Καλή αρχή με… καταλήψεις και κλειστά σχολεία λόγω έλλειψης self-test

Καλή αρχή με... καταλήψεις και κλειστά σχολεία λόγω έλλειψης self-test

Η σχολική εβδομάδα ξεκινά με τουλάχιστον 16.000 θετικά self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα, ενώ απόψε το βράδυ τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας πρέπει να υποβληθούν σε νέο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Και ενώ το υπ. Υγείας δηλώνει υπερήφανο για τα 7 εκατομμύρια self-test που διανεμήθηκαν δωρεάν για το άνοιγμα των σχολείων, δεν είναι λίγα τα σχολεία της χώρας που λόγω έλλειψης self-test αναγκάζονται να παραμείνουν κλειστά.

Κλειστά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε Πόρτο και Τροιζηνία

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη που δημοσιεύει το alfavita.gr, τα σχολεία της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης στον Πόρο θα παραμείνουν ΚΛΕΙΣΤΑ την Δευτέρα 10.1.2022 λόγω έλλειψης self tests στα τοπικά Φαρμακεία (Πόρου και Γαλατά).

Ο ίδιος καταγγέλει, ότι στον Πόρο (και την Τροιζηνία) δεν έχουν αποσταλεί ακόμα εμβόλια για τις ηλικίες 5 έως 11 και όσοι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους περιμένουν εδώ και έναν μήνα να τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν. Και σημειώνει, ότι στις υγειονομικές δομές του Πόρου και της Τροιζηνίας εδώ και αρκετούς μήνες δεν υπάρχει παιδίατρος (εκτός όλων των άλλων ελλείψεων).

To Γυμνάσιο και Λύκειο του νησιού θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς οι μαθητές και καθηγητές ενημερώθηκαν από τους αντίστοιχους Διευθυντές ότι όσοι δεν έχουν βρει έως σήμερα self test, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω e-mail για να τους διατεθούν άμεσα από τα ίδια τα Σχολεία.

Κινητοποιήσεις μαθητών προκειμένου να παρθούν μέτρα στα στα σχολεία

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σε ανακοίνωσή της, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας ενόψει του σημερινού ανοίγματος των σχολείων προχωρά από σήμερα σε σειρά πολύμορφων δράσεων με καταλήψεις και συγκέντρωση έξω από το υπ. Παιδείας. Συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 10 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν έκτακτες συνεδριάσεις 15μελών και 5μελών, ενημερώσεις σε όλες τις τάξεις, συνελεύσεις σχολείων. Επίσης καταλήψεις, αποχές, καθιστικές διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις στους διευθυντές, στις Δευτεροβάθμιες, σε δήμους – Περιφέρειες.

Την Τρίτη 11 Γενάρη θα συμμετέχουν με φοιτητές, καθηγητές, γονείς σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 5.30 μ.μ. για μέτρα προστασίας για όλο το λαό.

Την Παρασκευή 14 Γενάρη κλείνουν τα σχολεία και προχωρούν σε συγκέντρωση στο υπ. Παιδείας στις 12 το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, στα Μαθητικά Συμβούλια των σχολείων σε όλη τη χώρα. Σας καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά πανελλαδικά. Έχουμε δίκιο. Πρέπει να ακουστεί! Το κάθε σχολείο, ο καθένας και η καθεμιά μετράει!

Παίρνονται συνεχώς αποφάσεις ενάντιά μας, παίζουν με την υγεία, τη μόρφωση και το μέλλον μας.

Πολλά εξαρτώνται από τις απαντήσεις που θα δώσουμε.

Θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας ή θα αφήσουμε την κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας να κάνει ό,τι θέλει και να καθορίζει τις ζωές μας;

Θα βρίζουμε απλά τις επιλογές που κάνουν ή θα τους κάνουμε δύσκολη τη ζωή;

Είμαστε αυτοί που έχουμε δίκιο και αν μας ακούγατε και δεν μας αγνοούσατε, δεν θα φτάναμε ως εδώ. Είμαστε αυτοί που πέρσι και φέτος κατεβήκαμε χιλιάδες στους δρόμους και δεν μας σταμάτησαν ούτε η τρομοκρατία, ούτε οι εκβιασμοί (μία με το webex, μια με τις αποβολές), ούτε τα χημικά, τα ΜΑΤ, ακόμα και οι συλλήψεις μαθητών!

