- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Καθ. Σωτήρης Τσιόδρας: Μαχαίρι με δύο όψεις η μάσκα – Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς

Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.

Διαβάστε ακόμη: Κεραμέως: Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου [1]

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε πως αίσιοδοξεί ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα για το εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο, ενώ τόνισε την ανησυχία του για εκείνους που ίσως αντιδρούν.

“Η προσπάθεια που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία, αφορά παραγγελία για το 2021. Μόνο δουλεύοντας όλοι μαζί θα νικήσουμε τον ιό”.

Για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία:

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο ζήτημα των παιδιών και της επιστροφής στα σχολεία, η οποία όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου [1].

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε έρευνες που δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν, ούτε κολλούν με τον ίδιο ρυθμό τον κορωνοϊό.

“Πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώσε τον μικρό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου από τα παιδια. Η συνέχισιη των σχολείων είναι σημαντική. Η παρουσία των παιδιών δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Είναι σημαντική η παρουσία τους στο σχολείο για την κοινωνική και τη συναισθηματική τους υγεία.

Μπορεί να απαιτηθούν και άλλες μορφές διδασκαλίας. Θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων όταν δεν συνδυάζεται με άλλα μέτρα δεν προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία από τον ιό.

Φυσικά, και πρέπει να εξασφαλιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ειδικά για παιδιά που δεν μπορούν να βρεθούν στο σχολείο”.

Για τη χρήση τη μάσκας:

Σαν ένα απλό μηχανικό μέτρο η μάσκα μπορεί να περιορίσει τον ιό. Η χρήση της προτείνεται ως ένα μέτρο μέσα σε σύνολο άλλων μέτρων, για να προλάβουμε τον ιό και τη γρίπη.

Δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων, η χρήση της μάσκας προστατεύει το άτομο που τη φορά και περισσότερο τους άλλους.

Και στα μικρά παιδιά σε νήπια και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δίνουν ένα διάλειμμα μάσκας.

Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε οι υπόλοιποι. Η εξοικείωση με τη χρήση της πρέπει να προηγείται του σχολικού έτους. Να τη χρησιμοποιούν και σε δραστηριότητες. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι στα μεγαλύτερα την ενημέρωση.

Τα παιδιά βασίζονται στην επιβράβευση. Οφείλουμε να τους τη δώσουμε όταν χρησιμοποιούν τη μάσκα. Μοιραζόμαστε την αγωνία μας με τα παιδιά. Δεν προβάλλουμε πάνω στα παιδιά το άγχος μας. Τους εξηγούμε ότι δεν θα μας οδηγήσουν αυτά τα μέτρα σε στιγματισμό.

Αν φερθούμε σωστά, αν δώσουμε προτεραιότητα στο ότι όλα γίνονται για το καλό μας θα έρθει το εμβόλιο και θα ξαναγκαλιαστούμε.

Μαχαίρι με δυο όψεις η μάσκα: Από τη μια στα νοσοκομεία και σε μονάδες και τώρα για λίγο στις κοινωνικές δραστηριότητες. Θα μας προφυλάξει. Από την άλλη είναι ένα αναγκαίο κακό. Σαν έναν προσωπικό lock down.

Οι μεγάλοι ας δώσουμε το παράδειγμα στα παιδιά. Ας επικεντρωθούμε στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του μέτρου.

Ο κ. Τσιόδρας έκλεισε την ομιλία του με την ευχή όλα να τελειώσουν γρήγορα.

«Με ένα ασφαλές εμβόλιο να τελειώσουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας και να δούμε ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά. Έχω κρατήσει απόσταση από δημόσιες εμφανίσεις γιατί έχω επικεντρωθεί στην μελέτη με τους συναδέλφους μας ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για τον ιό.

Η επιτροπή μας επεξεργάζεται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή εμβολίων εξετάζουμε τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές. Για τον λόγο αυτό και άλλοι συνάδελφοι έχουν αναλάβει κατά καιρούς την ενημέρωσή σας».