- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Κάηκε ολόκληρη για να σώσει τα 6 παιδιά της – “Τώρα αρχίζουν να με αναγνωρίζουν” λέει η ηρωική μάνα

Ήταν Σεπτέμβριος του 2019 όταν συνέβη το χειρότερο για την οικογένεια της Emma Scools, στην επαρχεία Edsbyn της Σουηδίας: Η 31χρονη μητέρα έξι παιδιών κοιμόταν μόνη της στο σπίτι με τα παιδιά. Ξαφνικά αντιλήφθηκε φωτιά στον κάτω όροφο της μονοκατοικίας, όπου βρίσκονταν δύο από τους μικρότερους γιους της.

“Είχαν μόλις ξυπνήσει και κατέβει στο καθιστικό, οπότε έτρεξα πίσω τους. Τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο άσχημα θα εξελίσσονταν τα πράγματα. Η μόνη σκέψη μου ήταν να βγάλω έξω τα αγόρια που είχαν καταφύγει στο playroom”, θα περιγράψει αργότερα η Emma. Μόλις άνοιξε, όμως, την μπροστινή πόρτα, η φωτιά πήρε οξυγόνο που προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη.

“Έριξα το σώμα μου σαν ασπίδα πάνω στα αγόρια, ώστε να μην τραυματιστούν. Όταν οι φλόγες με έφτασε, ήταν σαν να έχει πιάσει φωτιά ολόκληρη η πλάτη μου. Αλλά συνέχισα. Έβγαλα τα αγόρια από την μπροστινή πόρτα και τα κλείδωσα έξω, ώστε να μην μπορούν να μπουν ξανά. Ήταν τρομοκρατημένα”. Η Emma τότε φώναξε στα παιδιά στον επάνω όροφο να βγουν στο μπαλκόνι.

“Τη στιγμή εκείνη είχε πιάσει φωτιά σε ολόκληρη τη σκάλα. Σε κάθε βήμα που έκανα σκεφτόμουν ότι αυτό είναι αδύνατον, αλλά μετά συνειδητοποιούσα ότι πρέπει να συνεχίσω γιατί τα τέσσερα άλλα παιδιά μου ήταν ακόμα εκεί! Ήταν τόσο καυτή η σκάλα που τα πέλματα των ποδιών μου άρχισαν να λιώσουν και να πέφτουν από τα πόδια μου. Κρέμονταν σαν κλωστές.”

Η 9χρονη κόρη της Nellie είχε, ωστόσο, πηδήξει από το μπαλκόνι και έτρεχε στα γειτονικά σπίτια για να ζητήσει βοήθεια. Ο 11χρονος γιος της, William, προσπάθησε να κατεβάσει μια σκάλα, ώστε όσοι απέμεναν μέσα στο σπίτι να μπορέσουν να βγουν.

“Τα αγόρια έπαθαν σοκ όταν βγήκα από το μπαλκόνι. Αιμορραγούσα και είχα ανοιχτά εγκαύματα σε όλο μου το σώμα. Το δέρμα στο στήθος μου είχε ξεκολλήσει εντελώς και τα μαλλιά μου ήταν ένα μαύρο κάρβουνο. Σκέφτηκα ότι δεν θα ζήσω μετά από αυτό.

Κάποια στιγμή η Emma συνειδητοποίησε ότι η μικρότερη κόρη της, η ενός έτους Mollie δεν ήταν μαζί με τα άλλα παιδιά στο μπαλκόνι. “Σκέφτηκα ότι αν είναι ακόμα μέσα στο σπίτι δεν θα ζει πια, όμως έπρεπε να μπω μέσα και να προσπαθήσω να την βγάλω.” Τα αγόρια της προσπάθησαν να την σταματήσουν ξαναμπεί στο φλεγόμενο σπίτι, όμως εκείνη είχε πάρει την απόφασή της και κατάφερε να συρθεί στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας.

“Ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Ήμουν αφάνταστα κουρασμένη αλλά μπορούσα να δω μέσα από τον καπνό την Mollie, όρθια μέσα στην κούνια της, να κλαίει πανικόβλητη. Τότε βρήκα μέσα μου μια απίστευτη δύναμη και κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου και να την σηκώσω.”

“Είχα μόνο το σώμα μου. Ούτε κουβέρτα, ούτε άλλη προστασία. Μόνο εγώ και η καρδιά της μάνας!”, θα πει αργότερα η Emma.

Στο μπαλκόνι, ο γιος της William είχε έτοιμη τη σκάλα. “Κατέβηκα με τη Mollie στην αγκαλιά μου. Κάθε μου βήμα κολλήσε στα σκαλιά και αιμορραγούσα.”

Στο τελευταίο σκαλί η Emma κατέρρευσε.

