- InfoKids - https://www.infokids.gr -

Καρκίνος παγκρέατος: Ο "ύπουλος" καρκίνος, που δεν δίνει συμπτώματα

Πρόκειται για έναν "αθόρυβο" καρκίνο, που δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο πολύ αργότερα, το σημαντικό με αυτόν όμως είναι ότι σχεδόν όλοι όσοι θα νοσήσουν, θα πεθάνουν από την ασθένειά τους. Παρ' όλα αυτά, το 60% των συμμετεχόντων δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Με αφορμή την 1η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος  παρουσιάστηκε έρευνα που διεξήχθη στις αρχές του έτους, με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.000 ερωτώμενων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στόχος της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Celgene, ήταν να καταγράψει τον βαθμό ενημέρωσης γύρω από τον παγκρεατικό καρκίνο, το ενδιαφέρον του κοινού για τη νόσο και την ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 24/11/14, στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, επικεφαλής Market Access and Governmental Affairs της εταιρείας GENESIS Pharma παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία:

 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο  Δρ Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος-Ογκολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της Ογκολογικής Μονάδας της Βιοκλινικής στη Θεσσαλονίκη, ο καρκίνος του παγκρέατος  είναι μια 100% ασυμπτωματική νόσος ή με ήπια συμπτώματα. Πρόκειται για έναν καρκίνο που χρειάζεται σχεδόν 20 χρόνια για να ανακαλυφθεί. Πρόκειται για τον 4ο πιο θανάσιμο καρκίνο, αφού πάνω από το 95% των ασθενών καταλήγει εξαιτίας του. Το μειονέκτημά στην περίπτωσή του είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διάγνωση και αν αυτό δεν βελτιωθεί, τα στοιχεία δείχνουν ότι σύντομα θα αποτελέσει τη δεύτερη αιτία θανάτο από καρκίνο. Συνεχίζοντας, ο κ. Μπουκοβίνας είπε «η πραγματική αιτία του καρκίνου του παγκρέατος παραμένει άγνωστη προς το παρόν, αν και μια σειρά παραγόντων φαίνεται να συμβάλλουν στην εκδήλωσή του. Πρόκειται για το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την ηλικία (εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα άνω των 65 ετών), το φύλο (συχνότερος στις γυναίκες), το οικογενειακό ιστορικό και ορισμένες γενετικές παθήσεις, όπως το οικογενές μελάνωμα, η κληρονομική παγκρεατίτιδα, κ.ά.»

Αναγκαία τα Κέντρα Αναφοράς 

Όπως υποστήριξε ο Δρ Χρήστος Δερβένης, συντονιστής διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου «Αγία Όλγα», χρειάζονται Κέντρα για τον καρκίνο του παγκρέατος, όπου οι ειδικοί, ανά ομάδες ειδικοτήτων θα εξετάζουν τους ανθρώπους με το ίδιο πρόβλημα. Αυτό θα βοηθήσει τόσο τους ασθενείς, καθώς θα έχουν περισσότερες ικανότητες να διαγνωστούν σωστά, όσου και τους γιατρούς γιατί έτσι θα αποκτήσουν εμπειρία και θα συμβάλλουν στην έρευνα.

Ας γνωρίσουμε την Celgene
H κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας παγκοσμίως. Είναι μία διεθνής φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Summit, New Jersey των ΗΠΑ, που δραστηριοποιείται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου και φλεγμονωδών νοσημάτων, μέσω της γονιδιακής και πρωτεϊνικής ρύθμισης. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, βελτιώνοντας τη ζωή των ασθενών με καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει στο στάδιο έρευνας και ανάπτυξης περισσότερες από 25 μοναδικές χημικές ενώσεις για περισσότερους από 30 θεραπευτικούς τομείς, ενώ προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε 300 κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση αιματολογικών κακοηθειών και καρκινικών όγκων, συμπεριλαμβανομένου του πολλαπλού μυελώματος, των μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων, της χρόνιας λεμφοκυτταρικής αναιμίας, του λεμφώματος non-Hodgkin, της μυελοΐνωσης, του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του προστάτη.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα www.celgene.com