Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Κανόνες για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων το καλοκαίρι

Κανόνες για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων το καλοκαίρι

Το γνωρίζουμε όλοι και από την καθημερινή εμπειρία μας: το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αλλοιώσεων των τροφίμων και, κατά συνέπεια, κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε σχολαστικά κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας των τροφίμων, για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Δημήτρης Γρηγοράκης, λύνει όλες τις απορίες μας για τη σωστή συντήρηση και κατανάλωση των τροφίμων το καλοκαίρι.

Τα βασικά

Θα αναφερθούμε σε κάποιους απαράβατους κανόνες υγιεινής στην κουζίνα μας που πρέπει να τηρούνται ιδίως το καλοκαίρι, που λόγω της ζέστης οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται γρηγορότερα:

Αγοράζουμε πάντα τελευταία στη σειρά τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, όπως κρέατα, πουλερικά, γαλακτοκομικά και τα τοποθετούμε στο ψυγείο εντός δύο ωρών από την αγορά τους ή εντός μίας ώρας για θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου και πάντα μέσα σε πλαστικές σακούλες για την αποφυγή διαρροών.
Για την ασφαλέστερη μεταφορά των προϊόντων ψυγείου και κατάψυξης χρησιμοποιούμε τις ειδικές ισοθερμικές σακούλες, τοποθετώντας και παγοκύστες αν πρόκειται για μεγάλη απόσταση.
Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων. Στεγνώνουμε τα χέρια μας με χαρτί κουζίνας.
Πλένουμε πολύ καλά τους πάγκους της κουζίνας, τις επιφάνειες κοπής και τα σκεύη που χρησιμοποιούμε για τα ωμά τρόφιμα με σαπούνι και ξύδι.
Χρησιμοποιούμε διαφορετική επιφάνεια κοπής για τα κρέατα και διαφορετική για τα λαχανικά. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τα σκεύη που τοποθετήσαμε το ωμό κρέας ή κοτόπουλο για να βάλουμε ή να δοκιμάσουμε το μαγειρεμένο.
Πλένουμε σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσουμε και όχι πριν τα αποθηκεύσουμε. Τα φυλλώδη λαχανικά μπορούμε να τα βυθίσουμε σε λεκάνη με νερό και να προσθέσουμε λίγη σκόνη μαγειρικής σόδας ή ξύδι που θα καταστρέψει τα μικρόβια.

Ειδικές ευπαθείς κατηγορίες τροφίμων

Κοτόπουλο: Τα πουλερικά είναι πολύ ευαίσθητα στις μικροβιακές αλλοιώσεις και η κακή διαχείρισή τους μπορεί να προκαλέσει τη λοίμωξη που ονομάζεται σαλμονέλωση, που είναι αρκετά σοβαρή, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αποθηκεύουμε τα πουλερικά στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου μας, πάντοτε κάτω των 5 βαθμών Κελσίου, μακριά από φρούτα και λαχανικά και τυλιγμένα καλά, ώστε να μη στάξουν οι χυμοί τους.

Για τα συσκευασμένα πουλερικά, αν δεν προλαβαίνουμε να τα καταναλώσουμε εντός της ημερομηνίας λήξεως, τα καταψύχουμε και φροντίζουμε να τα καταναλώσουμε εντός 9 μηνών από την ημερομηνία κατάψυξης. Τα ωμά πουλερικά που δεν έχουν ημερομηνία λήξης, αν δεν μαγειρευτούν, καλό είναι να καταψύχονται εντός 2-3 ημερών αν είναι ολόκληρα και εντός 1 ημέρας αν είναι τεμαχισμένα. Κατά την προετοιμασία τους, αποφεύγουμε να διατηρούμε τα ωμά πουλερικά εκτός ψυγείου για περισσότερη από μία ώρα. Αποφεύγουμε το πλύσιμό τους ή τα πλένουμε πολύ προσεκτικά και κατόπιν καθαρίζουμε καλά τις επιφάνειες, διότι οι σταγόνες που πετάγονται είναι ιδιαίτερα επιμολυντικές.

Ψάρια - θαλασσινά

Ευαλλοίωτα τρόφιμα είναι και τα ψάρια και τα θαλασσινά. Μετά την αγορά τους, πρέπει να μπαίνουν απευθείας σε συντήρηση ή κατάψυξη, εκτός κι αν η μεταφορά τους γίνεται μέσα σε φορητό ψυγείο. Καταναλώνουμε τα νωπά ψάρια εντός το πολύ 2 ημερών, διαφορετικά τα καταψύχουμε. Δεν ξανακαταψύχουμε ψάρια (ή άλλα προϊόντα) που έχουμε αποψύξει. Καταναλώνουμε τα κατεψυγμένα προϊόντα εντός 6 μηνών. Ξεπαγώνουμε ψάρια κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Δεν τα αφήνουμε με τη ζέστη να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή κάτω από ζεστό νερό. Το μαρινάρισμα ψαριών και θαλασσινών γίνεται πάντα στο ψυγείο και ποτέ εκτός.

Τα ζωντανά μαλάκια και οστρακόδερμα θα πρέπει να διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου σε δοχεία χωρίς αεροστεγή καπάκια, σκεπασμένα με καθαρό, υγρό ύφασμα. Αν τα μύδια και τα συναφή τους ανοίξουν κατά την αποθήκευσή τους, ρίξτε τους νερό. Αν είναι ζωντανά θα κλείσουν, διαφορετικά πετάξτε τα. Αποθηκεύουμε γαρίδες, καλαμάρια και οστρακόδερμα χωρίς κέλυφος σε καλυμμένα βάζα ή αδιάβροχες σακούλες. Τα ζωντανά στρείδια και αχιβάδες μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για 1-2 ημέρες σε μη αεροστεγή δοχεία, ενώ τα όστρακα χωρίς κέλυφος πρέπει να μαγειρευτούν εντός 7 ημερών.

Γαλακτοκομικά

Δεν αφήνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες. Τα γάλατα που πωλούνται εκτός ψυγείου (εβαπορέ, ζαχαρούχα, κλπ.) μετά το άνοιγμά τους συντηρούνται στο ψυγείο. Αποθηκεύουμε τα τυριά στην αρχική τους συσκευασία. Μετά το άνοιγμά τους, τα τυλίγουμε σε αδιάβροχο υλικό, όπως αλουμινόχαρτο ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Αν στην επιφάνεια του τυριού εμφανιστεί μούχλα, την καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι, κόβοντας επιπλέον στρώμα τουλάχιστον μισού εκατοστού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.