Κάντε το Pilates οικογενειακή υπόθεση και ασκηθείτε μαζί παιδιά και γονείς

Family Yoga1

Από τη Στέλλα Λορέντζου, απόφοιτη  ΤΕΦΑΑ, personal trainer (www.stellalorentzou.gr/)

Η υγεία των παιδιών μας τα τελευταία χρόνια και γενικότερα η υγιής σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους, επηρεάζεται από το σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Καταναλώνουν junk food, βλέπουν αρκετή τηλεόραση, παίζουν βιντεοπαιχνίδια και περνούν αρκετό χρόνο μπροστά σε έναν υπολογιστή, αντιγράφοντας τις καθημερινές συνήθειες των γονιών τους.

Έτσι, παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία να αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, της ελλειμματικής προσοχής, της υπερκινητικότητας, καθώς επίσης υπάρχουν και πάρα πολλά παιδιά που από τη σχολική κιόλας ηλικία παρουσιάζουν μυοσκελετικές διαταραχές όπως σκολίωση, κύφωση, λόρδωση.

Πολλοί γονείς ωστόσο παρακινούν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε διάφορα αθλήματα ατομικά και ομαδικά, ώστε να έχουν μια καλή φυσική κατάσταση, ευλυγισία, ρύθμιση του βάρους αλλά και για να εκτονώνονται. Η επιλογή του είδους της άσκησης για τα παιδιά είναι πολύ σημαντική, ώστε να είναι ασφαλής, ευχάριστη και ευεργετική. Μια καλή επιλογή είναι η μέθοδος pilates, ένα είδος εκγύμνασης πολύ διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια και με πολλαπλά οφέλη.

Pilates-for-Kids-ClassΜερικά από αυτά είναι ότι βελτιώνει τη στάση του σώματος, ευθυγραμμίζει τη σπονδυλική στήλη, δυναμώνει τον κορμό και την κοιλιά. Ειδικά για τα παιδιά, τα οφέλη της μεθόδου pilates είναι σημαντικά γιατί αποκτούν επίγνωση του σώματoς τους και μπορούν να προσαρμόζονται πιο εύκολα στις συνεχείς αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους όσο αναπτύσσονται.

Επιπλέον, αποκτούν σωστή στάση σώματος, σωστή αναπνοή και αρμονία. Δουλεύοντας την αναπνοή και την κίνηση στο pilates, τα παιδιά ηρεμούν κατεβάζοντας τους καρδιακούς παλμούς και τη συχνότητα της αναπνοής, ενισχύοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα παιδιά, λοιπόν, μαθαίνουν πως να ηρεμούν, να συγκεντρώνονται και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, γεγονός που σε πρακτικό επίπεδο έχει σημαντικά αποτελέσματα για εκείνα με υπερκινητικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά και διάσπαση προσοχής. Πολύ συχνά οι γονείς επιλέγουν δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και να αθλούνται μαζί με τα παιδιά τους.

Υπάρχουν μαθήματα pilates προσαρμοσμένα για γονείς και παιδιά (από την ηλικία των 4 ετών), ώστε παράλληλα με την εκγύμναση οι γονείς να περνούν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους, ενώ εκείνα διασκεδάζουν χωρίς το άγχος του ανταγωνισμού και υιοθετούν υγιή πρότυπα και συνήθειες που θα ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή τους.