από τον παραδοσιακά γνωστό του ρόλο ως αισθητήριο όργανο ακοής.

Πού απευθύνεται
Οι θεραπευτές που χρησιμοποιούν τους ήχους για να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων που καταφεύγουν σε αυτούς, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι συγκεκριμένοι ήχοι θα βοηθήσουν στα ψυχολογικά τους μπλοκαρίσματα. Και ακόμη, με τον ηχητικό ερεθισμό του εγκεφάλου μειώνουν την παραγωγή στρες πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να ωφελήσουν έναν άνθρωπο, ενεργοποιούν τη μνήμη, επιταχύνουν την εκμάθηση (ωφελούνται σημαντικά τα άτομα με δυσλεξία), βοηθούν στην καλύτερη επικοινωνία, στη συναισθηματική ολοκλήρωση και τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, καταπραϋνουν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, της άνοιας, τις νευρολογικές διαταραχές, την κατάθλιψη και την επιληψία, όπως και τις διαταραχές του ύπνου.

Πώς γίνεται
Η εναλλακτική θεραπεύτρια Μαρία Σαρλέ μας λέει ότι «οι ήχοι όπως και τα χρώματα είναι δονήσεις που επενεργούν πάνω στα όργανα του σώματος και τα βοηθούν να λειτουργούν καλύτερα». Η ίδια βασίζεται στη μέθοδο που ονομάζεται psychophonie και έχει την αρχή της στο σύστημα που εμπνεύστηκε ο dr. Tomatis. Σύμφωνα με αυτό, ανεβαίνει με τη φωνή της τρεις οκτάβες (από το ντο 3 ως το ντο 6) και έπειτα αρχίζει να κατεβαίνει. Οι τρεις αυτές οκτάβες αντιστοιχούν σε όλο το ανθρώπινο σώμα από τον κόκκυγα μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Η μέθοδος αυτή, ανάλογα πάντα με τη δεκτικότητα του ατόμου, μπορεί να τον απογειώσει ενεργειακά. Πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει συνεδρίες ηχοθεραπείας μιλούν για μια εμπειρία ανάτασης, κατά την οποία αισθάνονται ότι βγαίνουν από το σώμα τους και, μετά, όταν επιστρέφουν είναι σαν να έχουν βρει λύση για όλα τα προβλήματά τους. Άλλοι, πάλι, αισθάνονται μια τρομερή ενεργητικότητα στη δουλειά τους και απαράμιλλη δημιουργικότητα. Όπως λέει η Μαρία Σαρλέ, στην ηχοθεραπεία συνεργάζονται η ψυχή, το σώμα και το πνεύμα για να «καθαρίσει» το τοπίο ολιστικά. Οι χαμηλότερες νότες απευθύνονται στο υποσυνείδητο, οι μεσαίες στο συναίσθημα και οι υψηλότερες στο πνεύμα. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν μπορούν να αντέξουν το απόλυτο «τίποτα», το άδειασμα, που επέρχεται με αυτό το εσωτερικό καθάρισμα. Γι’ αυτό ο θεραπευτής οφείλει να αναγνωρίζει μέχρι πού πρέπει να φτάσει, να βρίσκει τα όρια κάθε ανθρώπου και να μη τα ξεπερνά γιατί τότε η διαδικασία γίνεται οδυνηρή.

Τραγούδι και αυτοσχεδιασμός
Αφού κάποιος παρακολουθήσει κάποιες συνεδρίες με ένα θεραπευτή, μπορεί να διατηρήσει τη θεραπευτική επίδραση των ήχων με κάποιες ειδικές εγγραφές που θα προμηθευτεί και θα ακούει μόνος του με ακουστικά, κάθε μέρα για ορισμένο χρόνο. Επειδή ο ήχος  πιάνει χαμηλές συχνότητες, δεν ενοχλεί το άτομο, το οποίο μπορεί εύκολα να καταπιαστεί με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Εκτός αυτού, η κ. Σαρλέ μας επισημαίνει τη θαυματουργή διάσταση του τραγουδιού, ακόμη και του αυτοσχέδιου, στην καλή ψυχοσωματική μας κατάσταση. Είναι σημαντικό για όλους μας να τραγουδάμε, γιατί έτσι απελευθερώνουμε την ψυχή μας. Αντιθέτως, όταν έχουμε συναισθηματικά μπλοκαρίσματα, δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιους ήχους. Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος φόβος για έναν τραγουδιστή είναι η στεναχώρια κα η κατάθλιψη, γιατί επηρεάζουν το εύρος των ήχων που μπορεί να βγάλει. Επίσης, μεγάλη είναι η αξία των παραδοσιακών ακουσμάτων, που κρύβουν μέσα τους το συλλογικό υποσυνείδητο ενός λαού. Αυτά τα ακούσματα βοηθούν μικρούς μεγάλους, γιατί ελευθερώνουν την ψυχή και την οπλίζουν με δύναμη. Κατ’ αυτή την έννοια, τα γλέντια κα και οι γιορτές που γίνονταν άλλοτε στα σπίτια είχαν μπορούμε να πούμε θεραπευτική αξία. Το να τραγουδάμε λοιπόν και μόνοι μας είναι πολύ σημαντικό – μάλιστα ακόμα κι αν είμαστε φάλτσοι, δεν πρέπει να στερούμε από τον εαυτό μας τη θετική επίδραση που ασκούν οι ήχοι.

Info

• Μαρία Σαρλέ (Maria Charlet)
Φυσικοθεραπεύτρια - Εναλλακτικές τεχνικές
Οθωνος 91, 2ος όροφος, 14561, Κηφισιά
Τηλ.: 210 - 8013293, Fax: 210 - 8087159
Κινητό: 6945 - 756224
E-mail: info@mariacharlet.gr

• Ντόρα Ψαλτοπούλου, Μουσικοθεραπεύτρια MA-CMT, doramusictherapy@netfiles.gr

• Ο Ελληνικός Σύλλογος Καταρτισμένων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών, τηλ.: 210-6141286
Fax: 210-6141286


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.