Όσο το λεξιλόγιο εμπλουτίζεται [2], ο εκφραστικός λόγος αποκτά όλο και περισσότερα εργαλεία για να μεταφέρει ολοκληρωμένα και μεστά μηνύματα.
Ως ενεργό λεξιλόγιο ορίζεται το πλήθος των λέξεων που ένα άτομο εύκολα χρησιμοποιεί στον προφορικό και γραπτό του λόγο.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό πόσο απαραίτητο είναι να εφαρμόζονται παιδαγωγικές δραστηριότητες ανάπτυξης λεξιλογίου. Όμως, για τα παιδιά με Δυσλεξία και άλλες Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες [3], χρειάζεται ένα ρεπερτόριο ασκήσεων που εμπεριέχει αισθητηριακούς και κιναισθητικούς τρόπους διδασκαλίας. Πώς θα το πετύχουμε αυτό στην προκειμένη περίπτωση;
Τα επιτραπέζια παιχνίδια πάντα δίνουν πολλές μαθησιακές εμπειρίες αν προσαρμοστούν κατάλληλα. Αυτό έγινε με την ανάγνωση στο παιχνίδι: Ο πύργος της ανάγνωσης και με την ορθογραφία με: Το παζλ της ορθογραφίας! Έτσι συνέβη και εδώ με το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι Jenga! Ποιος δεν έχει παίξει με το υπέροχο αυτό παιχνίδι με τα τουβλάκια.
Με την παρακάτω άσκηση μπορούμε βελτιώσουμε το λεξιλόγιο ενός μαθητή με Δυσλεξία. Σκοπός, να βρει τα Συνώνυμα και Αντίθετα!
Υλικά: παιχνίδι Jenga, χαρτοταινία, μαρκαδόρος
Πρώτα κολλάμε σε κάθε τουβλάκι ένα κομμάτι ταινίας. Γράφουμε πάνω λέξεις: επίθετα, ρήματα, επιρρήματα κλπ.
Ο παίκτης κάθε φορά που τραβάει ένα τουβλάκι πρέπει να λέει και το συνώνυμo ή αντώνυμο της. Αν αποτύχει να το βρει τότε χάνει τη σειρά του.
Το παιχνίδι παίζεται με τον παιδαγωγό και τον μαθητή, αλλά μπορεί να προταθεί και σαν δραστηριότητα στο σπίτι, για να παίξει όλη η οικογένεια βοηθώντας το παιδί με δυσλεξία ακόμα περισσότερο.