Αρχική Καλοκαιρινός Οδηγός Επιβίωσης Καλοκαίρι και θάλασσα: Πότε ο συνδυασμός αυτός προκαλεί προβλήματα στην υγεία μας;

Καλοκαίρι και θάλασσα: Πότε ο συνδυασμός αυτός προκαλεί προβλήματα στην υγεία μας;

bigstockphoto_Happy_Family_On_The_Beach_5022185Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τον φωτεινό ήλιο και τα υπέροχα γαλανά καθάρια νερά των νησιών μας. Με τον ερχομό του όλα μοιάζουν να αλλάζουν και όλοι νιώθουμε μια απίστευτη ευφορία. Κι όμως, την εποχή αυτή ορισμένοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από μια σπάνια φυσική κνίδωση που συνδέεται με το κρύο.

Καλά διαβάσατε, αναφερόμαστε σε κρύο εν μέσω θέρους καθώς περίπου 1 στους 100.000 ανθρώπους διαγιγνώσκεται με κνίδωση εκ ψύχους με την έναρξη των πρώτων μπάνιων στη θάλασσα. Η αιτιολογία συνήθως είναι άγνωστη ενώ κάποιες φορές υπάρχει υποκείμενη πάθηση (συνήθως λοιμώξεις) επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες και αλλεργιολόγοι του allergikos.gr.

KNIDOSHΟι ασθενείς εμφανίζουν κνησμό, κνίδωση ή/και αγγειοοίδημα σε επαφή με κάτι κρύο. Οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως κατά την αναθέρμανση του δέρματος. Πολύ χαρακτηριστικά εμφανίζεται κνίδωση μετά την έξοδο από τη θάλασσα , με αποτέλεσμα πολλές φορές να ενοχοποιείται λανθασμένα η καθαρότητα των νερών. Σε άλλες περιπτώσεις ο ασθενής αναφέρει χαρακτηριστικά οίδημα στα άκρα σε επαφή με κάτι κρύο - π.χ. γρανίτα , παγωτό.

Εκτός όμως από τις βλάβες του δέρματος πολλές φορές οι αντιδράσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερες και να εκδηλωθεί μία αναφυλακτική αντίδραση. Πολλά λιποθυμικά επεισόδια ή/ και πνιγμοί στη θάλασσα οφείλονται σε αναφυλαξία από ψύχος. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή διότι πρόκειται για μία κατάσταση που δυνητικά μπορεί να απειλήσει και τη ζωή του ασθενούς.

Αν κάτι από τα παραπάνω σας είναι γνώριμο απευθυνθείτε στον αλλεργιολόγο για διάγνωση και αντιμετώπιση. Η διάγνωση τίθεται συνήθως από το ιστορικό και το τεστ πάγου. Τεστ πάγου θετικό < 3΄ είναι απαγορευτικό εισόδου στη θάλασσα. Οι ασθενείς τίθενται σε αντιισταμινικά , επανελέγχονται, και συνταγογραφείται αδρεναλίνη για την αντιμετώπιση μιας πιθανής αναφυλακτικής αντίδρασης.

Τελικά ακόμη και το καλοκαίρι μπορεί να μας ταλαιπωρήσει με αλλεργίες!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter