Καθηγητής από τη Δράμα διαπρέπει στις ΗΠΑ διδάσκοντας σε πανεπιστήμιο λατινογενείς ξένες γλώσσες

Με καταγωγή από τη Δράμα, ένας καθηγητής Γλωσσολογίας διαπρέπει στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι των ΗΠΑ, διδάσκοντας λατινογενείς ξένες γλώσσες σε φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Χάρης Συμεωνίδης μιλάει συνολικά οχτώ γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και γκουαρανί, μια ιθαγενή γλώσσα της Νότιας Αμερικής και ανήκει στην ομάδα γλωσσών Τούπι.

«Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά δυο λέξεις που βρίσκονται στο ελληνικό λεξιλόγιο, ο ανανάς και τα πιράνχας, έχουν τις ρίζες τους στη γλώσσα των Γκουαρανί», αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής.

«Δεν είναι ελληνικές λέξεις αλλά δάνεια κι αν ανατρέξετε σε ξένα λεξικά θα διαπιστώσετε ότι στα Ισπανικά αλλά και σε άλλες γλώσσες χρησιμοποιούν διαφορετικούς όρους για να αποδώσουν το συγκεκριμένο φρούτο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος από μικρή ηλικία είχε δείξει τη ροπή του προς τις ξένες γλώσσες και το μέλλον του, μάλλον φαινόταν προδιαγεγραμμένο.

Ο κ.Συμεωνίδης, είναι βασικός συνεργάγης καθηγητής του μεταπτυχιακού προγράμματος ξένων φιλολογιών στο στο πανεπιστήμιο Middlebury του Βερμόντ του Μπουένος Άιρες, από το 2010.

Πηγή: ΕΡΤ