Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Παιδιά, κάντε τη ζωή σας .... ποδήλατο!

Παιδιά, κάντε τη ζωή σας .... ποδήλατο!

jesse-holding-bike-knocked-out-300dpiΟ καιρός έχει φορέσει την ανοιξιάτικη φορεσιά του και τα παιδιά ζητάνε ολό και περισσότερο να βγούν βόλτα στην εξοχή. Η λιακάδα και τα γλυκά απογεύματα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αρχίσουν μικροί και μεγάλοι τις ποδηλατάδες, απολαμβάνοντας συνάμα την φύση και το περιβάλλον. Η ποδηλασία είναι μία διασκεδαστική ασχολία για κάθε παιδί, μιας και το ποδήλατο θεωρείται σαν ένα από τα βασικά παιχνίδια που αγοράζει κάθε γονιός στο παιδί του.

Τα οφέλη της ποδηλασίας

Η ποδηλασία προσφέρει τεράστια οφέλη στο σώμα καθώς αποτελεί ιδανικό τρόπο άσκησης. Είναι από τις πιο αποδοτικές μορφές αεροβικής άσκησης, καθώς γυμνάζει το καρδιοκυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα ενώ αποτελεί μια από τις καλύτερες ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μηρών και την εκγύμναση των γαμπών, των χεριών και των κοιλιακών. Προσφέρει ευεξία και χαλάρωση καθώς τα παιδιά ξεσπούν την ενεργητικότητά τους και αποβάλλουν το στρες του βεβαρυμένου σχολικού προγράμματος.

mg471736


Το μέγεθος του ποδηλάτου

Το μέγεθος είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οφείλουν οι γονείς να εξετάσουν πριν προβούν στην αγορά του ποδηλάτου. Η οδήγηση ενός ποδηλάτου ιδιαίτερα ψηλού ή χαμηλού για το ύψος και την ηλικία του παιδιού όπως επίσης η περίπτωση ενός ποδηλάτου ιδιαιτέρως βαρύ για το σώμα του παιδιού ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα ισορροπίας και να αποτελέσει πιθανή αιτία πρόκλησης ατυχήματος. Κατά την αγορά ποδηλάτου θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο κάθετος σωλήνας που συνδέει τη μεσαία τριβή με τη σέλα πρέπει να είναι ανάλογος με το ύψος του παιδιού και να υπάρχει η δυνατότητα αυξομειώσεως καθώς η σωστή θέση του ποδηλάτη συμβάλλει τόσο στην άνεση όσο και στην αποφυγή τραυματισμών ή πόνων. Τα χέρια θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το τιμόνι με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο έχοντας την ιδανική θέση οδήγησης. Οι συμβουλές των καταστημάτων σε σχέση με το μέγεθος του ποδηλάτου που ταιριάζει στο κάθε παιδί θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν από τους γονείς.

100_1800
Βασικοί κανόνες ασφαλείας

Τα παιδιά από τη φύση τους έχουν άγνοια κινδύνου και δεν καταλαβαίνουν ότι το ποδήλατο απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και εγρήγορση καθώς ο κίνδυνος υπάρχει ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής έλεγχος και επιτήρηση των παιδιών μέχρι να μάθουν να κάνουν σωστά ποδήλατο. Εν συνεχεία, θα πρέπει να υπάρχει διακριτική επιτήρηση για την αποφυγή ατυχημάτων. Το κυριότερο αξεσουάρ που πρέπει πάντα να φορούν τα παιδιά πάνω στο ποδήλατο είναι το ειδικό προστατευτικό ποδηλατικό κράνος ενώ προαιρετικά μπορούν να φορούν επιγονατίδες. Το κράνος για να προσφέρει την μέγιστη ασφάλεια θα πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα στο κεφάλι του παιδιού μέχρι το μέτωπο και να υπάρχει ένα κενό μέχρι τα φρύδια των ματιών περίπου τριών εκατοστών. Για να παραμείνει το ποδήλατο μια ευχάριστη διασκέδαση, θα πρέπει να τους μάθετε να ελέγχουν προσεκτικά το δρόμο όταν πρόκειται να τον διασχίσουν μόνα τους, να μην οδηγούν πίσω από μεγάλα σταθμευμένα οχήματα που θα τους κλείνουν την ορατότητα, να οδηγούν έχοντας πάντα και τα δύο χέρια στο τιμόνι, να κοιτάνε πάντα μπροστά για να έχουν συναίσθηση του τι συμβαίνει, να αποφεύγουν να κάνουν ποδήλατο αργά το βράδυ ή οταν βρέχει καθώς και να μην ακούνε μουσική πάνω στο ποδήλατο και τους αποσπάτε η προσοχή. Το σημαντικότερο είναι να είστε πάντα ενήμεροι για τη διαδρομή που ακολουθήσουν τα παιδιά με το ποδήλατο .

Μέρη κατάλληλα για ποδήλατο

Πεζόδρομος Διονυσίου Αεροπαγίτου
Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” στο Ίλιον
Άλσος Βείκου
Αττικό Άλσος

Διαβάστε επίσης:

Μάθε παιδί μου ποδήλατο!

Πού μπορούν να μάθουν εύκολα και γρήγορα τα παιδιά ποδήλατο;

Επιλέγουμε νέο ποδήλατο για το παιδί μας!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.