Καθ. Γενετικής Δερμιτζάκης: “Να ανοίξουν τα σχολεία – Μαθητές, εκπαιδευτικοί τηρούν τα μέτρα σωστά”

Η κατάσταση πλέον είναι όχι μόνο ανησυχητική, αλλά και απογοητευτική, καθώς η αγορά είναι στάσιμη επιφέροντας πολλά οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες, ενώ τα παιδιά μοιάζουν ανήμπορα να αντιδράσουν και βυθίζονται όλο και περισσότερο σε μια κατάσταση αδράνειας.

O καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστηρίζει ότι το lockdown με τη μορφή που επιβλήθηκε αυτήν τη δεύτερη φορά δεν απέδωσε. Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο καθηγητής είναι ανάγκη πλέον να ανοίξει η αγορά και ο πολίτης να μάθει να κινείται σωστά, λαμβάνοντας τα μέτρα αυτοπροστασίας του, προκειμένου να επανακινηθεί η αγορά και η κοινωνία. Όσον αφορά δε τα σχολεία, θεωρεί ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί τηρούν τα μέτρα καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν κλειστά τόσους μήνες πλέον.

Ενδοοικογενειακή μετάδοση

Μάλιστα σε post του αναφέρει ο καθηγητής: “Σχετικά με τη δηλωση μου περί ενδοοικογενειακής μετάδοσης την 1η εβδομάδα του lockdown ενα παραδειγμα/μοντέλο για να γινει καλύτερη η κατανόηση:
Θετικός με 8 ώρες δουλεια με μάσκα και 6 ώρες σπίτι χωρις μάσκα μεταδίδει λιγότερο κατα μο απο οτι σε συνθήκες lockdown με 14 ώρες σπίτι χωρις μάσκα και μεταδίδει κυριως ενδοοικογενειακα. Ειναι θέμα πιθανοτήτων και εκτιμηση αυτης συνολικά στην κοινοτητα.
Δηλαδη ακομα και αν η πιθανότητα μιας ενδοοικογενειακής μετάδοσης ειναι 10% (δηλαδη ενδοοικογενειακό R=0.10) και αυξηθεί σε 20% (ενδοοικογενειακό R=0.20) με το lockdown σε 20,000 οικογένειες (το 1/5 της εκτίμησης ενεργών κρουσματων στην Αττική με βαση κάποιους επιστημονες) αυτο θα σημαινει αύξηση θετικών λογω αυτης της αλλαγής απο 2000 σε 4000 σε περίπου 1 εβδομάδα.
Φυσικα το lockdown και τα μέτρα αυτα σιγουρα βοηθανε στη γενικότερη μειωση των κρουσματων αλλα με καθυστέρηση λογω του φαινομένου που περιγράφω παραπανω, οπως ειδαμε καθυστέρηση και το Νοέμβριο.”