Καμία πληροφορία για την ταυτότητας της 6χρονης Νικολέτας – Η Λάρισα στο «τρίγωνο» της εμπορίας βρεφών

Μια εβδομάδα έχει περάσει από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών της 6χρονης Νικολέτας ή Τάτο που εντοπίστηκε μετά απο αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμό Ρομά στον Τύρναβο με τους φερόμενους Ρομά ως γονείς της να πέφτουν σε αντιφάσεις για τη συγγένειά τους με το παιδί, και η Αστυνομία περιμένει να λάβει περαιτέρω πληροφορίες για να εξακριβωθεί η πραγματική ταυτότητα του παιδιού αλλά και να βρεθούν οι γονείς του.

Η 6χρονη βρίσκεται  στην παιδιατρική κλινική του γενικού νοσοκομείου στη Λάρισα, αλλά για την ώρα δεν έχει ιδιαίτερη επικοινωνία με γιατρούς και αστυνομικούς. Οι συλληφθέντες, ένας 42χρονος και μια 41χρονη που υποστήριξαν ότι το παιδί είναι δικό τους πέφτουν συνεχώς σε αντιφάσεις και δεν μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην υπόθεση καθώς αλλάζουν διαρκώς σενάρια για το πώς βρέθηκαν να έχουν την 6χρονη.  «Την μια έλεγαν πως είναι δικό τους, την άλλη ότι είναι μαζί τους δύο μήνες και τέλος πως είναι μαζί τους δύο χρόνια» αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας.

Προβληματισμό προκαλεί και η απάντηση της μικρής ότι έχει «δυο μαμάδες«. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει καρπούς οι έρευνες της τοπικής Αστυνομίας και σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας Ελευθερία επιβεβαιώνεται πως η Λάρισα «παραμένει» στην καρδιά ενός γεωγραφικού τριγώνου που «απλώνεται»σε διάφορες θεσσαλικές πόλεις και σχετίζεται με την εμπορία παιδιών.

myra-fresh-48-hospital-san-jose-and-san-francisco-bay-area-documentary-newborn-and-family-photographer-5

Τι κρύβεται πίσω από το κύκλωμα εμπορίας παιδιών 

Άγαμες γυναίκες σε πόλεις, άλλοτε της Ανατολικής και άλλοτε της Δυτικής Θεσσαλίας, φέρνουν στον κόσμο παιδιά τα οποία γεννήθηκαν σε σπίτια και καταυλισμούς και δηλώνονται με μαρτυρίες. Οι υπεύθυνες δηλώσεις των μαρτύρων αποτελούν τον προσφιλέστερο τρόπο για να εξαπατηθούν δημόσιες υπηρεσίες και να εκδοθούν οι απαιτούμενες ληξιαρχικές πράξεις, έγγραφα –«διαβατήριο» για τη σχεδιαζόμενη πώληση των βρεφών. Αφού εκδοθούν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τα βρέφη καταλήγουν σε υιοθεσίες με «μεσάζοντες» να εξοικονομούν σημαντικά χρηματικά ποσά. Σε άλλες περιπτώσεις βιολογικοί και φερόμενοι γονείς,ανοίγουν οικογενειακές μερίδες σε διάφορους δήμους με σκοπό την είσπραξη προνοιακών επιδομάτων.

Το θέμα των παράνομων υιοθεσιών και της αρπαγής ανηλίκων είναι γνωστό στις διωκτικές αρχές, στα νοσοκομεία, στα ληξιαρχεία αλλά η ίδια η Πολιτεία, παρά τις κατά καιρούς αποκαλύψεις ανάλογων υποθέσεων, δεν έχει φροντίσει ακόμη να «σφραγίσει» με δικλείδες ασφαλείας τους μηχανισμούς ελέγχου.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της μικρής «Μαρίας» στα Φάρσαλα, τον Οκτώβριο του ’13, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθερίας» – ζήτησε από τα ληξιαρχεία δήμων του νομού να ελέγχουν πληρέστερα ανάλογες υποθέσεις και φυσικά να τις αναφέρουν.

Η πρόσφατη υπόθεση της μικρής «Νικολέτας» – η δεύτερη κατά σειρά υπόθεση στην περιοχή – απέδειξε πως οι «αρπαγές»ανηλίκων υφίστανται. Οι δύο υποθέσεις, στις «λεπτομέρειές» τους φαινομενικά διαφέρουν αλλά στην πραγματικότητα, ο κοινός παρανομαστής είναι η αρπαγή ανηλίκου, αφού και τα δύο κορίτσια βρέθηκαν να φιλοξενούνται από οικογένειες που δεν είναι οι βιολογικοί γονείς.

hospital-newborn-photographer-fresh48-grand-rapids-07pp_w900_h660

Στο στόχαστρο οι τοκετοί γυναικών από τη Βουλγαρία

Η εισαγγελική παρέμβαση εστιάζει στους τοκετούς γυναικών,κυρίως από τη Βουλγαρία, οι οποίες μητέρες είναι «όμηροι» κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικά χρόνια,αστυνομικοί της Λάρισας συνέλαβαν «μεσάζοντες» που κρατούσαν όμηρο στο σπίτι τους, νεαρή υπήκοο Βουλγαρία η οποία μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για τον τοκετό, με το νεογνό να προορίζεται για εμπορία, μέσω υιοθεσίας. Σε μια άλλη περίπτωση, από έρευνα αστυνομικών της Λάρισας στο ανάχωμα, είχε αποκαλυφθεί ραντεβού για πώληση βρέφους. Σήμερα οι Μαιευτικές κλινικές των Νοσοκομείων της Λάρισας ενημερώνουν άμεσα την ΕΛ.ΑΣ. για «ύποπτους» τοκετούς,όπως ενήμερα είναι και τα Ληξιαρχεία δήμων, τόσο του νομού όσο και της Θεσσαλίας, για σχολαστικό έλεγχο των δηλώσεων γέννησης, προτού συνταχθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Επίσης σήμερα έχει βελτιωθεί το σύστημα έκδοσης αστυνομικών ταυτοτήτων από την ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο το απευθείας δί-κτυο – μεταξύ αστυνομίας και ληξιαρχείων – βασίζεται στα στοιχεία που λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. από τους δήμους. Το θέμα υφίσταται για τους τοκετούς που δεν γίνονται στα νοσοκομεία και οι οποίοι βασίζονται σε υπεύθυνες δηλώσεις «μαρτύρων». Αυτές οι περιπτώσεις εφόσον δεν συνδυασθούν από σχολαστικούς ελέγχους στα Ληξιαρχεία τότε οι γονείς αποσπούν τη ληξιαρχική πράξη γέννησης και,είτε ανοίγουν οικογενειακή μερίδα με σκοπό την είσπραξη προνοιακών επιδομάτων είτε ανοίγει ο δρόμος για την παράνομη υιοθεσία.

Περιττό να αναφερθεί πως οι τοκετοί γυναικών (άγαμες μητέρες που κατάγονται από τη Βουλγαρία κυρίως και λιγότερο από τη Ρουμανία) ερευνώνται ως «ύποπτοι» από τις ελληνικές αρχές δεν δηλώνονται στις χώρες των γυναικών, οι οποίες την περίοδο της κύησης βρίσκονται μόνες στην Ελλάδα.