- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Καθ. Δημήτρης Κουρέτας στο Infokids.gr: “Η διατροφή των παιδιών μας αποτελεί ένδειξη της φροντίδας μας”

Καθ. Δημήτρης Κουρέτας στο Infokids.gr: "Η διατροφή των παιδιών μας αποτελεί ένδειξη της φροντίδας μας"

Το όνομα του καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας κ. Δημήτρη Κουρέτα [2] έγινε γνωστό -όχι μόνο στο πανελλήνιο μα και σε παγκόσμιο επίπεδο- όταν πριν από περίπου 13-14 χρόνια, προχώρησε, έπειτα από έρευνα με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην δημιουργία ενός εξαιρετικά πρωτοποριακού τροφίμου, το οποίο πήρε την εμπορική ονομασία Feedback Recovery Cake. Το κέικ που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην επισιτιστική κρίση επανέρχεται το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο, κυρίως λόγω των μεγάλων προσφυγικών κυμάτων, και κινεί το ενδιαφέρον του ΟΗΕ.

Αν αναμονή των εξελίξεων που και ο ίδιος ελπίζει ότι θα υπάρξουν, ο κ. Κουρέτας, με σπουδές στη Φαρμακευτική, διδακτορικό στη Βιοχημεία και διεξαγωγή ερευνών στο Harvard, μίλησε στο Infokids.gr για την επίδραση της τροφής στην καθημερινότητά μας. Αναφέρθηκε τόσο στο “θαυματουργό” κέικ, όσο και στα βιολειτουργικά τρόφιμα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του οργανισμού μας. Εξήγησε γιατί η διαλειμματική νηστεία [3] αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνισε τις διατροφικές ομάδες που δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας. Επιπλέον, έδωσε πολύ συγκεκριμένες συμβουλές στους γονείς, αναφορικά με τις τροφές που καταναλώνουν τα παιδιά μας.

Πώς τα απόβλητα των τυροκομείων μετατρέπονται σε ένα χρήσιμο διατροφικό προϊόν

Μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του κ. Κουρέτα είναι αναμφίβολα το FeedBack. Η δημιουργία του προέκυψε, όταν η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναζήτησε λύση, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα απόβλητα των τυροκομείων της Λάρισα. Ένα από τα απόβλητα, το οποίο αν παραμείνει στο περιβάλλον γίνεται τοξικό, είναι και το τυρόγαλο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ρυπογόνο απόβλητο, το οποίο απορρίπτεται ανεξέλεγκτα στα ποτάμια, εξαφανίζοντας το οξυγόνο και κάθε ίχνος ζωής σε ακτίνα χιλιομέτρων.

“Εμείς καταφέραμε να μετατρέψουμε το τυρόγαλο σε ένα χρήσιμο προϊόν διατροφής, το οποίο όχι μόνο μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από πολλές μεταβολικές διαταραχές, αλλά είναι και ένα χρήσιμο διατροφικό προϊόν. Είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, με τις κατάλληλες αναλογίες θρεπτικών συστατικών, ιδανική για τον καταπονημένο οργανισμό. Έτσι, θα μπορούσε να υιοθετηθεί στην περίπτωση πληθυσμού που αντιμετωπίζει μια κρίση, όπως π.χ. οι πρόσφυγες [4] ή οι σεισμόπληκτοι”, μας λέει ο καθηγητής. Για ένα διάστημα το προϊόν κυκλοφόρησε στην αγορά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει. Αυτή τη στιγμή, γίνονται κάποιες προσπάθειες, ώστε να υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ.

Τα βιολειτουργικά τρόφιμα και η αξία τους στην διατροφή μας

Έχοντας εντρυφήσει ιδιαίτερα στα βιολειτουργικά τρόφιμα, ο κ. Κουρέτας μας μίλησε και για αυτά, λέγοντας, ότι “δεν διαφέρουν από τα κοινά τρόφιμα, απλά έχουν την διαφορά ότι είναι εμπλουτισμένα με κάποια στοιχεία που έχουν συγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας”.

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, λοιπόν, αποτελούν ιδανική λύση για τα άτομα που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και θέλουν να προσέξουν την υγεία τους. Έτσι, έχει νόημα να προχωρά κανείς σε αιματολογικές εξετάσεις και, εφόσον αυτές δείξουν ότι έχει κάποια έλλειψη, να προτιμά αυτά τα τρόφιμα, τα οποία θα του παρέχουν συγκεκριμένες ποσότητες βιταμινών, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά κ.α.

