Αρχική Το Ημερολόγιο μιας μαμάς από τη Ναταλία Δραγούμη Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα

Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα

IMG_1477Ο Αύγουστος, αγαπητό μου ημερολόγιο, ίσως είναι ένας μήνας απατηλός... Θα εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους το νιώθω αυτό, αφού πρώτα ασχοληθώ με την ετυμολογία του, καθώς αυτή είναι μία από τις αγαπημένες μου ενασχολήσεις. Ο μήνας Αύγουστος, λοιπόν, πήρε το όνομά του από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό, ο οποίος τιμήθηκε από τη Σύγκλιτο με το προσωνύμιο "Αύγουστος" που σημαίνει σεβαστός. Ο Οκταβιανός ήταν ανιψιός του Ιούλιου Καίσαρα και επειδή ήταν σημαντική προσωπικότητα του αφιέρωσαν το μήνα στα λατινικά "sextilis" των Ρωμαίων και για να μην έχει λιγότερες ημέρες από τον Ιούλιο του έδωσαν 31 ημέρες, παίρνοντας μία από τον καημένο τον Φεβρουάριο ο οποίος έμεινε με 28.

Τον Αύγουστο επίσης είναι τα "Ημερομήνια". Είναι οι πρώτες 12 ημέρες του μήνα που παλιότερα χρησίμευαν για την πρόγνωση του καιρού για τους 12 μήνες του χρόνου.

Τον Αύγουστο τον λένε και "Συκολόγο" γιατί τότε βγαίνουν τα σύκα του Δριμάρη από τις Δρίμες, κάτι ξωτικά που η παράδοση λέει ότι μάγευαν τα νερά, οπότε τις έξι ημέρες του Αυγούστου δεν έπρεπε να πλένουν ρούχα και να κολυμπούν.

Ο Αύγουστος επίσης είναι ο μήνας που ονειρευόμαστε όλο το χειμώνα. Η καρδιά του καλοκαιριού. Ο μήνας για τον οποίο ένα παιδί θα ζωγράφιζε μια πολύ χαρούμενη ζωγραφιά. Είναι ο μήνας της "άδειας", ο μήνας του καθισιού, ο μήνας που τα ζευγάρια συλλαμβάνουν παιδιά. Ο μήνας των συναντήσεων και των αποχαιρετισμών. Ο μήνας που ό,τι έχουμε στο μυαλό μας και μας βασανίζει το κλείνουμε σε ένα συρτάρι και το αφήνουμε πίσω μας.

Όμως για μένα, ο μήνας αυτός περιέχει μια μελαγχολία. Είναι σαν την Κυριακή της εβδομάδας. Με το που γίνεται 1η Αυγούστου, μέσα μου ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση. Σημαίνει η αρχή του τέλους. Ποιου τέλους; Του καλοκαιριού. Αλλά δεν με νοιάζει τι τελειώνει, με νοιάζει το τέλος. Το τέλος του χειμώνα, το τέλος του μελαγχολικού φθινοπώρου, το τέλος της βασανιστικής και ξεσηκωτικής άνοιξης; Με θλίβει όταν τελειώνει μια κατάσταση στην οποία έχω μπει βαθιά μέσα και τη ζω ολοκληρωτικά. Με μελαγχολεί το τέλος μιας θεατρικής σεζόν κι ας έρχεται το καλοκαίρι. Με βαραίνει το τέλος ως μια αλλαγή στη ζωή μου, παρόλο που επιδιώκω τις αλλαγές. Η δουλειά, άλλωστε, που έχω διαλέξει είναι ο ορισμός της αλλαγής. Ο ορισμός του τέλους και της αρχής... Τελοσπάντων, όμως, λόγω της καλλιτεχνικής μου φύσης βιώνω δύο πραγματικότητες: Αυτή που έχω μέσα μου και έξω μου ως ηθοποιός και αυτή που ακολουθώ ως μαμά και την ορίζουν η αρχή και το τέλος της ρουτίνας των παιδιών γενικά. Οπότε προσαρμόζομαι στο πρόγραμμα αυτό και γίνομαι πρακτική, προνοητική και λειτουργική και πάω κι εγώ διακοπές όπως όλες οι οικογένειες.

IMG_1473Θέλω λοιπόν να καταγράψω κάποια tips για τις διακοπές με παιδιά που ίσως είναι χρήσιμο να υπάρχουν γραπτώς (όπως έχω ήδη πει, είμαι πολύ της "λίστας"):

1. Φτιάχνω μια λίστα με το τι πρέπει να πάρουν τα παιδιά μαζί τους, τους τη δίνω και τα βάζουν όλα μόνα τους στη βαλίτσα. Καλό είναι να έχουν την προσωπική τους βαλίτσα, την οποία έχουν διαλέξει και να την έχουν σε όλα τα ταξίδια. Τη φτιάχνουν με περισσότερη διάθεση. Με τη λίστα, λοιπόν, εγώ δεν ασχολούμαι περαιτέρω.

