Κέικ μαρμπρέ: Το πιο αφράτο κέικ που έχετε φτιάξει ποτέ!

Ποιο παιδάκι μπορεί να πει «όχι» σε ένα γλύκισμα; Μάλλον κανένα καθότι η ζάχαρη και η σοκολάτα αποτελούν αγαπημένες γεύσεις όλων μας από τα παιδικά κιόλας χρόνια μας. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμείς στο σπίτι τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα μπαίνουμε στη κουζίνα με τα πιτσιρίκια, σηκώνουμε τα μανίκια και φτιάχνουμε παρέα το γλυκάκι της οικογένειας! Μπισκότα και κέικ έχουν την τιμητική τους σε διάφορες παραλλαγές και γεύσεις ανάλογα με την εποχή αλλά και την όρεξη μας. Και μπορεί τα υλικά να αλλάζουν αλλά το μυστικό της επιτυχίας μας είναι πάντα το ίδιο! Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το Βιτάμ! Με αυτό μεγαλώσαμε, με αυτό μεγαλώνουμε και τα δικά μας παιδιά! Το επιλέγουμε γιατί μας δίνει την αυθεντική γεύση αλλά περιέχει πολύ λιγότερα κακά ή κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο και είναι καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών A, D και E. Μην μου πείτε ότι δεν το έχετε γευτεί ποτέ σας. Γιατί ήταν και παραμένει για πάνω από 60 χρόνια, το νούμερο 1 προϊόν που επιλέγουν για τη μαγειρική και τα γλυκά τους όλες οι νοικοκυρές.

Χθες δεν ξέραμε ποιο κέικ να φτιάξουμε και η μάχη ανάμεσα σε βανίλια και σοκολάτα ομολογουμένως μας δίχασε. Ε, λοιπόν, τα συνδυάσαμε και τα δύο σε ένα αφράτο κέικ μαρμπρέ. Είναι εκείνο το δίχρωμο κεικ που μας σέρβιρε η μαμά μου ως συνοδευτικό για το πρωινό μας! Είναι ένα από τα κέικ που εγώ ως μαμά δίνω στα παιδιά για το κολατσιό στο σχολείο. Με άλλα λόγια είναι το απίθανο και εύκολο κέικ που μπορείτε να φτιάξετε μέσα σε λίγη ώρα και του οποίου δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο στην πιατέλα. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Υλικά:

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
1 φακελάκι βανίλια
½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
1½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
Ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές κακάο
3 κουταλιές καρυδόψιχα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
¾ πακέτου των 250 γρ. ή 200 γρ. Βιτάμ
Ξύσμα και χυμό ½ πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Αφήνουμε το Βιτάμ λίγη ώρα έξω από το ψυγείο να μαλακώσει, και μετά το χτυπάμε σε ένα μπολ στο μίξερ ή με το σύρμα.Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε διαδοχικά τη καστανή ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού. Διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ στο γάλα, το ρίχνουμε στο μπολ και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι κοσκινίζοντας το με μια μικρή σήτα πάνω από το μπολ. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα και χτυπάμε το μείγμα του κέικ μαρμπρέ για λίγο ακόμη.

Αλείφουμε καλά μια φόρμα με Bιτάμ, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το μισό μόνο από το μείγμα των υλικών.Στο υπόλοιπο μισό προσθέτουμε το κακάο, το ανακατεύουμε καλά και το αδειάζουμε και αυτό στη φόρμα.Τρυπάμε το άψητο κέικ μαρμπρέ με ένα μαχαίρι κατά διαστήματα και σε όλο το βάθος της φόρμας και μετά το βάζουμε να ψηθεί για περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Βγάζουμε το κέικ μαρμπρέ από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.