Αρχική Νέα Κατάντια στο κέντρο της Αθήνας - Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν "βγει" στην πορνεία για 3 μόλις ευρώ

Κατάντια στο κέντρο της Αθήνας - Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν "βγει" στην πορνεία για 3 μόλις ευρώ

Το όνειρο του Αλί, ενός εκ των χιλιάδων ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στην Αθήνα, γρήγορα "γκρεμίστηκε" στη σκληρή πραγματικότητα της επιβίωσης. Τη συγκλονιστική πραγματικότητα των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, προσπαθεί να περιγράψει σε εκτενές δημοσίευμα το CNN. Οι ανήλικοι εκδίδονται για λίγα μόλις ευρώ, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για να καταφέρουν να περάσουν παράνομα στη Δυτική Ευρώπη.

Στην καρδιά της Αθήνας, τα πεζοδρόμια βρίθουν από περαστικούς, τα εστιατόρια είναι γεμάτα με πελάτες και τα πλήθη ρέουν από το μετρό. Μόλις όμως κάνετε, σημειώνει το CNN, λίγα βήματα πιο πέρα, στην κοντινή πλατείας Βικτωρίας, θα βρείτε το συγκλονιστικό κόσμο του σεξ και της εκμετάλλευσης, κι όλα αυτά για επιβίωση. Το εμπόριο του σεξ υπήρχε πάντα εδώ, αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί από τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που φθάνουν από την Μέση Ανατολή.

Στα δίχτυα αυτού του εμπορίου απελπισίας βρίσκονται και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι – πολλοί από αυτούς έφηβα αγόρια.

Ξεκινούν όλα με μια ματιά, ένα φαινομενικά αθώο γεια ή ζητώντας τσιγάρο. Σε ένα παγκάκι ένας μεγαλύτερος άντρας τρίβει τους ώμους ενός νεαρού πρόσφυγα. Άλλοι περιπλανώνται για να εξετάσουν τις επιλογές τους. "Είναι ένα παιχνίδι" εξηγεί ο κοινωνικός λειτουργός Τάσος Σμετόπουλος. "Υπάρχουν μεγαλύτεροι που απλά προσφέρουν διαμονή, τρόφιμα, ρούχα. Φυσικά οι ανήλικοι θέλουν χρήματα. Αυτή είναι η ιδέα: Βρείτε χρήματα για να πάτε παράνομα στην κεντρική Ευρώπη".

_88468224_88468223

Ένας από αυτούς που αναζητούν διαφυγή είναι ο Ali (όχι το πραγματικό του όνομα), ένας 17χρονος από το Αφγανιστάν. Ήρθε στην Ευρώπη ελπίζοντας να εκπαιδευτεί και τελικά να καταφέρει να φέρει και τη μητέρα του. Έφτασε μόνος στην Ελλάδα με 270 ευρώ στο όνομά του. Δεν είχε μέρος να μείνει και βρέθηκε σε περιβάλλον με ναρκωτικά και πορνεία.

Τώρα είναι εξαρτημένος από τα ναρκωτικά και τα χρήματα των πελατών. "Είπα στον εαυτό μου "κοίταξε τον εαυτό σου. Ήρθες στην Ευρώπη, ποιος είναι ο στόχος σου;" Δεν το κάνω επειδή μου αρέσει. Αν ήθελα να κάνω κάτι που μου αρέσει, θα έβγαινα με κορίτσι. Αλλά επειδή δεν έχω χρήματα, δεν έχω άλλη επιλογή".

Όπως οι περισσότεροι φίλοι του, ο Ali πηγαίνει στο κοντινό πάρκο όπου κάνουν προσφορές οι ντόπιοι που κυμαίνονται από 5 μέχρι 12 ευρώ. "Άλλοι δίνουν 3 ευρώ, άλλοι 100 και κάποιοι 80. Αλλά δεν πηγαίνω με κάποιον για λιγότερα από 60 ευρώ".

Στο έδαφος βρίσκονται δεκάδες περιτυλίγματα προφυλακτικών. "Στο τέλος της ημέρας, όταν θα πας μέσα στο πάρκο, έρχονται κάποιοι και κατεβάζουν τα παντελόνια τους για να δεις τα οπίσθιά τους. Κάποιοι έρχονται σε σένα, σου μιλάνε και σου δείχνουν τα χρήματά τους. Έτσι δουλεύει".

Ο Ali σημειώνει ότι κάποιοι από τους μεγαλύτερους άντρες προσφέρονται να τους πάνε σε κάποια τοπική ντίσκο και μετά σπίτι τους. Εκδίδεται μέρα παρά μέρα τις τελευταίες 3 με 4 εβδομάδες για τα χρήματα και την ευκαιρία να κοιμηθεί σε ένα ζεστό κρεβάτι. "Κάποιοι θα σε πάρουν σπίτι, θα σου δώσουν ρούχα και οτιδήποτε θέλεις. Θα σου φερθούν σαν σύζυγο ή σχέση και θα σου δώσουν 200, 300 ή 400 ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο. Πώς μπορεί κάποιος να είναι με έναν άλλο άντρα έτσι; Αυτοί οι άντρες είναι άρρωστοι. Δεν έχει σημασία πόσο συχνά το κάνω. Δεν γίνεται ευκολότερο".

Πολλοί από τους πρόσφυγες προσκολλώνται στις υποσχέσεις των λαθρεμπόρων ότι με αρκετά χρήματα θα καταφέρουν να περάσουν παράνομα στη δυτική Ευρώπη. "Είναι σοκαριστικό για εμάς, για εμένα, για εσένα", σημειώνει ο Τάσος Σμετόπουλος. "Αλλά για αυτούς είναι σαν καινούριο κρέας. Με ανθρώπους που είναι απελπισμένοι, είναι πολύ εύκολο να τους εκμεταλλευτούν".

Ο Ali συνεχίζει να κάνει αυτή τη "δουλειά" παρά την ταπείνωση. Απαντά πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις αλλά δακρύζει όταν τον ρωτούν για τη μητέρα του και αν θα αποκαλύψει ποτέ στην οικογένειά του τι περνάει. "Είμαι έτοιμος να κλάψω. Δεν θέλω να μιλήσω για τη μητέρα μου".

Πηγή: CNN


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.