Κεραμέως: “Μισθολογικό «πάγωμα» και περικοπή μισθού σε εκπαιδευτικούς που δεν αξιολογούνται”

Κεραμέως: "Μισθολογικό «πάγωμα» και περικοπή μισθού σε εκπαιδευτικούς που δεν εμβολιάζονται"

Το ζήτημα της αξιολόγησης στα σχολεία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών. Ερωτηθείσα γι’ αυτή την αρνητική στάση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παραδέχθηκε πως «είναι γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη επιφυλακτικότητα για δεκαετίες απέναντι στην αξιολόγηση στην εκπαίδευση.

Σε κάθε σύλλογο διδασκόντων, όμως, υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί που τη επιθυμούν, ενώ εντυπωσιακά υψηλά είναι και τα ποσοστά αποδοχής της στην κοινωνία. Η αξιολόγηση θα έχει καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα και τα αποτελέσματά της θα συνδέονται είτε με επιβράβευση μέσω μορίων, είτε με επιμόρφωση. Με τους όρους αυτούς, ποιος εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να βελτιωθεί προς όφελος των μαθητών του και δικό του; Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν ενημερωτικές συνεδρίες για τους εκπαιδευτικούς ώστε να πληροφορηθούν για τα σημαντικά οφέλη της αξιολόγησης».

Νέο αναβαθμισμένο σχολείο – Εμβολιασμοί, αξιολόγηση

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» -κατά την οποία απηύθυνε έκκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 15 να εμβολιαστούν, η κυρία Κεραμέως τόνισε αρχικά ότι «το νέο αναβαθμισμένο σχολείο που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, απαιτεί ανάλογες ρυθμίσεις και σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. για την επιλογή στελεχών) είχε πολλά προβληματικά στοιχεία. Θα σας αναφέρω ένα ενδεικτικό και εξαιρετικά σημαντικό κατά τη γνώμη μου: δεν υπήρχε καθόλου η αξιολόγηση ως κριτήριο για την επιλογή του στελέχους, είχε καταργηθεί πλήρως η αξιολόγηση από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι «δεν είναι δυνατόν στους πυλώνες του νέου συστήματος που καταρτίζει η κυβέρνησή μας, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και στελεχών να μην αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο. Και μάλιστα προχωρούμε και ένα βήμα πιο πέρα. Προβλέπουμε αξιολόγηση ακόμα και στο μέσον της θητείας των στελεχών, π.χ. των διευθυντών σχολείων, καθώς τα στελέχη επιλέγονται για μια συγκεκριμένη αποστολή και συνεπώς καθίσταται απολύτως αναγκαίο να αξιολογείται διαρκώς το κατά πόσον ανταποκρίνονται σε αυτή».

Συνέπειες για όσους δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση

Οσοι εκπαιδευτικοί και στελέχη δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση θα έχουν συνέπειες, διεμήνυσε η υπουργός. «Η συμμετοχή στην αξιολόγηση κάθε είδους, σχολείων, εκπαιδευτικών και στελεχών, θα είναι υποχρεωτική και ασφαλώς προβλέπονται και συνέπειες για όποιον δεν συμμετέχει» επισήμανε.

Οι συνέπειες αυτές, όπως εξήγησε, θα είναι «η μη μισθολογική εξέλιξη και η παρακράτηση μισθού για περίοδο έως και ενός μηνός».

Διαβάστε επίσης

To παράλληλο μηχανογραφικό ανοίγει τις πόρτες για εισαγωγή σε Δημόσιο ΙΕΚ για ειδικότητες σε μεγάλη ζήτηση

Πανελλήνιες 2021: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Μητσοτάκης: Σύντομα θα εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό και τα Ελληνόπουλα άνω των 12 ετών