Κέιτ Μίντλετον: Ας κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για μια ολόκληρη γενιά νέων παιδιών

Είναι τόσο μεγάλο προνόμιο να έχω την ευκαιρία να είμαι «Προσκεκλημένη Συντάκτρια» της Huffington Post UK σήμερα και να γιορτάζω την εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιείται για την βελτίωση και την κατανόηση της ψυχικής υγείας των νέων παιδιών. Η σειρά «Young Minds Matter» («Τα Νεαρά Μυαλά Έχουν Σημασία») που ξεκινά σήμερα, είναι μια νέα ρουμπρίκα στα πλαίσια της οποίας θα ερευνώνται ζητήματα και έργα που αφορούν στην ψυχική υγεία των νέων παιδιών.

Αρκετά σύντομα έπειτα από τον γάμο μου, άρχισα να εργάζομαι με φιλανθρωπικές οργανώσεις για να βοηθήσω εκείνους που είχαν επηρεαστεί από προβλήματα όπως οι εξαρτήσεις, η διάλυση της οικογένειας και τα ευάλωτα παιδιά. Όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, συχνά άκουγα δακρύβρεχτες ιστορίες για ζωές που είχαν συντριβεί, με ολέθριο αντίκτυπο για όλους τους εμπλεκόμενους, κυρίως για τα παιδιά.

Αυτό που δεν περίμενα ήταν να διαπιστώνω ότι επανειλημμένα, τα ζητήματα που οδηγούσαν τους ανθρώπους στην εξάρτηση και σε λήψεις καταστροφικών αποφάσεων έμοιαζαν σχεδόν πάντοτε να απορρέουν από ανεπίλυτες προκλήσεις της παιδικής ηλικίας. Μου έγινε σαφές ότι πολλά παιδιά – ακόμη και εκείνα μικρότερα των πέντε ετών – υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα προβλήματα χωρίς να διαθέτουν την συναισθηματική αντοχή, την γλώσσα ή την αυτοπεποίθηση ώστε να ζητήσουν βοήθεια. Και ήταν εξίσου σαφές ότι δεδομένου ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας εξακολουθούν να αποτελούν θέματα ταμπού, ακόμη και πολλοί ενήλικες συχνά φοβούνται υπερβολικά να ζητήσουν βοήθεια για τα παιδιά που είναι υπό την προστασία τους.

Είναι καιρός αυτό να αλλάξει πια.

20140925-190-boy-curled-up

Η ψυχική υγεία των παιδιών μας θα πρέπει να θεωρείται εξίσου σημαντική με την σωματική τους υγεία. Για πάρα πολύ καιρό, ο κόσμος αισθάνονταν ντροπή να παραδεχτεί ότι τα παιδιά του χρειάζονταν συναισθηματική ή ψυχιατρική βοήθεια, ανησυχώντας ότι το στίγμα που συσχετίζεται με αυτά τα προβλήματα θα ήταν επιζήμιο για το μέλλον τους. Έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η Huffington Post καταδεικνύει ότι περίπου ένα τρίτο των γονέων εξακολουθούν να ανησυχούν ότι θα φαίνονται κακή μητέρα ή κακός πατέρας σε περίπτωση που το παιδί τους παρουσιάζει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Το να είναι κανείς γονιός είναι ούτως ή άλλως αρκετά δύσκολο, πόσω μάλλον όταν επιτρέπουμε στις προκαταλήψεις να μας αποτρέπουν από το να ζητούμε την βοήθεια που χρειαζόμαστε για εμάς και για τα παιδιά μας.

Όπως οι περισσότεροι γονείς σήμερα, ο William κι εγώ δεν θα διστάζαμε να αναζητήσουμε βοήθεια για τα παιδιά μας αν την χρειάζονταν. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τον George και την Charlotte να μιλούν για τα συναισθήματά τους, και ότι θα τους δώσουμε τα εργαλεία και την ευαισθησία να είναι υποστηρικτικοί προς τους συνομήλικους φίλους τους καθώς θα μεγαλώνουν. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτε το ντροπιαστικό σε ένα νεαρό παιδί που παλεύει με τα συναισθήματά του ή που πάσχει από μια ψυχική ασθένεια.

Ασφαλώς, για ορισμένους γονείς και κηδεμόνες, η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι τόσο εύκολη. Όταν οι οικογένειες δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο ή αρκετά χρήματα, δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζει κανείς που πρέπει να αναζητήσει βοήθεια ή συμβουλές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, χρειαζόμαστε τα σχολεία και οι κοινότητες να παίζουν τον πλήρη ρόλο τους ώστε να βοηθούν τα παιδιά που παλεύουν με τρόπους που δεν είναι πάντοτε εύκολο να αναγνωρίσουμε.

Στη σειρά των άρθρων που έχουμε προγραμματίσει, θα σας συστήσουμε ορισμένους εξαιρετικούς ανθρώπους και οργανώσεις. Θα ακούσετε μια χήρα με πρόσφατο πένθος να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία η κατάθλιψη που οδήγησε στην αυτοκτονία του συζύγου της τον συνόδευε από τότε που εκείνος ήταν ένα δεκάχρονο αγόρι. Θα ακούσετε ανθρώπους που πάλεψαν με επιτυχία για να αντιμετωπίσουν την σοβαρή τους ασθένεια και για να φέρουν την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίον μιλούμε στα παιδιά για τα συναισθήματά τους και τις προκλήσεις. Θα συναντήσετε ορισμένους από τους εξαιρετικούς ερευνητές που θέτουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων και που λαμβάνουν απαντήσεις που θα ωφελήσουν πραγματικά όλους τους γονείς και τους δασκάλους.

Χρωστώ ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την σειρά άρθρων και σε όλους όσοι θα συμβάλλουν μετά από το σημερινό. Είμαι επίσης βαθιά ευγνώμων προς όλους εκείνους που θα ασχοληθείτε να διαβάσετε, να παρακολουθήσετε και να ακούσετε αυτές τις ιστορίες. Μαζί, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για μια ολόκληρη γενιά νέων παιδιών.

Σε συνεργασία με την Huffingtonpost.gr