Δευτέρα 24 Μαρτίου

Καρκίνος στα παιδιά: Οι νέες αποτελεσματικές θεραπείες και το νέο ογκολογικό νοσοκομείο αλλάζουν τα δεδομένα

Σημαντικές εξελίξεις στις θεραπείες του καρκίνου στα παιδιά και τους εφήβους αλλάζουν το τοπίο και δίνουν ελπίδα για πλήρη ανάρρωση.

Ελπιδοφόρα είναι τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα, όπως προέκυψε σε σχετική τη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου. 

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, από το Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», παρουσία του Υπουργού Υγείας κύριου Άδωνη Γεωργιάδη.

Κατά τη διάρκειά της, οι διευθυντές των τμημάτων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»  παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία για την καθημερινή λειτουργία, καθώς και επιστημονικές δραστηριότητες και ερευνητικές συμπράξεις με άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού, όλα τα θεραπευτικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, παρουσιάζοντας το έργο των τμημάτων τους που κατατάσσει την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» ανάμεσα στα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα κατά του παιδικού καρκίνου.

Μία σημαντική επισήμανση έκανε κατά την ομιλία της η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Υγείας θα είναι αρωγός στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου: «Όταν ένα παιδί νοσεί με καρκίνο, νοσεί ολόκληρη η οικογένεια. Εσείς που εργάζεστε εδώ το γνωρίζετε καλύτερα από όλους. Είναι μεγάλη η οδύνη, ειδικά μιας μητέρας, αλλά και του πατέρα φυσικά. Ένας πόνος που δύσκολα περιγράφεται. Είμαστε λοιπόν εδώ για να στηρίξουμε αυτό το σπουδαίο έργο για να συνεχίσει να υπάρχει ελπίδα γιατί αυτή είναι η σπουδαία παρακαταθήκη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και δεν πρέπει ποτέ κανείς να την ξεχάσει». 

Επιτυχημένη CAR-T θεραπεία σε 3 παιδιά

Ένα από τα σημεία όπου στάθηκαν οι ομιλητές αφορούσε στις εξελίξεις στις θεραπείες για τον καρκίνο. Ο Ευγένιος Γουσέτης, Παιδίατρος Αιματολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων και του Κέντρου Κυτταρικής & Γονιδιακής Θεραπείας παρουσίασε τις νέες επαναστατικές θεραπείες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Μονάδας: «Οι δραστηριότητες του Κέντρου αφορούν τόσο στην εφαρμογή εγκεκριμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, όσο και στην κλινική έρευνα με τη σχεδίαση των δικών του κλινικών πρωτοκόλλων πρωτοποριακών θεραπειών. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 20 κυτταρικές θεραπείες για την αντιμετώπιση ανθεκτικών ιογενών λοιμώξεων μετά από τη μεταμόσχευση με την παρασκευή και χορήγηση αντιγονοειδικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία στοχεύουν αποκλειστικά τον παθογόνο ιό. Επιπλέον, το 2023 ξεκίνησε να εφαρμόζεται πρωτοποριακό κλινικό ερευνητικό πρωτόκολλο για τη θεραπεία υποτροπών της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες μετά από μεταμόσχευση. Το αντικείμενο της μελέτης είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας κυτταρικής θεραπείας με γενετικά τροποποιημένα Τ-Λεμφοκύτταρα (CAR-T), τα οποία παρασκευάζονται στο κέντρο μας. Η συγκεκριμένη θεραπεία με CAR-T έχει πραγματοποιηθεί σε τρία παιδιά με απόλυτη επιτυχία και επίτευξη ίασης. Να σημειωθεί ότι κέντρο μας είναι ένα από τα λίγα κέντρα στην Ευρώπη και Αμερική και το μοναδικό στην Ελλάδα με άδεια παραγωγής τέτοιων θεραπειών. Στόχος μας την επόμενη 5ετία είναι η επέκταση του προγράμματος της παραγωγής των θεραπειών με CAR-κύτταρα και σε άλλα είδη παιδικού καρκίνου, όπως το νευροβλάστωμα, που πολλές φορές είναι ανθεκτικό στη συμβατική θεραπεία».

Με τη σειρά του, ο Αντώνης Καττάμης, Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας, Υπεύθυνος Πανεπιστημιακής Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας με τη σειρά του αναφέρθηκε σε μία σημαντική καινοτομία. Αφορά στην ανάπτυξη εξειδικευμένου εργαστηρίου «Μεταφραστικής Έρευνας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, ένα σύγχρονο εργαστήριο μοριακής γενετικής με εξειδίκευση στην μεταφραστική έρευνα και την παροχή μοριακών εξετάσεων στον τομέα της παιδιατρικής ογκολογίας και των καλοήθων αιματολογικών νοσημάτων.