Είμαστε αυτοί που έχουμε καταφέρει να: Παγώσουμε τις συγχωνεύσεις σε πολλά σχολεία. Να καθυστερήσουμε την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων δυο ολόκληρα χρόνια. Να παγώσουμε ως και φέτος τις ελάχιστες επιλογές στο μηχανογραφικό.

Δεν ανεχόμαστε άλλο τις επιλογές του υπ. Παιδείας.

Για το άνοιγμα των σχολείων, απαιτούμε:

Εδώ και τώρα μέτρα αραίωσης στις τάξεις μας. Πώς; Με άμεσες προσλήψεις καθηγητών για να σπάσουν τα τμήματα, με χρήση αιθουσών που υπάρχουν στα σχολεία και σε χώρους δήμων – Περιφερειών και παραμένουν αναξιοποίητες. Πάρτε πίσω τις προκλητικές συγχωνεύσεις τμημάτων.
Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του υπ. Παιδείας, του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με τους δήμους. Όχι μόνο σελφ τεστ, ξέρουν όλοι πως δεν αρκούν.

Να μην μπαίνουν απουσίες όταν ένας μαθητής είναι υποχρεωτική ή προληπτική καραντίνα, περιμένει αποτελέσματα τεστ. Να αυξηθεί το όριο απουσιών στη Γ’ Λυκείου.

Δωρεάν οι απαραίτητες μάσκες σε μαθητές, οι γονείς μας έχουν ξεπαραδιαστεί.

Αύξηση της καθαριότητας και της απολύμανσης στα σχολεία, με περισσότερους εργαζόμενους καθαριότητας και με περισσότερα υλικά (αντισηπτικά).

Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται ιχνηλάτηση και τα απαραίτητα τεστ με ευθύνη του σχολείου σε όλους τους μαθητές. Όχι να τρέχουμε στα ιδιωτικά διαγνωστικά, να “σκάμε” και εκεί 10 ευρώ κάθε τρεις και λίγο.

Δεν θα σας αφήσουμε άλλο να παίζετε με την υγεία και τις ζωές μας σαν να μη μετράνε! Γιατί εν μέσω πανδημίας αντί να μειώνετε τους μαθητές στις τάξεις τους αυξάνετε; Το πιο πρόσφατο “διαμάντι” είναι της Κεραμέως: “Η αραίωση στις τάξεις δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της πανδημίας” (!!!).

“Τα σχολεία είναι ασφαλή… γιατί οι μαθητές κάνουν συχνά σελφ-τεστ… σπίτι τους” (!!!). Τι κοροϊδία είναι αυτή;

Καμαρώνετε για τα λίγα Τμήματα που έχουν κλείσει με το απαράδεκτο πρωτόκολλο 50%+1, δεν λέτε όμως τίποτα για το σχεδόν 30% των ημερήσιων κρουσμάτων που ήταν μαθητές πριν την “Όμικρον”. Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Οι ζωές μας δεν είναι νούμερα στατιστικής!

“Καλύτερα σχολείο, παρά αλλού”. Το “αλλού” είναι δικό σας δημιούργημα. Μην μας το φορτώνετε. Όχι, δεν φταίμε για τα πάντα εμείς και εσείς για τίποτα. Εσείς αποφασίσατε οι εργαζόμενοι στις καφετέριες που μας κατηγορείτε ότι μαζευόμαστε να γυρνάνε για δουλειά μετά από 5 μέρες καραντίνα και χωρίς να απαιτείται αρνητικό τεστ. Εσείς αποφασίσατε να μη βάλετε περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ και να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Εσείς αποφασίσατε να θησαυρίζουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά και εμείς να περιμένουμε ατελείωτες ώρες για ένα δωρεάν τεστ.”

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί να έχουμε τόσα “ι”, τόσα “ε” και τόσα “ο” στη γλώσσα μας κυρία ;

Πρώτη σχολική ημέρα με 14.000 κρούσματα από τα self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Με νέα μέτρα, τεστ και στη σκιά της Όμικρον το άνοιγμα των σχολείων