Αρχική InfoMommy Υγεία Κάπνισμα με ωράριο;

Κάπνισμα με ωράριο;

to_kapnisma_skotwnei_8

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η 31η Μαΐου και στην Ελλάδα οι αντικαπνιστικοί νόμοι πάνε και έρχονται χωρίς αποτέλεσμα. Οι αριθμοί πάντως είναι αμείλικτοι:
• Tο 12% των θανάτων των ενηλίκων άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα.

• Το κάπνισμα ευθύνεται για 100 εκατ. θανάτους τον 20ό αιώνα και ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί σε 1 δισ. τον 21ο αιώνα.
Στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ της Παρασκευής 29 Μαΐου (αρ. φύλλου 20039) και σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο ¨Κάπνισμα με …ωράριο σε κέντρα και εστιατόρια» διαφαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζος, προσανατολίζεται σε εφαρμογή νέου αντικαπνιστικού νόμου όπου το κάπνισμα θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες ώρες, σε αντίθεση με το γράμμα του υπάρχοντος Αντικαπνιστικού Νόμου που προβλέπει την καθολική απαγόρευση καπνού στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Ταυτόχρονα μια τέτοια τοποθέτηση αντιβαίνει και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος και προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς/δημόσιους χώρους.

 
Ταυτόχρονα, σε πρόσφατη εκδήλωση την οποία οργάνωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στις 27 Μαΐου, στο πλαίσιο Αντικαπνιστικής Καμπάνιας, ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής πήρε δημόσια θέση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο ο υπάρχων αντικαπνιστικός νόμος με την εφαρμογή ειδικών διατάξεων, προς όφελος όλων αλλά και των οικονομικών της υγείας.

 
Τελικά, ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους; Θα ακολουθήσει το Υπουργείο την εφαρμογή του Νόμου υπό προϋποθέσεις, θα ακολουθήσει μια πολιτική εφαρμογής με πολλά παραθυράκια του νόμου, θα επιστρέψουμε και πάλι σε συνήθειες προ του 2008; Ας αναλογιστούν οι ιθύνοντες του Υπουργείου τις τρομακτικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που επιφέρει στο σύστημα υγείας.

 
Εμείς ως Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, υποστηρίζουμε σθεναρά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους όλη την ημέρα.
Είναι πράξη πολιτισμού και σεβασμού ο πολίτης να μην είναι αναγκασμένος να εισπνέει τον καπνό και τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχει.
Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καθίσταται αυτονόητη πράξη της Πολιτείας και περιμένουμε την άρση των εξαγγελιών του Γ. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.