JCrete4Kids: Δωρεάν ημερίδα Προγραμματισμού & Ρομποτικής στο Ηράκλειο και τα Χανιά

Το JCrete4Kids είναι μια δωρεάν δράση για παιδιά που φέτος οργανώνεται για πέμπτη χρονιά στην Κρήτη. Για τα παιδιά που διαμένουν εκεί, αλλά και για όσα θα επισκεφτούν το νησί στη διάρκεια του διημέρου, 20-21 Ιουλίου.

Το JCrete4Kids είναι μια δωρεάν ημερίδα Προγραμματισμού & Ρομποτικής για παιδιά ηλικίας 8-16 ετών.

Τα παιδιά περνούν μια ημέρα γεμάτη διασκέδαση, αναπτύσουν αναλυτική, συνθετική και δημιουργική σκέψη, καλλιεργούν την ομαδικότητα και έρχονται σ’ επαφή με τις νέες τεχνολογίες.

Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια ημέρα γεμάτη διασκέδαση και θα ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο της ρομποτικής και του προγραμματισμού που τα τελαυταία χρόνια αποτελεί μια από τις αγαπημένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών όλων των ηλικιών. Το πρόγραμμα των εργαστηρίων διαμορφώνεται ως εξής:

Οι δραστηριότητες για το 2019

Lego MX

1) Μάζεψε φρούτα με τα Lego Mindstorms
Τα Lego Mindstorms είναι προγραμματισμένα “τουβλάκια” από τη Lego που συνδυάζονται με ηλεκτρικά μοτέρ, τηλεχειριστήρια, αισθητήρες υπερήχων, υπεριώδους, χρώματος και φωτός και τεχνικά κομμάτια Lego (όπως εργαλεία, άξονες, ακτίνες, και υδραυλικά μέρη) κατάλληλα για να χτίσει ο χρήστης ρομπότ και άλλα αυτοματοποιημένα ή αλληλεπιδραστικά συστήματα.

Όλοι ίσως έχετε προσπαθήσει να μαζέψετε φρούτα από τα δέντρα. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχουν μηχανές για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας; Θα δημιουργήσετε μια τέτοια μηχανή με τα Lego Mindstorms που θα οδηγείται αυτόματα και θα “ταρακουνά” τα δέντρα έτσι ώστε τα ώριμα φρούτα να πέσουν μόνα τους.

Εισηγητές: Olexandra Dmytrenko (Ουκρανία), Sebastian Blanc (Γερμανία)

2) ‘Πρέπει να τα συλλάβουμε όλα’! Raspberry Pi και Pokemon με Java
Τα Pokemon δραπέτευσαν από το εργαστήριο και τρέχουν να ξεφύγουν! Χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) μινιατούρα (Raspberry Pi), μια τρισδιάσταστη εκτυπωμένη ποκε-μπάλα και τη γλώσσα προγραμματισμού Java, θα πρέπει να συλλάβετε όλα τα Pokemon και να τα επιστρέψετε στον εισηγητή. Γι’ αυτό το εργαστήριο θα σας παρέχεται το απαραίτητο υλισμικό (hardware), αλλά συνίσταται να αγοράσετε το δικό σας Raspberry Pi για να συνεχίσετε να κυνηγάτε Pokemon στο σπίτι σας!

Το Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής τσέπης στο μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας. Το χαμηλό του κόστος $35 (η έκδοση Zero κοστίζει $5) σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος και την απόδοσή του το καθιστούν ιδανικό για την κατασκευή πληθώρας εφαρμογών.

Εισηγητές: Cassandra Chin, Stephen Chin, Oracle (Η.Π.Α.)

3) Χτίσε το δικό σου ρομπότ mBot
Το mBot είναι ένα χαμηλού κόστους, εύκολο στη χρήση ρομπότ για να μπορέσουν τα παιδιά να λάβουν μια πρώτη εμπειρία γύρω από το γραφικό προγραμματισμό, τα ηλεκτρονικά και τη ρομποτική. Είναι μια πλήρης λύση για την εκμάθηση ρομποτικής και είναι σχεδιασμένα γύρω από την εκμάθηση STEM.

Με τους δυο κινητήρες του και τους διάφορους σένσορές του, προγραμματίζοντας το mBot δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά και αρκετά απλό ώστε κάθε παιδί να ξεκινήσει να γίνει ένας μικρός εφευρέτης. Αφού αναφερθούμε στις δυνατότητες του ρομπότ, στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε τη διεπαφή Scratch ώστε να “ζωντανέψουμε” το mBot χρησιμοποιώντας τουβλάκια προγραμματισμού. Τέλος, τα παιδιά θα χτίσουν ένα ρομπότ το οποίο θα (μπορέσετε να δείτε τι κάνει όσοι εγγραφείτε στο εργαστήριο)… Είναι απαραίτητο να προεγκαταστήσετε το mBlock3.

Εισηγητές: Alex Snaps (Καναδάς), Θωμάς Πλιάκας (Ελλάδα)

Εγγραφή / Επικοινωνία
Η εγγραφή είναι απαραίτητη καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Τα παιδιά θα πρέπει να φέρουν το δικό τους φορητό υπολογιστή (laptop).

Πρόγραμμα

Σάββατο20 Ιουλίου

9:00-9:30 Εγγραφή
9:30-11:45 1η Συνεδρία
11:45-12:15 Διάλειμμα
12:15-14:30 2η Συνεδρία
Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης,

Κολυμπάρι Κισσάμου Χανίων

Tel.: +30 28240 22500 / 22245

Fax: +30 28240 22060

email: oac@otenet.gr

Κυριακή 21 Ιουλίου

9:00-9:30 Εγγραφή
9:30-11:45 1η Συνεδρία
11:45-12:15 Διάλειμμα
12:15-14:30 2η Συνεδρία

Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΔΕΠΤΑΗ),

Πλαστήρα & Ρωμανού,

Ηράκλειο Κρήτης,

Τηλ.: +30 281 022 9618,
+30 281 024 1950,

email: deptah@otenet.gr