- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Κεραμέως: Γιατί ανοίγουμε τα σχολεία ενώ υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως [2], σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, παρουσίασε εκτενώς το συνολικό σχεδιασμό για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς [3].

Το Ιnfokids.gr έδωσε το παρών και σας μεταφέρει όλα όσα ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

Η κα Κεραμέως τόνισε  “Παρά τις δύσκολες συνθήκες, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, στελέχη εκπαίδευσης, πάνω από ένα χρόνο τώρα, ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στις προκλήσεις, τήρησαν υποδειγματικά τα μέτρα, υιοθέτησαν καλές πρακτικές, επέδειξαν υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Αποτελούν παράδειγμα για όλους μας. Η επόμενη ημέρα ανοίγεται μπροστά μας, με αισιοδοξία, με νέα όπλα κατά της πανδημίας, με ένα σημαντικό κεκτημένο, αυτό της ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης, με την αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι και στα πιο δύσκολα τα καταφέρνουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά».

Γιατί αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου ενώ τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση;

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στις 10 Μαΐου παρά το γεγονός ότι κρούσματα καταγράφουν καθημερινά αυξητικά τάση [4] και ο αριθμός τους είναι πάντα τετραψήφιος αποτέλεσε βασικό ερώτημα προς την υπουργό.

Όπως ξεκαθάρισε «Σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων» ενώ ερωτηθείσα για το αν υπάρχει φόβος για «έκρηξη» των κρουσμάτων, απάντησε ότι τα self test [5] μπορούν να βοηθήσουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Η ερώτηση του Ιnfokids

Δεδομένου ότι όπως καταγράφεται από την πορεία επαναλειτουργίας των Λυκείων τα κρούσματα αυξάνονται, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους γονείς που εκφράζουν επιφυλάξεις για το πόσο ωφέλιμο είναι οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία αφού θα χρειαστεί να ξανακλείσουν μόλις εμφανιστούν κρούσματα; 

Η υπουργός απάντησε ότι “Τα κρούσματα δεν αυξάνονται. Αυξάνονται σε απόλυτο μέγεθος αλλά σημασία έχει να βλέπει κανείς το δείκτη θετικότητας. Έχει σημασία να βλέπουμε ποιος είναι ο αριθμός των τεστ που γίνονται. Πλέον έχουμε φτάσει κοντά στα 80.000 τεστ καθημερινά και αν υπολογίσουμε και τα self test θα πλησιάσουν σε λίγο τα 2 εκατ. Τα ενδιαφέρον είναι να δούμε σε σχέση με το δείγμα μας πόσο είναι θετικά. Και εκεί (σ.σ. θετικά self test) έχουμε μια πορεία καθοδική η οποία θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Ο χαμηλός δείκτης θετικότητας επ ουδενί δεν σημαίνει εφησυχασμός.