Αρχική InfoMommy Υγεία Καθορίστηκε η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για τη Θρόμβωση (13/10/14)

Καθορίστηκε η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για τη Θρόμβωση (13/10/14)

nature06797-f1.2

Η εταιρεία Bayer, ως παγκόσμιος συνεργάτης, και η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH), ανακοίνωσαν ότι η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για τη Θρόμβωση θα λάβει χώρα στις 13 Οκτωβρίου 2014. Η δημιουργία αυτής της ετήσιας ημέρας ευαισθητοποίησης έχει ως στόχο να φέρει στο προσκήνιο παγκοσμίως τη θρόμβωση, η οποία είναι υπεύθυνη για τις τρεις κύριες αιτίες θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας, που δεν είναι άλλες από την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ).

Η ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Θρόμβωση, 13 Οκτωβρίου, επιλέχθηκε για να τιμήσει τα γενέθλια του Rudolf Virchow,  κλινικού ιατρού και παθολογοανατόμου από τη Γερμανία, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «Θρόμβωση» και ήταν ο συγγραφέας πολλών εγγράφων που βοήθησαν στην κατανόηση της.

«Η μείωση των θανάτων από θρόμβωση, είτε λόγω ΦΘΕ είτε λόγω των άλλων μορφών της, είναι απαραίτητη για να μειωθούν σημαντικά τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας και για να βελτιωθεί η υγεία και η ποιότητα ζωής παγκοσμίως», δήλωσε ο Δρ Michael Berndt, Αντιπρύτανης των Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Curtin, του Περθ της Αυστραλίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου της ISTH. «Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Θρόμβωση, θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτό το σημαντικό στόχο. Με τον τρόπο αυτό, ελπίζουμε να συμβάλουμε στη μείωση του αριθμού των αδιάγνωστων περιπτώσεων, να αυξήσουμε τις πιθανότητες εφαρμογής τεκμηριωμένων μέτρων πρόληψης της θρόμβωσης και να ενθαρρύνουμε τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να εξασφαλίσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης».

Αν και στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας για την Θρόμβωση είναι η ευαισθητοποίηση για όλες τις μορφές θρομβώσεων, αρχικά η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στην ΦΘΕ, η οποία είναι  η πιο κοινή αιτία νοσοκομειακής θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί. Η ΦΘΕ, η οποία περιλαμβάνει δύο σοβαρές παθήσεις – την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ) και την πνευμονική εμβολή (ΠΕ)- προκαλεί τρεις φορές περισσότερους θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι το AIDS, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα στο σύνολο τους. Αυτά τα περιστατικά φλεβικής θρόμβωσης συχνά παραμένουν αδιάγνωστα, καθώς υπάρχει περιορισμένη πληροφόρηση για την κατάσταση, τους κινδύνους, τα συμπτώματα και τους τρόπους πρόληψης , ακόμα και μεταξύ επαγγελματιών υγείας.

«Η ΦΘΕ ως απειλητική για τη ζωή ασθένεια, επιβαρύνει σημαντικά τόσο τους ασθενείς και τα άτομα που τους φροντίζουν, όσο και τους γιατρούς και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Δρ Jörg Möller, Επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Τομέα Υγείας της Bayer. “H Bayer έχει την τιμή να είναι παγκόσμιος συνεργάτης της ISTH και από κοινού εμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Θρόμβωση. Πιστεύουμε ότι μια συντονισμένη από κοινού παγκόσμια προσπάθεια μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική μείωση του αριθμού των αδιάγνωστων περιπτώσεων θρόμβωσης και στην αύξηση της χρήσης των επιστημονικά τεκμηριωμένων  θεραπειών για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών με θρόμβωση, σε όλο τον κόσμο».

Για να ενημερωθείτε σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωση , επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο www.isth.org

Μείνετε συνδεδεμένοι με την εταιρεία ISTH στο Facebook (WorldThrombosisDay) και το Twitter (@ ThrombosisDay) .


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.