Καλοκαίρι στη Στέγη με εκπαιδευτικά προγράμματα STEAM για τα παιδιά (από 4/7)

Αποστολή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση είναι η εκπαίδευση. Για παιδιά και για ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε ένα χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.

Προγράμματα για Παιδιά 8-12 ετών

Σκέφτομαι «έξω από το κουτί»
Μικροί εφευρέτες, μεγάλες ιδέες
Δευτέρα 4 έως Παρασκευή 8 Ιουλίου
10:00-14:00

Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά σκέφτονται «έξω από το κουτί» και συνδυάζουν τη δημιουργικότητα με την τεχνολογία; Τα παιδιά θα φτιάξουν ομαδικά ένα Rube Goldberg Machine, μια περίπλοκη δηλαδή κατασκευή αλυσιδωτών αντιδράσεων, με στοιχεία ρομποτικής, απλών μηχανών και 3D σχεδιασμού και κατασκευής. Τελικός στόχος είναι τα παιδιά να καταφέρουν να υλοποιήσουν μια απλή λειτουργία που έχουν αποφασίσει, όπως για παράδειγμα το άναμμα μιας λάμπας ή οτιδήποτε άλλο, αλλά με ένα μοναδικό τρόπο.

Τα παιδιά μπαίνουν στον κόσμο των μικροϋπολογιστών, των αισθητήρων, των ηλεκτρικών κινητήρων, του 3D design και 3D printing, του coding και του ψηφιακού ήχου και σχεδιάζουν μια δική τους σειρά αλυσιδωτών δράσεων και αντιδράσεων.

Υπεύθυνος εργαστηρίου:
Αντώνης Κάνουρας: Μηχ. Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab
Κόστος συμμετοχής: 60 € (και για τις πέντε συναντήσεις)
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Terraforming Project: Ένα διαστημικό εργαστήριο για απόδραση σε άλλο πλανήτη
Δευτέρα 11 έως Παρασκευή 15 Ιουλίου
10:00-14:00

Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομποτικές συσκευές, σχεδιάζουν και δημιουργούν τρισδιάστατα εξαρτήματα με τη βοήθεια ενός 3D printer. Η ιστορία έχει ως εξής: ο πλανήτης Γη απειλείται οικολογικά από τον ίδιο τον άνθρωπο και τις συνήθειές του. Οι έρευνες για πιθανή μετακίνηση σε άλλο πλανήτη έχουν ήδη ξεκινήσει μέσω του Terraforming Project. Ψάχνουμε για νερό, οξυγόνο και γόνιμο έδαφος για καλλιέργεια. Η διαστημική βάση, τα εργαστήρια αναλύσεων, ο πύργος τηλεπικοινωνιών και η μονάδα παραγωγής ενέργειας έχουν στηθεί και η έρευνα προχωρά. Μια αστρική καταιγίδα όμως προξένησε ζημιές σε πολλά συστήματα, τα οποία πρέπει να επιδιορθώσουμε. Και εδώ τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση.

Οι διαστημικές αποστολές και η επισκευή του πύργου τηλεπικοινωνιών είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που πρέπει να φέρουν τα παιδιά εις πέρας με την ομάδα τους. Θα τα καταφέρουν να γίνουν οι Master Roboticists της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και να πάρουν το τρόπαιο;

Υπεύθυνος εργαστηρίου:
Αντώνης Κάνουρας: Μηχ. Ρομποτικής-Ιδρυτής Robotixlab
Κόστος συμμετοχής: 60 € (και για τις πέντε συναντήσεις)
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Προϋποθέσεις:

Υποχρεωτική συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις κάθε κύκλου.
Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο των καλοκαιρινών εργαστηρίων.
Για συμμετοχή σε δεύτερο εργαστήριο έκπτωση 20%.
Για αδέρφια, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.

Τα δύο προγράμματα S.T.E.A.M. είναι βασισμένα στην παιδαγωγική φιλοσοφία του creative and experiential learning, όπου τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την κατασκευή και τον πειραματισμό, χτίζοντας πάνω σε φυσικά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, όπως είναι η περιέργεια, αλλά και η παιγνιώδης αντιμετώπιση καταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων χρησιμοποιούνται πλατφόρμες όπως οι Ototo, Makey – Makey, Littlebits, Lego Mindstorms Education, Ultimaker 3D Printer, Makedo, μέσω των οποίων τα παιδιά εξοικειώνονται με την τεχνολογία, το σχεδιασμό και την κατασκευή πρωτοτύπων.

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
Κρατήσεις: 213 017 8002 & στο e-mail: education@sgt.gr
www.sgt.gr