Διαλειμματική νηστεία: Ο ρόλος της στο αδυνάτισμα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Από τα πλέον ευπώλητα βιβλία του κ. Κουρέτα είναι το “Διαλειμματική νηστεία και αποφυγή νόσων”. Ο ίδιος συνιστά τη νηστεία αυτή, ως ωφέλιμη για τον οργανισμό: “Δεν σημαίνει, ότι πρέπει να πεθαίνει κανείς της πείνας. Όμως έχει βρεθεί, ότι απέχοντας κανείς από το φαγητό καθημερινά για κάποιες ώρες (14-16 ώρες), ο οργανισμός ενισχύεται σε πολλά επίπεδα”.

Ο κ. Κουρέτας εξηγεί, ότι στη νηστεία αυτή καταναλώνει κανείς π.χ. ένα τελευταίο γεύμα στις 9 το βράδυ. Στο ενδιάμεσο μπορεί να πιει έναν σκέτο καφέ η τσάι στις 9 το πρωί και έπειτα να φάει στις 2:00-3:00 το μεσημέρι. Μέχρι το βράδυ θα κάνει τρία γεύματα. Τα γεύματα αυτά, βέβαια, θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε π.χ. όταν σηκωνόμαστε από το τραπέζι να νιώθουμε ότι πεινάμε.

Η μέθοδος αυτή δημιουργεί ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για τον οργανισμό, ενώ ενισχύει ιδαίτερα το ανοσοποιητικό. Προσοχή όμως: Η νηστεία αυτή συνιστάται να μην ακολουθείται για διάστημα μεγαλύτερο των 8 εβδομάδων. Έπειτα, μπορεί κανείς να την ακολουθεί περιστασιακά, π.χ. δύο φορές την εβδομάδα.

“Για να μην παχαίνουμε, πρέπει να μάθουμε να τρώμε σωστά. Δηλαδή, σωστές τροφές και στη σωστή ποσότητα. Ταυτόχρονα, όμως χρειάζεται και σωστή φυσική δραστηριότητα. Το ότι κάνουμε γυμναστική δεν σημαίνει, ότι μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε, όποτε το θέλουμε”, τονίζει ο ίδιος.

“Το φαγητό των παιδιών πρέπει να το φροντίζουμε”

Ο κ. Κουρέτας σημείωσε, ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει, φυσικά, να κάνουν την παραπάνω νηστεία. Όμως οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν την διατροφή τους, καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Σύμφωνα με τον ίδιον, στο οικογενειακό τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν καθημερινά: Ζυμωμένα γαλακτωμικά (π.χ. γιαούρτια, κεφίρ), φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια. Ειδικά για τα παιδιά, ιδανικό σνακ είναι η ξηροί καρποί.

Το κρέας και το ψάρι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 300-400 γραμμάρια ανά εβδομάδα.

Στο ελάχιστο θα πρέπει να καταναλώνονται τα γλυκά, η ζάχαρη και τα μακαρόνια που αποτελούν θερμιδική βόμβα.

Ακόμα, ο κ. Κουρέας συμβουλεύει: “Θα πρέπει να φροντίζουμε τα παιδιά μας να τρώνε από αγορές τροφίμων (χασάπικα, μανάβικα κ.λ.π.) που συνεργάζονται με παραγωγούς, ώστε να ελέγχεται η διαδικασία που ένα τρόφιμο έχει παραχθεί. Για παράδειγμα, τρώμε χοιρινό από το σουβλατζίδικο. Ξέρουμε το χοιρινό αυτό από πού είναι; Επίσης, η λαϊκή αγορά είναι εξαιρετική αγορά τροφίμων.”

Και συνεχίζει: “Οι γονείς να ταΐζουν τα παιδιά τους τόσο-όσο. Να προσπαθούν να κάνουν αυτά σωματική δραστηριότητα. Να αποφεύγουν όσο γίνεται τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Και να προτιμούν το σπιτικό, μαγειρευτό φαγητό. Να ασχολούνται οι γονείς με αυτό και να μην το αφήνουν στην τύχη, π.χ. παραγγέλνοντας απ’έξω. Γιατί έτσι απαξιώνεται η διαδικασία παραγωγής ενός φαγητού και έτσι το παιδί μαθαίνει να μην δίνει σημασία στο τι τρώει”.

Διαβάστε ακόμα: