Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Κατάψυξη ωαρίων: Πώς να διατηρήσετε τη γονιμότητα σας!

Κατάψυξη ωαρίων: Πώς να διατηρήσετε τη γονιμότητα σας!

EggFreezingΌλο και περισσότερες γυναίκες αργούν πλέον να τεκνοποιήσουν εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και της καριέρας που συχνά μπαίνει σε προτεραιότητα.

Είναι γνωστό ότι η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά μετά την ηλικία των 35 ετών, και πολλές γυναίκες ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών έχουν πρόβλημα να τεκνοποίησουν και οι κυήσεις σε αυτές τις ηλικίες συνοδεύονται από προβλήματα, όπως για παράδειγμα αποβολές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες (σύνδρομο Dοwn).

Πολλές όμως είναι εκείνες οι γυναίκες που επιλέγουν να καταψύξουν τελικά τα ωάρια τους προκειμένου να μην πιέζονται από το χρόνο.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια καινούρια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάρια τους, ώστε να μπορούν να επιλέγουν πότε θα τεκνοποιήσουν.

Η κατάψυξη ωαρίων ήδη έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα και πολλά παιδιά παγκοσμίως έχουν γεννηθεί με αυτή τη μέθοδο.

Η κατάψυξη ωαρίων εφαρμόζεται κυρίως στις κάτωθι περιπτώσεις:

• Γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους για επαγγελματικούς ή κοινωνικούς λόγους.

• Γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο και πρόκειται να ξεκινήσουν χημειοθεραπείες ή ακτινοβολία.

• Ζευγάρια που ο άνδρας θα πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

article-2222766-04EB9C7F0000044D-273_634x637Η ιδανική ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων είναι μεταξύ 35 έως 37 ετών. Τα ποσοστά κυήσεων έπειτα από απόψυξη ωαρίων κυμαίνονται μεταξύ 25% – 30%.

Πώς γίνεται η κατάψυξη ωαρίων.

Η θεραπεία περιλαμβάνει διέγερση ωοθηκών με ορμόνες, η οποία διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, ώστε η γυναίκα να παράγει τον κατάλληλο αριθμό ωαρίων που θα καταψυχθούν. Ο αριθμός που θεωρείται ιδανικός είναι 10 – 15 ωάρια.

Η γυναίκα παρακολουθείται υπερηχογραφικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας και η λήψη των ωαρίων γίνεται με τη μέθοδο της ωοληψίας. Η επέμβαση γίνεται διακολπικα, με μια ελαφριά νάρκωση, ώστε να είναι ανώδυνη, και διαρκεί 15 – 20 λεπτά.

Αφού γίνει η λήψη των ωαρίων, στη συνέχεια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification). Tα ωάρια είναι κύτταρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται εύκολα η μεμβράνη τους λόγω δημιουργίας κρυστάλλων κατά τη διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης τους. Με τη μέθοδο vitrification επιτυγχάνονται ποσοστά επιβίωσης ωαρίων άνω του 75%.

Παναγιώτης Καλιαντζής

MD MRCOG1 DFFP – Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Εξειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Προβλήματα Γονιμότητας


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.