Καμία χριστουγεννιάτικη παράδοση δεν είναι πιο σημαντική από το να παραμείνουμε υγιείς –Να πώς θα γιορτάσουμε φέτος!

Όπως όλα δείχνουν, και όπως όλοι οι επιστήμονες προσπαθούν -εμμέσως και αμέσως να μας μεταφέρουν- τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά και σίγουρα πολύ πιο μοναχικά. Οι περισσότεροι γονείς έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην αφήσουμε τη μαγεία να χαθεί: Στολίσαμε από νωρίς, έχουμε ήδη πάρει και δώσει δώρα στα παιδιά, ψήνουμε και ξεφουρνίζουμε σχεδόν καθημερινά μπισκότα και μελομακάρονα και διαβάζουμε χριστουγεννιάτικα παραμύθια.

Τίποτα από όλα αυτά δεν συγκρίνεται βέβαια με τα μεγάλα φασαριόζικα τραπέζια γύρω από τα οποία συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια σύσσωμη έπειτα από καιρό. Και το γεγονός, ότι πολλοί από εμάς θα κρατήσουμε για ασφάλεια μακριά ακόμα και τους πιο στενούς και αγαπημένους μας -ακόμα και τους παππούδες!-, πονάει περισσότερο από κάθε τι άλλο. Αν, όμως, έχουμε την παραμικρή υποψία, ότι μπορεί να τους μεταδώσουμε με κάποιον τρόπο τον ιό… δεν αξίζει να το ρισκάρουμε. Το να είμαστε όλοι καλά – όλοι ξανά μαζί έπειτα από μερικούς μήνες, είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα μεσημεριανό γεύμα, έστω κι αν αποτελεί την πλέον καθιερωμένη οικογενειακή παράδοση.

Πόσο κακό είναι να περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα «μεταξύ μας»; Με την πολύ στενή μας οικογένεια; Αν ρωτήσετε τα παιδιά σας πώς θα ήθελαν π.χ. να περάσουν το φετινό πρωινό των Χριστουγέννων, το πιθανότερο είναι ότι θα σας απαντήσουν: Ανοίγοντας δώρα, τρώγοντας γλυκά και παρακολουθώντας χριστουγεννιάτικες ταινίες στην τηλεόραση! (Και γιατί να μην το κάνετε;) Από την άλλη, αν το σκεφτείτε κι εσείς λίγο καλύτερα, δεν πειράζει για μια και μόνο χρονιά να μην έχετε ΤΙΠΟΤΑ να κάνετε τις μέρες αυτές: Ούτε πολύωρα ψώνια για δώρα, ούτε ατελείωτα μαγειρέματα! Μηδενικό στρες!

Ας αποδιώξουμε φέτος αυτή την παράλογη πίεση να γίνουμε χίλια κομμάτια για να τους ευχαριστήσουμε όλους, να υποβάλλουμε τους εαυτούς μας στα σχόλια της πεθεράς μας για τη μαγειρική μας, στα νεύρα που ο ένας δεν θα μας βοηθά και ο άλλος θα τα κάνει όλα άνω-κάτω, ας μην αφιερώσουμε μια ολόκληρη ημέρα μετά να καθαρίζουμε το σπίτι. Υπέροχες είναι οι μεγάλες οικογενειακές γιορτές, όμως εξίσου υπέροχο είναι να βρίσκεσαι στην ασφάλεια και τη ζεστασιά του σπιτιού σου με αυτούς τους λίγους και καλούς που εσύ διάλεξες για να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου μαζί τους, βλέποντας «Το Θαύμα των Χριστουγέννων» μέχρι τα μικρά να αποκοιμηθούν στην αγκαλιά σου…

Πώς θα γιορτάσουμε φέτος

-Θα φτιάξουμε εκείνο το γλυκό που όλο βλέπουμε και λαχταράμε και ποτέ δεν έχουμε τον χρόνο –εμείς, ας πούμε, έχουμε βάλει στόχο να φτιάξουμε αυτό το ΜΠΙΣΚΟΤΟΣΠΙΤΟ.

-Θα ετοιμάσουμε μια τσάντα με τρόφιμα και θα τα πάμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη: Στην Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» για παράδειγμα τα τρόφιμα είναι πάντα καλοδεχούμενα, ενώ και οι περισσότεροι Δήμοι (π.χ. Δήμος Παλαίου Φαλήρου) συγκεντρώνουν αυτές τις μέρες τρόφιμα για τα κοινωνικά παντοπωλεία τους. Είναι ίσως το σημαντικότερο γιορτινό μήνυμα που μπορείτε να μεταφέρετε στα παιδιά σας!

-Θα δούμε με τα παιδιά μας τις αγαπημένες μας παιδικές χριστουγεννιάτικες ταινίες από τα παιδικά μας χρόνια! Δείτε τις καλύτερες εδώ.

-Θα βγάλουμε φωτογραφίες και θα τις στείλουμε στους αγαπημένους μας. Γιατί μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα χειρότερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν αξίζει να κρατήσουμε ντοκουμέντα για να… θυμόμαστε!

-Θα βάλουμε δυνατά χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Θα παίξουμε επιτραπέζια –ακόμα κι αν έχετε μικρά παιδιά, θα εκπλαγείτε από το πόσο ικανά σε παιχνίδια που παραδοσιακά παίζουν ενήλικες.

Θα κάνουμε βιντεοκλήσεις με τους αγαπημένους μας! Μπορούμε ακόμα και να κάνουμε αλλαγή του χρόνου μαζί τους με αυτόν τον τρόπο. Αρκεί μην πέσει πάλι το ίντερνετ…

-Και, βέβαια, θα ανοίξουμε όλοι μαζί τα δώρα μας, τα οποία φέτος μπορεί να μην είναι πολλά, αλλά είναι όλα γεμάτα αγάπη και… ιδιαίτερο κόπο, ώστε να φτάσουν εγκαίρως στα χέρια των παιδιών μας!