- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Καταθέτω την δική μου πρόταση για ένα μονοπάτι ζωής που στο τέρμα του υπόσχεται Φως”: Η blogger “Μαμά για Σπίτι” στο Infokids.gr

Η κ. Κατερίνα Δανδουλάκη-Χιόνη είναι από αυτές τις μαμάδες που εκπροσωπούν επάξια τον τίτλο της Super Woman. Τη γνωρίσαμε μέσα από τα υπέροχα παιδικά βιβλία της για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα πριν από τρία περίπου χρόνια και από τότε αρχίσαμε να την ακολουθούμε μέσα από το blog της Μαμά για Σπίτι [1], μαζί με χιλιάδες άλλους πιστούς αναγνώστες, και να μαθαίνουμε πώς μπορείς να τα καταφέρνεις ΟΛΑ κι ας είσαι εργαζόμενη, κι ας μεγαλώνεις και 3 παιδιά! Είμαστε σίγουροι πως έχετε την περιέργεια να την γνωρίσετε κι εσείς, μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στο Infokids.gr:

Είστε δικηγόρος, μαμά 3 παιδιών, είστε πολύ ενεργή στο blog σας και κυκλοφορήσατε και ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία. Επιπλέον, φαίνεται να είστε πολύ καλή νοικοκυρά, μα και σύζυγος. Πώς τα καταφέρνετε όλα; Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί, που σας δίνει ενέργεια να κάνετε τόσα πολλά πράγματα, με τόσο μεράκι; Ξεκουράζεστε καθόλου;

Έτσι όπως τα γράφετε φαίνονται πράγματι πολλά! Στην πραγματικότητα βέβαια δεν κάνω τίποτα περισσότερο από όσα μια μέση μαμά της εποχής μας. Όπως οι περισσότερες μαμάδες, εργάζομαι και έξω από το σπίτι και ταυτόχρονα προσπαθώ να φροντίζω όσο καλύτερα μπορώ την οικογένεια και το σπίτι μου. Πολύ συχνά μου κάνουν την ερώτηση αν ξεκουράζομαι καθόλου, κάτι που μου φαίνεται περίεργο να ρωτά κανείς. Φυσικά και ξεκουράζομαι και μάλιστα, ενώ παλιότερα δεν θεωρούσα σημαντικό να αφιερώνω χρόνο για την ανάπαυσή μου, τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική, πλέον είναι για μένα αυτονόητη. Όπως λέμε δεν μπορείς να δώσεις από άδειο κανάτι έτσι και η ξεκούραση είναι απαραίτητη για οποιονδήποτε θέλει να φροντίζει σωστά τους γύρω του. Όσα κάνω τα αγαπώ και γι’ αυτό προσπαθώ να τα κάνω με μεράκι. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά συνήθως για όσα αγαπάμε έχουμε πάντα και χρόνο και ενέργεια και όρεξη!

Το προφίλ σας, ως μαμά-blogger, μας θυμίζει πολύ αυτά που βλέπουμε να κάνουν τρομερή επιτυχία στην Αμερική. Μαμάδες, δηλαδή, που με έντονο το θρησκευτικό αίσθημα, δημιουργούν μεγάλες, αγαπημένες οικογένειες και μοιράζονται τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους με τον κόσμο, με μεγάλη επιτυχία. Εσείς πώς πήρατε αυτή την απόφαση να δημοσιοποιήσετε τα εν οίκω; Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο να γράφετε δημόσια; Αποσκοπείτε κάπου με αυτό, σε περαιτέρω επαγγελματικές συνεργασίες; Ποια είναι τα πλάνα σας;

