Αρχική Γωνιά του μαθητή Καλλιεργείς τη Δημιουργικότητα και τη Φαντασία;

Καλλιεργείς τη Δημιουργικότητα και τη Φαντασία;

Από τη στιγμή που γίνεσαι γονιός μια ερώτηση παιδεύει συνεχώς το μυαλό σου! Τι μπορώ να κάνω για το παιδί μου; Πώς να το μεγαλώσω; Σε ποιο σχολείο να το στείλω; Τι είναι καλύτερο για εκείνο;

Οι γονείς εμπιστεύονται την εκπαίδευση του παιδιού τους στο σχολείο, όμως εκπαίδευση δε μπορεί να σημαίνει μόνο μεταφορά γνώσεων, υψηλές επιδόσεις και μια θέση στο πανεπιστήμιο. Η εκπαίδευση είναι διαπαιδαγώγηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, καλλιέργεια χαρακτηριστικών όπως η κριτική σκέψη, η συνεργασία, η καινοτόμος προσέγγιση, η δημιουργικότητα, η φαντασία!

Αν λοιπόν αναζητάς ιδέες και τρόπους για να ενθαρρύνεις και να καλλιεργήσεις τη Δημιουργικότητα και τη Φαντασία στα παιδιά, το ιδιωτικό νηπιαγωγείο και δημοτικό Σχολή Χατζήβεη, με αφορμή τη συμμετοχή του στο πρώτο TEDxKids, παρουσιάζει και προτείνει 14 ΙΔΕΕΣ στους γονείς.

Το TEDxKids@Ilissos είναι η πρώτη εκδήλωση TEDxKids που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και είναι αφιερωμένη στις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν στα παιδιά. Στα πλαίσια στήριξης του θεσμού TEDxKids και της ενεργής συμβολής του σχολείου στην καλλιέργεια και την προαγωγή καινοτόμων ιδεών στον τομέα της εκπαίδευσης, η Σχολή Χατζήβεη υποστηρίζει και συμμετέχει στην εκδήλωση, διαδίδοντας το μήνυμα της ανάγκης καλλιέργειας της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ και της ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο οικογενειακό περιβάλλον!

6 ΙΔΕΕΣ για να καλλιεργήσεις τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

 1. Επίτρεψε στο παιδί να εκφράσει τη μοναδικότητά του, να καλλιεργήσει τη δική του κλίση. Ενθάρρυνε τις επιλογές του, δίνοντας την ευκαιρία να ανακαλύψει έναν τομέα που το προσελκύει. Στήριξέ το αν σχολιαστεί από το οικογενειακό και το κοινωνικό σύνολο.
 2. Άφησε το παιδί να έχει ελεύθερη σκέψη και άποψη για τα πράγματα που το αφορούν. Δώσε του το περιθώριο και την αυτονομία να εξερευνήσει τις ιδέες του και να τις εφαρμόσει. Περιόρισε τα όρια στους τομείς που είναι απαραίτητα και έχουν ουσία.
 3. Δημιούργησε ελεύθερο χρόνο για μη δομημένο παιχνίδι. Μην ανησυχήσεις αν το παιδί αναφέρει ότι βαριέται. Στον ελεύθερο χρόνο βοήθησέ το να σκεφτεί παιχνίδια και δραστηριότητες που θα μπορούσε να ασχοληθεί, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι δική του ευθύνη να περάσει όμορφα.
 4. Περιόρισε τον χρόνο που θα ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση. Δώσε του εναλλακτικές δραστηριότητες, παιχνίδια, κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες. κ.α. Δώσε του υλικά και τον χώρο για να δημιουργήσει. Επίτρεψέ του να λερώσει και δώσε του την ευκαιρία να μαζέψει μόνο του.
 5. Επικεντρώσου στη διαδικασία του παιχνιδιού, της μάθησης και της δραστηριότητας με την οποία ασχολείται και όχι με το αποτέλεσμα. Έτσι, θα μπορέσει κι εκείνο να δώσει αξία στη διαδικασία και να αντλήσει χαρά και ικανοποίηση από αυτή.
 6. Δημιούργησε το περιβάλλον, ώστε να ασχοληθεί με τις τέχνες. Η μουσική, η ζωγραφική, ο χορός, το θέατρο είναι σημαντικές για την καλλιέργεια της ψυχής και δίνουν τη δυνατότητα το παιδί να εκφραστεί συναισθηματικά και σωματικά.