2. Πριν ξεκινήσουμε ή την ώρα που ταξιδεύουμε, κυρίως ο μπαμπάς τους που τα ξέρει καλύτερα, δίνει στα παιδιά πληροφορίες για τον τόπο που πάμε. Από προσωπικές ιστορίες που έχουν να κάνουν με τον τόπο αυτό μέχρι ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία, μπαίνοντας στο Google Earth. Τι φοβερή ανακάλυψη!!

3. Πρώτες βοήθειες: Έχω σκεφτεί πολλές φορές ότι αν κάτι συμβεί μπροστά μου δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να σώσω μια ζωή. Προτείνω λοιπόν στις μαμάδες το χειμώνα να οργανώνουν σεμινάρια ειδικά για πρώτες βοήθειες σε κάποιο σπίτι. Αρκεί να καλέσουν έναν ειδικό και να μοιραστούν την αμοιβή του. Το θεωρώ απαραίτητο και δεν κοστίζει πολύ. Θεωρώ βέβαια ότι οι πρώτες βοήθειες πρέπει να μαθαίνονται από το ίδιο το σχολείο στις τάξεις του Λυκείου, έτσι ώστε όλοι να ξέρουμε πώς αντιδρούμε σε μια δύσκολη στιγμή.

4. Πρέπει να έχουμε το νου μας στα παιδιά όταν είναι στη θάλασσα, όσο μεγάλα και να είναι. Ο πνιγμός δεν είναι όπως στις ταινίες! Θεαματικός και με πολλές κινήσεις. Ο αληθινός πνιγμός γίνεται σιωπηλά... Μπορεί να γίνει δίπλα μας και να μην το πάρουμε χαμπάρι... Υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλές πληροφορίες.

5. Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε το τραύμα της πατητής! Όλοι θυμόμαστε μια συγκεκριμένη πατητή που μας είχε κάνει ένα παιδάκι κάποτε και φοβηθήκαμε ότι δεν θα βγούμε ποτέ στην επιφάνεια... Επειδή η πατητή είναι κάτι διαχρονικό και -τώρα που μεγάλωσα δεν βρίσκω το λόγο!- προσφέρει μια ηδονή στα παιδιά, η οποία την κάνει αναπόφευκτη... Προτείνω να την μάθουμε στα παιδιά με τους σωστούς όρους. Και αυτό όχι την ώρα του παιχνιδιού γιατί ηχεί σαν παρατήρηση και το παιδί δεν θα δώσει την απαραίτητη σημασία. Καλό είναι να γίνει άλλη στιγμή όταν παίζουμε μαζί.

6. Έχω πάντα στην τσάντα μου ένεση κορτιζόνης για πιθανό αλλεργικό σοκ από τσίμπημα ή από οτιδήποτε άλλο. Και ασπιρίνη για τους μεγάλους. Μια φίλη μου έσωσε το νεότατο αδερφό της από έμφραγμα με την ασπιρίνη!

7. Παίρνω μαρκαδόρους και μπλοκ ζωγραφικής για την αναμονή του φαγητού στην ταβέρνα. Ας γίνει λίγο διάλειμμα από τα ηλεκτρονικά μέσα διασκέδασης! Έχω βαρεθεί να βλέπω τραπέζια με καμπουριασμένα παιδιά που πατάνε κουμπάκια χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους.

8. Σε ωραίες απομακρυσμένες παραλίες που περνάμε τη μισή μέρα, παίρνω μπογιές για πέτρες. Πορώνονται τα παιδιά στο να ψάχνουν τις κατάλληλες πέτρες και να τις ζωγραφίζουν! Είναι και ωραίο ενθύμιο από τις διακοπές μας.

9. Αν έχουμε εξοχικό προτείνω να μην έχουμε τηλεόραση. Είναι μια καλή θεραπεία από τον "εθισμό της οθόνης".

10. Προτείνω κάποιες μικροσυσκευές για το εξοχικό μας που κάνουν τα παιδιά μας δημιουργικά και κοινωνικά. Μια βαφλιέρα και μια γρανιτομηχανή. Μπορούν να τις χεριστούν μόνα τους (από μια ηλικία και πάνω φυσικά) και είναι μια καλή ευκαιρία να καλέσουν τους φίλους τους και να φτιάξουν όλοι μαζί βάφλες ή γρανίτες.

Αυτά για την ώρα, αγαπητό μου ημερολόγιο. Πάω να ρίξω μια βουτιά στην αγαπημένη μου Αίγινα, κοιτώντας την Αρχαία Κολώνα! Μπλουμ!!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.