Κεφαλονιά: Νεκρός σε θαλάσσιο σπορ Βρετανός τουρίστας – Ο δωδεκάλογος της ασφάλειας του Safe Water Sports

Με αφορμή το δυσάρεστο συμβάν του θανάσιμου τραυματισμού ενός 58χρονου από τη Μεγάλη Βρετανία σε θαλάσσιο μέσο αναψυχής στην παραλία Μακρύς Γιαλός στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, αξίζει να υπενθυμίσουμε την εφαρμογή και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την εκπαίδευση των παιδιών και την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ και γενικότερα τις δραστηριότητες αναψυχής στη θάλασσα και το νερό.

Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή Κεφαλληνίας, χθες το απόγευμα το ΕΚΑΒ ενημέρωσε για ατύχημα σε θαλάσσιο μέσο αναψυχής στην περιοχή Μακρύς Γιαλός Αργοστολίου. Άμεσα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβησαν στην περιοχή και στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, όπου διαπίστωσαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, ότι κατά τη διάρκεια έλξης θαλάσσιου δαχτυλιδιού, στο οποίο επέβαιναν τρεις αλλοδαποί, ο ένας επιβαίνοντας, 58 ετών, έφυγε από τη θέση του και στη συνέχεια χτύπησε στον έτερο επιβαίνοντα 49 ετών, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Άμεσα τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και οι δύο αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του 58χρονου, ενώ ο 49χρονος παραμένει για νοσηλεία.

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών και με στόχο την ασφάλεια στη θάλασσα και την πρόληψη των ατυχημάτων στο νερό, ο οργανισμός Safe Water Sports ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους πολίτες για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων.

Ο δωδεκάλογος της ασφάλειας

Κανόνας 1: Βεβαιώνομαι ότι η επιχείρηση εκμίσθωσης διαθέτει από τη Λιμενική Αρχή άδεια λειτουργίας για την τρέχουσα χρονιά και για το συγκεκριμένο σπoρ. Σύμφωνα με το νόμο κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν είναι αρκετό. Επιχείρηση που δεν εμφανίζεται στο www.safewatersports.gr δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Κανόνας 2: Για οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα ελκόμενου μέσου από ταχύπλοο σκάφος (π.χ. σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δαχτυλίδια) πρέπει σύμφωνα με τον νόμο: α) ο χειριστής να είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή/εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι. Η κατοχή άδειας ταχυπλόου σκάφους δεν είναι αρκετή σε καμία περίπτωση, β) υποχρεωτικά να επιβαίνει στο σκάφος δεύτερο άτομο με αποκλειστικά καθήκοντα παρατηρητή.

Κανόνας 3: Ζητάω να δω τη σωστική λέμβο (με χρώμα πορτοκαλί και ένδειξη Life Boat) που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, η οποία δεν νοικιάζεται και δεν χρησιμοποιείται για άλλο λόγο ποτέ.

Κανόνας 4: Διαπιστώνω ότι υπάρχει κοντά ναυαγοσώστης, εφόσον είναι υποχρεωτική η παρουσία του στη συγκεκριμένη παραλία. Στο Safe Water Sports μπορείτε να βρείτε όλες τις παραλίες που πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη,

Κανόνας 5: Δεν κάνω θαλάσσια δραστηριότητα εάν δεν αισθάνομαι καλά ή έχω καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το φαγητό. Η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά τη δύση του ήλιου.

Κανόνας 6: Δεν επιτρέπω, ως κηδεμόνας, τη διενέργεια θαλάσσιου σπορ από παιδί που δεν γνωρίζει καλά κολύμβηση. Εκτιμώ πάντα την επικινδυνότητα του θαλάσσιου παιχνιδιού πριν δώσω τη συγκατάθεσή μου.

