Καρκίνος του Μαστού: Από την τραυματική εμπειρία της διάγνωσης στην αποδοχή

Ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως Μήνας Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού. Στα πλαίσια της πρόληψης, η έγκαιρη διάγνωση (με τη ψηφιακή μαστογραφία και τον υπέρηχο μαστού) παραμένει η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση του, καθώς ο καρκίνος στο μαστό αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους στη γυναίκα.

Στη χώρα μας σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα περίπου 1 στις 10 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο στο μαστό κατά τη διάρκεια της ζωής της. Πρόκειται για μία μορφή καρκίνου στο μεγαλύτερο ποσοστό ιάσιμη κι αυτό πάντα με την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης σε συνδυασμό με τις νέες εξελίξεις στη θεραπεία. Μιλήσαμε με την κα. Λίλιαν Σουμέλη, Ψυχολόγο – Οικογενειακή Σύμβουλο, για τις επιπτώσεις που έχει η εμφάνιση της νόσου στη γυναικεία ψυχοσύνθεση.

Όπως κάθε χρόνια και απειλητική για τη ζωή αρρώστια, ο καρκίνος του μαστού επιφέρει τόσο σωματικές, όσο και ψυχολογικές επιπτώσεις και αλλαγές στη γυναίκα ασθενή, επηρεάζοντας βαθιά τον ψυχισμό της. Από τη τραυματική εμπειρία της διάγνωσης – ανακοίνωσης του καρκίνου (σοκ, δυσπιστία) έως τα διαφορετικά στάδια, αναγνώριση, αποδοχή του προβλήματος, αντιμετώπιση και διαχείριση κατά τη θεραπεία και την αποθεραπεία, συμβαίνουν πολυεπίπεδες σημαντικές μεταβάσεις και στρεσογόνες προσαρμογές που επηρεάζουν κυρίως την ίδια τη γυναίκα αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον της.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr