- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Κατερίνα Πολυχρονοπούλου: Η σκηνοθέτις της «Επιστροφής των Παραμυθιών» μιλά για την παράσταση που αγάπησαν τα παιδιά

Οι διάσημοι ήρωες των αγαπημένων παραμυθιών, η Ντάμα Κούπα, ο Κακός Λύκος, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Πίτερ Παν και η Τίνκερμπελ ζωντανεύουν κάθε Κυριακή στο Θέατρο Σταθμός και μας καλούν να ταξιδέψουμε μαζί τους στον μαγικό τους κόσμο με αφετηρία την παιδική παράσταση «Η επιστροφή των παραμυθιών».

Η σκηνοθέτις Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, μιλά αποκλειστικά στο Infokids.gr για τα μηνύματα της παράστασης, για τους λόγους που έχει κερδίσει τις προτιμήσεις των λιλιπούτειων θεατρόφιλων καθώς και για το ρόλο της διάδρασης στη παράσταση.

Ακολουθώντας πιστά τη φιλοσοφία ότι το παιδικό θέατρο πρέπει να είναι πηγή γνώσης και να παρουσιάζει έργα που έχουν σεβασμό και ποιότητα, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε  οικογενειακώς την εν λόγω παράσταση που προάγει τη φιλαναγνωσία και μιλάει για την αξία της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

Μέσα από την παράστασή σας «Η Επιστροφή των παραμυθιών» ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο παιδικό κοινό;

«Η επιστροφή των παραμυθιών» της Γεωργίας Παρασκευά είναι ένα κείμενο πολύ σύγχρονο,που θίγει πολλά θέματα και πραγματικά μ’ ενθουσίασε το χιούμορ και η ιδιαίτερα έξυπνη προσέγγιση με την οποία, χωρίς διδακτισμό, συνδυάζει την αναγκαιότητα να συνυπάρχουν αρμονικά η τεχνολογία με την ανάγνωση παραμυθιών και βιβλίων γενικότερα.

Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν πολλά ερεθίσματα για τα παιδιά. Πόσο εύκολο είναι να τα κερδίσει το θέατρο;

Το θέατρο πάντα θα ενδιαφέρει τα παιδιά. Η αμεσότητα της μοναδικής αυτής τέχνης, δημιουργεί ισχυρή εντύπωση, επηρεάζει με μοναδικό τρόπο και χαράζεται στη μνήμη και το υποσυνείδητο των παιδιών. Αν θυμηθούμε τις προσωπικές μας αναμνήσεις από παραστάσεις των δικών μας παιδικών ή εφηβικών χρόνων, θα κατανοήσουμε καλύτερα αυτό που λέω. Έτσι λοιπόν, είναι πολύ μεγαλύτερη η ευθύνη όταν απευθύνεσαι σε παιδιά και εφήβους. Και οι παραστάσεις του θεάτρου για παιδιά είναι πολύ απαιτητικές.

Ποιο είναι το σημείο της παράστασης που πιστεύετε ότι αγαπούν περισσότερο τα παιδιά;

Από τις αντιδράσεις των παιδιών αντιλαμβανόμαστε ότι αναγνωρίζουν τους ήρωες των παραμυθιών, χαίρονται που τους βλέπουν να ζωντανεύουν στη σκηνή και τους κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αυτή η αναφορά στη νέα τεχνολογία και η τελική συμπόρευσή τους. Άλλωστε αυτό δεν είναι και το ζητούμενο;

Δώστε μου 3 λόγους που θα κάνουν μια μαμά να επιλέξει την συγκεκριμένη παράσταση

Δεν θα μείνω μόνο στη θεματική του κειμένου. Θεωρώ ότι θα περάσει και η μαμά εξίσου καλά και θα έχει για μέρες θέματα να συζητήσει με τα παιδιά. Και αν μάλιστα θέλει να τα οδηγήσει και προς την ανάγνωση, οι αναφορές στην παράσταση θα αποτελέσουν μια πολύ καλή αφορμή.

Η παράσταση έχει διαδραστικό χαρακτήρα. Με ποιους τρόπους τα παιδιά συμμετέχουν σε αυτή;

Και λεκτικά αλλά κυρίως, με μια από κοντά γνωριμία με τους αγαπημένους τους ήρωες. Στο τέλος της παράστασης παίζουν κάποια παιχνίδια με τους ηθοποιούς και έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τον Πίτερ Παν, την Ωραία Κοιμωμένη, την Ντάμα Κούπα, τον Κακό Λύκο, το Τζίνι, τη Μητριά της Χιονάτης… και η αλήθεια είναι ότι η χαρά τους γεμίζει και μας χαρά και αισιοδοξία!

Mάθετε περισσότερα για την παράσταση πατώντας εδώ [1]