Κανόνας 7: Δε νοικιάζω θαλάσσιο σπορ εάν δεν έχω την ελάχιστη ηλικία: 14 ετών για Aqua scooter, Seabuggy, Κανό / 14 ετών για Θαλάσσιο ποδήλατο (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό) / 16 ετών για Θαλάσσιο σκι, Θαλάσσιο έλκηθρο, Θαλάσσιο δαχτυλίδι, Ιστιοσανίδα, Catamaran, Ιστιοπλοϊκοί λέμβους (εκτός αν υπάρχει γονική συναίνεση) / 16 ετών για Μηχανοκίνητες λέμβους (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό) / 16 ετών για Κayak / 18 ετών για Mini Cruiser / 18 ετών για Θαλάσσιο αλεξίπτωτο ή άνω των 14 ετών με γονική συναίνεση / 18 ετών για Αcrylicraft (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό).

Κανόνας 8: Διαπιστώνω ότι υπάρχει και χρησιμοποιώ το δίαυλο με πλωτές σημαδούρες μπροστά από το πόστο της επιχείρησης, για την είσοδο και έξοδο όλων των εκμισθωμένων μέσων προς και από την παραλία.

Κανόνας 9: Λαμβάνω όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (π.χ. σωσίβιο, κράνος κλπ.), ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιότητας και την εμπειρία που έχω. Ελέγχω αν αυτά είναι σε καλή κατάσταση (π.χ. φθαρμένα σωσίβια, σκοινιά ξεφτισμένα, κλπ.)

Κανόνας 10: Ενημερώνομαι και τηρώ τις οδηγίες/συμβουλές του υπεύθυνου της επιχείρησης. Διατηρώ τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους, δεν κάνω επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς, δεν υπερεκτιμώ τις ικανότητές μου και δεν χειρίζομαι ταχύπλοο σκάφος (jet ski κλπ.), εάν δεν κατέχω τη νόμιμη άδεια της Λιμενικής Αρχής.

Κανόνας 11: Ενημερώνομαι για τον καιρό στην περιοχή, φροντίζω να διατηρώ οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης και επιστρέφω αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Κανόνας 12: Ενημερώνω την αρμόδια Λιμενική Αρχή, εφόσον διαπίστωσα ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας

«Στόχος του Safe Water Sports είναι να κάνουμε τις ελληνικές θάλασσες υπόδειγμα ασφάλειας και οργάνωσης σε όλο τον κόσμο. Οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του έργου της Πολιτείας σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την εκπαίδευση των παιδιών και την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ και γενικότερα τις δραστηριότητες αναψυχής στη θάλασσα και το νερό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του οργανισμού Παναγιώτης Πασχαλάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των δράσεων και των ευεργετικών αποτελεσμάτων της προσφοράς του Safe Water Sports.

Αθλητές που έγραψαν και γράφουν ιστορία με σημείο αναφοράς το υγρό στοιχείο, επιβεβαίωσαν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, με βασικό σκοπό στην επικοινωνία τους την ασφάλεια όλων μας, ζήτημα στο οποίο επικεντρώνεται η προσπάθεια του Παναγιώτη Πασχαλάκη.

Ο χρυσός (1996) και ασημένιος (2004) Ολυμπιονίκης στην ιστιοσανίδα Mistral και σημαιοφόρος Νίκος Κακλαμανάκης, ο Σπύρος Γιαννιώτης μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος (ασημένιο μετάλλιο στην ανοιχτή θάλασσα στο Ρίο), η ασημένια Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης (2004) Αγγελική Καραπατάκη, η χάλκινη Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοίας (2008) Σοφία Παπαδοπούλου, ο χάλκινος Παγκόσμιος πρωταθλητής (2015) Χρήστος Αφρουδάκης και τα ντουέτα της συγχρονισμένης κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη-Εβελίνα Παπάζογλου (10η θέση στους Ολυμπιακούς στο Ρίο) και Αθανασία Τσόλα-Σοφία Μαλκογεώργου (χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Νεανίδων), μίλησαν για την αναγκαιότητα της αλλαγής κουλτούρας όλων, όπως και της ορθής και συνετής προσέγγισης στην επαφή με τη θάλασσα.

Το Safe Water Sports έχει αναπτύξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι διαθέσιμη στο www.safewatersports.gr αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών (apps) για όλα τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν. Με την πλατφόρμα αυτή, που είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά όσο και αγγλικά, ο πολίτης μπορεί εύκολα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να λάβει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με δραστηριότητες στη θάλασσα και το νερό.