Όταν ξεκίνησα να γράφω πριν από σχεδόν 8 χρόνια δεν είχα στο νου μου κάτι συγκεκριμένο. Μου άρεσε η συγγραφή, μου άρεσε η κοινότητα των blogs (η έννοια της οποίας υπήρχε πολύ έντονη εκείνη την εποχή) και αποφάσισα να μοιραστώ κι εγώ κάποια από τα κομμάτια της καθημερινότητάς μου, με άλλες μαμάδες, που μοιραζόμασταν την ίδια καθημερινότητα, τις ίδιες χαρές και τις ίδιες ανησυχίες. Διότι η κοινότητα και το μοίρασμα, ξέρετε, είναι ζητούμενο για όλους μας. Η ζωή και η καθημερινότητά μου διέπεται από τις αρχές και τις αξίες της πίστης μου, επομένως αυτό μοιράζομαι. Έτσι έχω μεγαλώσει κι έτσι ζω κι ως παντρεμένη και μητέρα, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι κάτι που έγινε επί τούτου, απλώς ο καθένας ό,τι ζει αυτό μοιράζεται. Με τα χρόνια κι όσο το blogging εδραιωνόταν στην καθημερινότητά μου, βρήκα τον προσανατολισμό μου και την θέση που θέλω να έχω μέσα σε αυτό τον χώρο των ιστολογίων και βρήκα και ποια φωνή θέλω να είμαι.

Με αφορμή την χειροτονία του συζύγου μου πριν από σχεδόν 4 χρόνια, κατέληξα στο γιατί και πώς θέλω να συνεχίσω στο ιστολόγιό μου. Εξακολουθώ να μοιράζομαι κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από όσα βιώνω και σε μεγάλο βαθμό βιώνουμε όλοι μας, βασισμένα πάντα σε αυτό που δίνει νόημα στη δική μου ζωή, που είναι η πίστη μου. Αυτό που κάνω δεν έχει κάποιο επαγγελματικό αντίκρυσμα, οπότε πέρα από την συγγραφή, δεν έχω κάποια επαγγελματική βλέψη για το ιστολόγιό μου. Δεν έχω απάντηση στο τι σχέδια έχω, διότι τα περισσότερα όμορφα πράγματα που έχουν προκύψει μέσα από αυτό το ιστολόγιο δεν ήταν αποτέλεσμα δικής μου προσπάθειας, αλλά όπως το βλέπω εγώ, ευλογίας από τον Θεό.

Μιλήστε μας για τα βιβλία σας; Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και πώς την υποδέχτηκε το κοινό; Πού μπορούμε να τα βρούμε;

Όπως προείπα μέσα από το ιστολόγιο προέκυψαν πολλά όμορφα πράγματα. Ένα από αυτά είναι και η συνεργασία με τις εκδόσεις Άθως Παιδικά και εκδόσεις Θύρα. Αρχικά συνεργαστήκαμε για το βιβλίο κατασκευών «Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ [2]». Στη συνέχεια ήρθε η σειρά «Κοντά στον Χριστό», με τους τίτλους  «Το πρώτο Πάσχα [3]» και «Ιστορίες από την Καπερναούμ [4]», η οποία σειρά είναι σε εξέλιξη. Και τέλος, πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θύρα το βιβλίο «Μαμά για σπίτι», που απευθύνεται σε ενήλικες.

Η ανατροφοδότηση που έχω από τους αναγνώστες είναι πολύ θετική και αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη γι’ αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που ενθαρρύνομαι και συνεχίζω να γράφω, παρότι η αλήθεια είναι πως η συγγραφή είναι μια πλήρης απασχόληση κι εγώ δυστυχώς σε αυτή την φάση, πολύ λίγο χρόνο μπορώ να αφιερώσω σε αυτήν. Παρόλαυτά, σιγά σιγά συνεχίζω. Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά (τα παιδικά βιβλία) και από τις εκδόσεις Θύρα το «Μαμά για σπίτι» και όποιος θέλει μπορεί να τα προμηθευτεί απευθείας από το site των εκδόσεων stamoulis.gr, αλλά και από όλα τα βιβλιοπωλεία πανελλαδικά.

Οι Αμερικάνοι λένε “it takes a village to raise a family”. Εσείς έχετε βοήθεια στο μεγάλωμα των παιδιών σας; Πόσο συμμετέχει ο σύζυγός σας; Και πώς τα βγάζετε πέρα, τώρα με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας;

Πραγματικά χρειάζεται βοήθεια. Με τον άντρα μου η προτεραιότητά μας ήταν και είναι τα παιδιά. Προσωπικά επέλεξα να εργάζομαι έτσι, ώστε όταν τα παιδιά επιστρέφουν από το σχολείο να είμαι πάντοτε σπίτι. Αυτό βέβαια είχε αρκετές συνέπειες στην επαγγελματική μου πορεία, αλλά είναι κάτι που δεν το μετανιώνω κι ούτε θα το άλλαζα, με οποιαδήποτε προοπτική καριέρας.

