Αρχική Infokids Υγεία Καθοδηγήστε τα παιδιά από νωρίς στη δημιουργία φιλικών σχέσεων

Καθοδηγήστε τα παιδιά από νωρίς στη δημιουργία φιλικών σχέσεων

three-year-old-friends«Παίξτε όμορφα» ή «Άφησε και τη φίλη σου να παίξει με την κούκλα σου» είναι φράσεις γνωστές σε όλους τους γονείς. Τις ακούγαμε στην παιδική μας ηλικία και τώρα τις επαναλαμβάνουμε στα δικά μας παιδιά.

Από πολύ νωρίς πρέπει να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν φίλους και να οικοδομήσουν υγιείς σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να έχουν κάποιον για να μοιράζονται μαζί του τις ίδιες συμπάθειες και αντιπάθειες ή να προσφέρουν αμοιβαία υποστήριξη στη δύσκολη περίοδο της ανάπτυξης.

Η γονική καθοδήγηση είναι το κλειδί για τη δημιουργία υγιών σχέσεων. Διαβάστε μερικές συμβουλές για να τα βγάλετε εις πέρας με επιτυχία:

IMG_7927web

  • Διδάξτε το σεβασμό στα συναισθήματα και την ιδιοκτησία

Επαινέστε τις γνώσεις και τις ικανότητες του παιδιού σας, δώστε του την προσοχή που του αναλογεί και ζητήστε την άδεια για να χρησιμοποιήσετε τα πράγματα που του ανήκουν. Το παιδί σας θα εμφανίσει τις ίδιες συμπεριφορές απέναντι στους άλλους έξω από το σπίτι. Ο σεβασμός είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης που χτίζει την εμπιστοσύνη, ενθαρρύνοντας τις καλές σχέσεις.

  • Παρέχετε ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον

Το παιδί θα πρέπει να αισθάνεται άνετα να φέρει στο σπίτι τους φίλους του και εκείνοι με τη σειρά τους να νιώθουν ευπρόσδεκτοι. Επιπλέον, αυτό θα σας δώσει μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσετε τους φίλους του παιδιού σας και να εντοπίσετε τυχόν ενοχλητικές σχέσεις.

  • Διδάξτε την υπευθυνότητα

Δώστε τα κατάλληλα περιθώρια ανεξαρτησίας και ελευθερίας. Μην απαιτείτε από το παιδί σας να τερματίσει μια σχέση που δεν σας αρέσει. Αντιθέτως, εκφράστε τις ανησυχίες σας ήρεμα και ήπια. Υπενθυμίστε στο παιδί τα όρια και τους κανόνες που έχετε θέσει για την οικογένεια.

  • Μιλήστε στο παιδί για τον συμβιβασμό

Μάθετε στα μικρά σας να σέβονται την άποψη του άλλου. Δεν υπάρχει καμία σχέση χωρίς διχόνοια, ενώ μερικές φορές ίσως χρειαστεί να χάσουν τη «μάχη» για να κερδίσουν τη φιλία. Ο συμβιβασμός είναι το βασικό συστατικό για τη διατήρηση καλών και υγιών σχέσεων.

  • Να είστε καλό πρότυπο

Είστε το πιο ισχυρό παράδειγμα στη ζωή του παιδιού σας. Αφήστε το να παρατηρήσει τις δικές σας φιλίες, ειδικά εκείνες που είναι μακροχρόνιες και να σας μιμηθεί. Συζητήστε ανοιχτά μαζί του για τις καλές και τις κακές στιγμές των δικών σας σχέσεων.Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι η προσπάθεια στις σχέσεις είναι αυτό που συμβάλλει στην ποιότητα και τη μακροζωία τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.