Καθηγητής Επιδημιολογίας Μαγιορκίνης: Θα εξαρτηθεί το διά ζώσης μάθημα ή η τηλεκπαίδευση από Σεπτέμβρη

Στο φλέγον -για μαθητές και γονείς- ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων τον Σεπτέμβριο και στα σενάρια που εξετάζονται αναφέρθηκε εκ νέου ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Αυτό που θα θέλαμε εμείς είναι ένα άνοιγμα των σχολείων κοντά στην κανονικότητα. Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εκείνο το χρονικό διάστημα. «Εάν η επιδημία είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε δεν θα χρειαστεί τηλεκπαίδευση. Αν όμως, είναι σε υψηλά επίπεδα, τότε θα κριθεί απαραίτητη», σημείωσε.

Με αφορμή τις συστάσεις του επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για τους νέους, ότι δεν είναι άτρωτοι στον ιό, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα, καθώς είναι εύκολο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άτομα της οικογένειάς τους που ενδέχεται να ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, επεσήμανε, ότι λόγω της χαλαρότητας που επικρατεί αυτό το διάστημα, δεν αποκλείεται ένα δεύτερο κύμα, καθώς ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται στα Βαλκάνια. Ωστόσο, υποστήριξε ότι αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Παγώνη: Η νεολαία δεν έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο

Για το θέμα της χαλαρής νεολαίας, μίλησε στο OPEN η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά), Ματίνα Παγώνη, η οποία ανέφερε: «Η νεολαία δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τον κίνδυνο που υπάρχει. Δεν έχει δει και δεν έχει ασχοληθεί να δει τα κρούσματα του εξωτερικού πόσα έχουν φτάσει και τι γίνεται. Βέβαια, δικαιολογούνται, είναι νέοι θέλουν να περάσουν όμορφα».

«Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί εάν τα διψήφια κρούσματα αυξηθούν σε τριψήφια, καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει», πρόσθεσε.