CV8A79498 ΙΔΕΕΣ για να καλλιεργήσεις τη ΦΑΝΤΑΣΙΑ

 1. Διάβασέ του πολλά βιβλία. Δίδαξέ του την ομορφιά του διαβάσματος με το παράδειγμά σου. Συνήθως τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία έχουν στο περιβάλλον τους κάποιον ενήλικα που διαβάζει βιβλία.
 2. Διηγήσου του ιστορίες από τη ζωή σου μαζί του, περίγραψέ του μέρη που επισκέφτηκες, μοιράσου οικογενειακές ιστορίες, φτιάξε τις δικές σου φανταστικές ιστορίες.
 3. Σε όλες τις ηλικίες δώσε του χρόνο για παιχνίδι, μην εστιάζεις στη συγκέντρωση γνώσεων, η διαδικασία της μάθησης μέσω του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντική.
 4. Φρόντισε να έχει μικρές φιγούρες από παιχνίδια, ζώα, ήρωες, αυτοκινητάκια, σπιτάκια, τουβλάκια που θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει τον δικό του φανταστικό κόσμο και να ταξιδέψει με τη φαντασία του σε αυτόν.
 5. Επίτρεψέ του να ζωγραφίζει όπως θέλει, μην του περιορίζεις τη φαντασία" διορθώνοντας" τα χρώματα και τα αντικείμενα. Δώσε του το δικαίωμα να επιλέγει το διαφορετικό.
 6. Δημιούργησε γωνιά υλικών για δημιουργική χρήση. Υλικά όπως χρώματα, κορδέλες, ανακυκλώσιμα υλικά, μικρά αξεσουάρ χειροτεχνίας θα αξιοποιηθούν δημιουργικά μεταμορφώνοντας τη φαντασία του παιδιού σε εικαστικό έργο.
 7. Πήγαινε μαζί του σε εκθέσεις ζωγραφικής, στο θέατρο, σε συναυλίες, δώσε του ερεθίσματα που θα ξυπνήσουν τη φαντασία του. Συζήτησε στη συνέχεια τις σκέψεις και τις ιδέες του για ό,τι παρατήρησε, άκουσε, είδε.
 8. Πέρασε χρόνο μαζί του στη φύση, ενθάρρυνέ το να αγγίξει φυσικά υλικά, να σκάψει, να παίξει με την άμμο, να κυλιστεί, να σκαρφαλώσει, να λερωθεί, να χαρεί τη φύση.

Τι μπορώ τελικά να κάνω για το παιδί μου;

Η απάντηση που θα δώσει ο κάθε γονιός είναι διαφορετική... Έχει σχέση με αυτό που οραματίζεται για το παιδί του... Έχει σχέση με την προτεραιότητα των αρχών και των αξιών που ο ίδιος έχει θέσει για τη ζωή του και επομένως οραματίζεται και για τη ζωή του παιδιού του. Όμως, αυτό που κάθε γονιός οφείλει στο παιδί του είναι ένα περιβάλλον που θα μπορέσει να ξεδιπλώσει όλες τις δημιουργικές του ικανότητες!

TEDx

Η εκδήλωση TEDxkids@Ilissos θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015. Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά που θέλουν να ενημερωθούν για τις νέες σκέψεις και τάσεις σε ζητήματα που αφορούν τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και εξ αποστάσεως μέσω livestreaming ΕΔΩ.

Κείμενο:
Έλλη Κωβαίου-Χατζήβεη
Υπεύθυνη Βιωματικής και Άτυπης Εκπαίδευσης Σχολής Χατζήβεη

Φωτογραφίες:
Εύη Καπέλη, Δασκάλα Σχολής Χατζήβεη - Φωτογράφος


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.