Κορυφαίοι οι Έλληνες ογκολόγοι με υψηλά ποσοστά δεικτών επιβίωσης

Μία ακόμη παράμετρο, σημαντική όχι μόνο επιστημονικά αλλά και για τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, έθιξε ο Βασίλειος Παπαδάκης, Διευθυντής ΕΣΥ Παιδιατρικής Αιματολογίας, Προσωρινός Προϊστάμενος Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας: «Προσπαθώντας να εμπεδώσουμε την ορθή, σύγχρονη και ταυτόσημη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών σε όλη την Ελλάδα, συνάδελφοι του Τμήματος είμαστε Εθνικοί Συντονιστές/Εκπρόσωποι της χώρας στο εξωτερικό, για την εφαρμογή των διεθνών συνεργατικών πρωτοκόλλων θεραπείας για τα νευροβλαστώματα, την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και την υποτροπή της, την οξεία μυελογενή λευχαιμία, τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και την ιστιοκυττάρωση Langerhans, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας. Παράλληλα στο εργαστήριό μας έχουμε αναπτύξει την μέτρηση δραστικότητας σημαντικών φαρμάκων για τη λευχαιμία (όπως η ασπαραγινάση), την οποία πλέον θα διαθέσουμε και στα άλλα τμήματα και τους ασθενείς τους».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δημήτριος Δογάνης, Διευθυντής ΕΣΥ, Προσωρινός Προϊστάμενος Ογκολογικού Τμήματος «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» υπογράμμισε ότι: «Έχοντας επιτύχει υψηλότατους δείκτες επιβίωσης, υψηλότερους ακόμη και από τη βιβλιογραφία, αφού ακόμα και περισσότερα από 85 από τα 100 παιδιά μας θεραπεύονται, αποσκοπούμε όχι μόνο σε περαιτέρω βελτίωση αλλά και σε επιβιώσαντες με άριστη υγεία και ποιότητα ζωής σωματικά και ψυχοκοινωνικά. Το ΟΤΑΚ τα τελευταία χρόνια, έχει επιλεγεί ανάμεσα σε διεθνή κέντρα για την εφαρμογή πλήθους ερευνητικών φαρμακευτικών πρωτοκόλλων φάσης Ι-ΙΙΙ (ολοκληρωμένες 6, σε εξέλιξη 6). Οι μελέτες αυτές πέρα από το ερευνητικό ενδιαφέρον προσφέρουν πρόσβαση σε φάρμακα που αλλιώς δε θα ήταν δυνατή».

Με στόχο τη δημιουργία του πιο σημαντικού ογκολογικού κέντρου στην Ευρώπη

Ο Υπουργός κύριος Άδωνης Γεωργιάδης υπογράμμισε τη σημασία της μετατροπής της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» σε Ογκολογικό Νοσοκομείο η οποία θα γίνει άμεσα: «Έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έναρξη λειτουργίας του Ογκολογικού Νοσοκομείου, την επόμενη εβδομάδα εκδίδεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ξεκινάει η μετάβαση για τη δημιουργία του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και τις νέες δυνατότητες που πλέον θα υπάρχουν με το σχήμα αυτό.  Θα συνεχίσει η καλή συνεργασία των δύο νοσοκομείων, δεν θα σταματήσει η συνεργασία με τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, το Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και το «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», απλώς απελευθερώνουμε τον νέο φορέα για να μπορεί να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, να γίνει το καλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ευρώπη και να φτάσει σε επίπεδα που μόνο υπερηφάνεια θα δίνει σε όλους».

Συνεργασία για καλύτερα αποτελέσματα και ευαισθητοποίηση

Η υπεύθυνη θεμάτων υγείας του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Ντόρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μέλος ΔΣ Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ, μίλησε για την προσφορά του Σωματείου σε επίπεδο υποδομών, μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας και δημιουργίας συνεργασιών με τα κορυφαία Ογκολογικά κέντρα του κόσμου.

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Διευθυντής του Σωματείου «Σύλλογος ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», κύριος Στέλιος Γραφάκος, παρουσίασε όλα τα νέα στοιχεία σχετικά με την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών στην χώρα μας, τονίζοντας τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσα σε μία δεκαετία από την ίδρυση του Σωματείου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Διαβάστε επίσης:

Αληθινή ιστορία: 3 πράγματα που μου έμαθε ο καρκίνος του παιδιού μου

Για όλες τις γυναίκες που έχουν χάσει τα μαλλιά τους από χημειοθεραπεία

Ροή Ειδήσεων