“Τότε ήταν λες και όλος ο πόνος με κατέκλυσε με μιας. Πονούσα απίστευτα πολύ. Είχα βγάλει όλα τα παιδιά έξω και πίστευα ότι τώρα θα πεθάνω.”

“Είναι τα παιδιά ζωντανά;”

Πριν έρθει το ασθενοφόρο και η Emma μπει σε νάρκωση, υποσχέθηκε στον μεγάλο της γιο William, ο οποίος ήταν το τελευταίο παιδί που έφυγε από το πλευρό της, ότι θα επέστρεφε σύντομα στο σπίτι. Μια υπόσχεση που έγινε το mantra της όσο καιρό έμεινε στο νοσοκομείο.

Τα 6 παιδιά επέζησαν χωρίς καν να τραυματιστούν. Η Emma έμεινε στον αναπνευστήρα για 3 εβδομάδα, παλεύοντας να κρατηθεί στη ζωή. Είναι απίθανο να επιζήσουν άτομα με εγκαύματα σε παραπάνω από το 90% του σώματός τους. Το σώμα της Emma είχε καεί κατά 93%.

“Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν ξύπνησα ήταν: Είναι ζωντανά τα παιδιά;”

Δυσκολεύτηκε να πιστέψει το προσωπικό του νοσοκομείου που την καθησύχαζε. Θυμόταν τη Mollie μέσα στην κούνια και ο τρόμος την κυρίευε. Έπειτα από έναν μήνα κατάφεραν τα παιδιά να την επισκεφθούν στο νοσοκομείο.

“Ήταν ένα όνειρο, αλλά ήταν και πολύ δύσκολο. Η μικρή μου κόρη δεν με αναγνώριζε. Αυτό ήταν το δυσκολότερο για εμένα. Δεν ήθελε να έρθει κοντά μου. Το καταλαβαίνω -με όλους αυτούς τους σωλήνες και τα μηχανήματα. Η δε εικόνα μου ήταν εντελώς διαφορετική.”

(στη φωτογραφία, ο μπαμπάς Anders Anens έχει πάει τα παιδιά να δουν τη μαμά τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Uppsala.)

Η Emma, η οποία ήταν πάντα μια δραστήρια γυναίκα, δεν στόχευσε μόνο να επιστρέψει σπίτι, στην οικογένειά της. Ήθελε και να συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητα των παιδιών, να τα πηγαίνει αυτή σχολείο, να παίζει μαζί τους και να εφευρίσκει περιπέτειες.

“Όταν με μετέφεραν από τη μονάδα εγκαύματος στην Uppsala στο νοσοκομείο στο Hudiksvall, το προσωπικό ήθελε να τραβήξει μια φωτογραφία μου για να θυμάται πάντα την ιστορία μου και το ότι επέζησα, για την δείχνουν σε άτομα που μπορεί να νοσηλευτούν ξανά με τέτοια εγκαύματα. Κανείς δεν πίστευε ότι η αποκατάστασή μου θα προχωρούσε τόσο γρήγορα”.

Από την Άνοιξη του 2020 η Emma είναι ξανά στο σπίτι με την οικογένειά της, στο διαμέρισμα στο οποίο μένουν όσο περιμένουν την ανοικοδόμηση του σπιτιού τους. Εκτός από τις θεραπείες αποκατάστασης που πρέπει να κάνει κάθε μέρα, έχει αρχίσει την ιππασία και βρίσκει τρόπους να περνά χρόνο στη φύση με τα παιδιά.

“Τώρα με αναγνωρίζουν ξανά. Η φωτιά και αυτό που έχουμε περάσει έχει αφήσει σημάδια σε όλο μου το σώμα και έχει επηρεάσει όλη την οικογένεια. Αλλά όλο αυτό μας έφερε και πιο κοντά. Σήμερα δεν παίρνω τίποτα δεδομένο και είμαι ευγνώμων για κάθε μέρα που έχουμε μαζί”.

Στο Gala των Σουηδών Ηρώων που έλαβε χώρα διαδικτυακά τον περασμένο Δεκέμβριο και η ίδια βραβεύτηκε ως Διασώστης της Χρονιάς, ο γιος της William μίλησε για την εποχή μετά την πυρκαγιά: “Μερικές φορές σκεφτήκαμε ότι ίσως να μην ξαναδούμε τη μητέρα μας. Τώρα όμως την βλέπουμε σχεδόν κάθε μέρα και είμαστε χαρούμενοι τόσο χαρούμενοι γι’αυτό”.

Η αποκατάσταση της Emma είναι ταχύτερη από όσο θα περίμεναν οι γιατροί. Σήμερα έχει σχεδόν επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, ένα πλέον πραγματοποιεί και όνειρα που παλαιότερα δεν πίστευε ότι μπορούσε.

Στο παρακάτω βίντεο η ίδια μιλά για το τρομερό συμβάν:

Πηγή: lipstickalley.com