Αρχική InfoMommy Υγεία Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας: Το HPV τεστ, με 100% ευαισθησία σε προκαρκινικές αλλοιώσεις, πρέπει να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ

Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας: Το HPV τεστ, με 100% ευαισθησία σε προκαρκινικές αλλοιώσεις, πρέπει να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ

«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το 9% της παγκόσμιας επίπτωσης του καρκίνου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου» ανέφερε ο κος Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

250 από τα 600 νέα περιστατικά ΚΤΜ κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη μάχη από έναν καρκίνο ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως. Παρ' όλα αυτά, μόνο το 30% των γυναικών κάνουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, ενώ το τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί. Τα τελευταία δεδομένα, πάντως, αναφέρονται σε ένα νέο τεστ, το HPV DNA test, με 100% ευαισθησία στην αναγνώριση των γυναικών με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, και ανάγκη για προληπτική επανεξέταση κάθε 3 έτη.

Τα οφέλη για τη γυναίκα από το νέο τεστ

Τα νέα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) προκύπτουν από την κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.009 γυναικών στη χώρα μας το διάστημα 2012-2014 από την ερευνητική ομάδα HERMES (“HEllenic Real life Multicentric cErvical Screening” study group) σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια 5 πόλεων πανελλαδικά.

"Η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, ανήλθε στο 53,7% ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%», αναφέρει ο κος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Ουσιαστικά από τη μελέτη, πιστοποιήσαμε την υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου ως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Η ανίχνευση του ιικού DNA με ταυτόχρονη ανίχνευση της ύπαρξης των τύπων 16 και 18 – των δύο πλέον ογκογόνων τύπων του ιού - θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλέον αξιόπιστη μεθοδολογία πληθυσμιακού ελέγχου πρώτης γραμμής για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών. Με το HPV DNA test η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε 3 χρόνια», προσθέτει.
Για την αξιοποίηση των οφελών που παρουσιάζουν οι νέες τεχνολογίες στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας, συστάθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων στη θεραπεία του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και άλλων σχετικών επαγγελματιών από ποικίλα περιβάλλοντα, η οποία και διαμόρφωσε μία κοινή δήλωση συναίνεσης για τη διαθεσιμότητα και τη διάχυση των νέων τεχνικών. «Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία και τη διαχείριση πολλών νόσων και θα πρέπει να προωθούνται και να υποστηρίζονται από τα συστήματα υγείας και τις αρμόδιες αρχές. Σκοπός της διενέργειας της μελέτης στη χώρα μας ήταν η διαμόρφωση μίας κοινής δήλωσης συναίνεσης για τη διαθεσιμότητα και τη διάχυση των νέων προσυμπτωματικών τεχνικών με όφελος για τον πληθυσμό και το σύστημα υγείας» αναφέρει ο κ. Κυριόπουλος παρουσιάζοντας τα σημεία σύγκλισης της ομάδας, προσθέτοντας πως «η συναίνεση επιδιώχθηκε με βάση τα εξής σημαντικά χαρακτηριστικά: κλινική αποτελεσματικότητα, προστασία που προσφέρει ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης από μελλοντική εκδήλωση καρκίνου τραχήλου της μήτρας, οικονομική αποδοτικότητα».

Σημεία Σύγκλισης Δήλωσης Συναίνεσης ομάδας εμπειρογνωμόνων:

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.