Αρχική InfoMommy Πολιτισμός - Σεμινάρια Κάνουμε μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής με οδηγό τους Atenistas (12/10)

Κάνουμε μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής με οδηγό τους Atenistas (12/10)

athinakatoxiΗ 12η Οκτωβρίου 1944 δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία καθώς αποτελεί την ημέρα ορόσημο της απελευθέρωσης της πόλεως των Αθηνών από τα κατοχικά στρατεύματα. 69 χρόνια μετά, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, η ομάδα Πόλις των atenistas μας προσκαλεί σε έναν περίπατο για να γνωρίσουμε την Αθήνα την περίοδο της Κατοχής.

sholioΜαθαίνουμε για το τι συνέβαινε στην πόλη, μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων της. Πώς ήταν η οδυνηρή καθημερινότητά τους; Πώς αντιμετώπιζαν το λιμό και τις κακουχίες; Πώς χρωμάτιζαν τα βάσανά τους;

280413082340_0799Η έδρα των Γερμανικών Αρχών ασφαλείας, η μεγάλη διαδήλωση της Κατοχής, ο λιμός, τα καζίνο της εποχής, η μαύρη αγορά, τα κρατητήρια των αντιστασιακών είναι μερικά από όσα θα μας παρουσιάσει και εξιστορήσει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, διδάκτορας ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου "Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα", αναφέροντας άγνωστες πτυχές της εποχής που δεν έχουν αναφερθεί πρωτύτερα.

Επιπλέον, ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης (Κοραή 4) θα είναι ανοιχτός για να γνωρίσετε τα σημεία που βασανίστηκαν οι κρατούμενοι της Κατοχής, καθώς εκεί βρίσκονται ακόμα τα μικροαντικείμενα, ακιδογράμματα και επιγραφές τους στις μεταλλικές πόρτες, στους τοίχους και τα παράθυρα.

ΓΡΑΙΧΜετά το τέλος του περιπάτου θα προβάλλεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων (Ακαδημίας 50) η ταινία ντοκουμέντο του Άγγελου Παπαναστασίου, που ευγενικά παραχωρήθηκε από την κόρη του Λουκία Παπαναστασίου για χάρη του περιπάτου. Ο Άγγελος Παπαναστασίου, με κίνδυνο της ζωής του, αποτύπωσε κάποιες εικόνες της περιόδου εκείνης στην κινηματογραφική του μηχανή, την οποία έκρυβε σε μια καραβάνα συσσιτίου για να μην κινήσει υποψίες και κατέγραφε κρυφά εικόνες, τόσο από την καθημερινότητα, αλλά και – κυρίως – σκληρές εικόνες από τα δεινά που επέφερε η Κατοχή. Ένα εγχείρημα, ιδιαιτέρως δύσκολο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι η κινηματογράφιση άνευ άδειας από τον εχθρό, τιμωρούνταν διά τής θανατικής ποινής.

Ραντεβού λοιπόν στην άγνωστη κατοχική ιστορία της Αθήνας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κολωνακίου στις 11:30!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.