Η πανδημία έχει δοκιμάσει για τα καλά τις αντοχές όλων μας, αλλά μας έχει κάνει και πολλά δώρα. Έχοντας ξαναβρεθεί 24/7 με τα παιδιά στο σπίτι, αν εξαιρέσουμε το κομμάτι του διαβάσματος στην πρώτη καραντίνα, κατά τα άλλα μπορώ να πω ότι χαρήκαμε ο ένας τον άλλον πάρα πολύ. Προσπαθώ να μην γκρινιάζω μπροστά στα παιδιά για όσα με δυσκολεύουν, γιατί βλέπω ότι τα επιβαρύνω. Και παίρνω πολύ κουράγιο από την μεγάλη υπομονή και προσαρμοστικότητα που επιδεικνύουν εκείνα. Θα περάσει και αυτό. Αρκεί να βγούμε όλοι υγιείς και όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι.

Κ. Χιόνη, η μεγάλη σας επιτυχία στα social media με τους χιλιάδες πιστούς followers αποδεικνύει ότι είστε μια μαμά-πρότυπο για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα. Υπάρχει κάποιο “μήνυμα” που θέλετε να μεταφέρετε με τον τρόπο ζωής σας; Νιώθετε ότι έχετε κάποιες συμβουλές να δώσετε στις σύγχρονες μαμάδες, πολλές εκ των οποίων δείχνουν να έχουν χάσει το φωτεινό χαμόγελο με το οποίο βλέπουμε εσάς σε κάθε φωτογραφία σας;

Αν θέλω να περάσω ένα μήνυμα, αυτό είναι να δείξω πως μπορείς να ζεις κοντά στο Χριστό, ζώντας στα γεμάτα μια ζωή χαρούμενη και πλήρη. Η πίστη δεν έχει μιζέρια, ούτε είναι απλά ένα καθηκοντολόγιο, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν. Είναι κάτι πολύ βαθύτερο, είναι ένα ταξίδι που δεν σταματάει ποτέ και αντί να μας περιορίζει, μας ανοίγει άπειρες δυνατότητες και μας χαρίζει μεγάλες ευλογίες. Δεν αισθάνομαι αρμόδια να δίνω συμβουλές και μέσα από τα κείμενά μου ποτέ δεν έχω δώσει συμβουλή. Είμαι πάρα πολύ μικρή για να κάνω κάτι τέτοιο. Αυτό που καταθέτω είναι η δική μου εμπειρία και η δική μου πρόταση για ένα μονοπάτι ζωής, στο οποίο κι εγώ προσπαθώ κάθε μέρα για να παραμείνω. Αυτό το μονοπάτι είναι χιλιοπερπατημένο και το τέρμα του μόνο Φως υπόσχεται.

Πιστεύω πως όταν εμπιστευτούμε την ζωή μας στα χέρια του Θεού και κάνουμε από πλευράς μας ό,τι καλύτερο μπορούμε, οι στιγμές που θα χαμογελάμε θα είναι πολύ περισσότερες. Όχι γιατί η ζωή μας δεν θα έχει δυσκολίες – μια τέτοια ζωή δεν υπάρχει. Αλλά γιατί ακριβώς επειδή έχουμε εμπιστοσύνη πως δεν παλεύουμε ολομόναχοι, αλλά δίπλα μας στέκει ο Χριστός, τότε η ελπίδα και το χαμόγελο δεν χάνεται.

Τι όνειρα κάνετε για τα παιδιά σας; Με ποιες αξίες ευελπιστείτε να μεγαλώσουν;

Να αγαπούν. Τον εαυτό τους, γιατί είναι εικόνες του Θεού, γεμάτες χαρίσματα. Τους άλλους, γιατί μόνο έτσι ζουν μια ζωή γεμάτη. Τον Θεό, γιατί χωρίς την δική Του ελπίδα, η ζωή μας είναι πολύ σκοτεινή.

Ακολουθήστε τη σελίδα της “Μαμάς για Σπίτι” στο Facebook [5].