Καταφύγιο Αρκτούρος: Ξύπνησαν οι αρκούδες, και μας περιμένουν!

epan

Το Καταφύγιο άνοιξε, ο χειμέριος ύπνος έληξε!

Καταφύγιο της Αρκούδας: Βρίσκεται στο Νυμφαίο όπου, σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων σε υψόμετρο 1.350 μ. μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς, φιλοξενούνται εννιά πρώην αιχμάλωτες αρκούδες.

Το Καταφύγιο παραμένει κλειστό στη διάρκεια του χειμέριου ύπνου (Ιανουάριο-μέσα Μαρτίου). 

Μπορείτε να το επισκεφθείτε:

Εισιτήρια: 6€ για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών, 4€ για παιδιά 3-12 ετών. Τα παιδιά έως 3 ετών δικαιούνται δωρεάν είσοδο!

Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να ξεναγηθείτε και στο Κέντρο Ενημέρωσης και στο Καταφύγιο του Λύκου.

Πληροφορίες: Τηλ. 23860 41500

Καταφύγιο του Λύκου

 Βρίσκεται στην Αγραπιδιά Φλώρινας. Η δημιουργία του ανταποκρίνεται στην ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου της παράνομης κατοχής λύκων σε αιχμαλωσία από ιδιώτες. Στο ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται 9 λύκοι.

Ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα (ώρες ξεναγήσεων 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).

Πληροφορίες: Τηλ. 23860 41500

Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα

Βρίσκεται στο ιστορικό κτίριο της Νικείου Σχολής στο Νυμφαίο, όπου παρουσιάζονται πληροφορίες για την εξέλιξη της καφέ αρκούδας, τη γεωγραφική κατανομή της στην Ελλάδα, τη βιολογία, την οικολογία, τους κινδύνους που το απειλούν καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Το Κέντρο απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας.

Ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα (ώρες ξεναγήσεων 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).

Για μεγάλες ομάδες και σχολεία και για τη δική σας καλύτερη εξυπηρέτηση, όπως και για οποιαδήποτε πληροφορία, είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα.

Πληροφορίες: Τηλ. 23860 41500

Από την ίδρυσή του ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης αιχμαλωσίας άγριων ζώων. Έπειτα από δυναμικές παρεμβάσεις κατάφερε την εξάλειψη του φαινόμενου της αρκούδας «χορεύτριας» στην Ελλάδα ενώ εξακολουθεί να εργάζεται για την εξάλειψη της παράνομης αιχμαλωσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επίσης, μέσω του προγράμματος LIFE «ΛΥΚΟΣ» κατάσχεσε λύκους από ιδιώτες και τους ζωολογικούς κήπους της Φλώρινας και της Αθήνας.

Το φαινόμενο της αρκούδας «χορεύτριας» ήταν διαδεδομένο στην Ελλάδα παλιότερα.

Οι αρκούδες συλλαμβάνονταν από μικρές, αφού πρώτα σκότωναν τη μητέρα τους, που δεν θα επέτρεπε αλλιώς σε κανέναν να πλησιάσει τα μικρά της, και περνούσαν από μία βάναυση διαδικασία «εκπαίδευσης». Αφού τρυπούσαν η μύτη του ζώου για να περαστεί ο χαλκάς και έσπαγαν τους κυνόδοντες με μεταλλικά εργαλεία, το ζώο αναγκαζόταν να πατάει σε πυρακτωμένες λαμαρίνες υπό τον ήχο του ντεφιού. Στην προσπάθειά του να αποφύγει το κάψιμο το αρκουδάκι σηκωνόταν στα πισινά του πόδια και βημάτιζε επιτόπου. Η εκμάθηση, συνεχιζόταν για αρκετό διάστημα ώσπου να δημιουργηθεί στην πραγματικότητα ένας τύπος εξαρτημένου αντανακλαστικού. Για να επιτευχθεί η επιθυμητή συμπεριφορά το ζώο ταϊζόταν ελάχιστα και επιβραβεευόταν μπροστά στο κοινό με αποφάγια.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις, θα βρείτε εδώ: http://www.arcturos.gr/