Κεραμέως: “Όποιος δεν φοράει μάσκα δεν μπαίνει στο σχολείο” – Πότε θα γίνονται τέστ κορωνοϊού στους μαθητές

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέλυσε διεξοδικά τη νέα σχολική πραγματικότητα με την οποία θα έρθουν οι μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων καθώς η υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά του Σαββάτου.

Έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη ή μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τον αριθμό «17», προτίθεστε να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις;

Η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε ομοφώνως τη λειτουργία των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, με αυξημένα μέτρα προστασίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ανακοινώσαμε περισσότερα από 15 τέτοια μέτρα που λαμβάνονται άμεσα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα ξεχωριστά διαλείμματα, η ευρεία διανομή αντισηπτικών, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, η επέκταση των ολοήμερων για την κάλυψη περισσότερων μαθητών μέχρι τις 4 μ.μ., ο σχολαστικός και επαναλαμβανόμενος καθαρισμός, η εκτεταμένη ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων (μέσω οδηγιών ΕΟΔΥ, ενημερωτικών βίντεο και συνεδριών με ιατρούς που θα επισκέπτονται τα σχολεία της χώρας μέσω συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο) και άλλα.

Το γεγονός ότι ο μέσος όρος αριθμού μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια είναι 17, ενώ στις πιο πολυπληθείς περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 20, δηλώνει προφανώς ότι υπάρχουν και πολυπληθέστερα αλλά και μικρότερα τμήματα ανά την επικράτεια. Λαμβάνονται συνεπώς όλα τα προαναφερθέντα και άλλα μέτρα προστασίας, με αυστηρά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Να σημειωθεί ότι, όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, στην περίπτωση μίας σχολικής τάξης, όπου ο πληθυσμός είναι σταθερός, δεν ισχύουν τα ίδια μέτρα προστασίας με αυτά ενός, για παράδειγμα, εμπορικού καταστήματος, όπου προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά τετραγωνικό, δεδομένου ότι ο πληθυσμός είναι διαρκώς μεταβαλλόμενος. Πορευόμαστε πάντοτε βάσει των οδηγιών των ειδικών.

Ποινές θα προβλεφθούν τελικώς σε περίπτωση φαινομένων απειθαρχίας εκπαιδευτικών ή μαθητών σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας;

Η χρήση μάσκας από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι και ασφαλής και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο, μία πραγματική «ασπίδα προστασίας» και για τους ίδιους και για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και για τους οικείους τους.

Η μάσκα είναι συνεπώς απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο όλων στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

Όποιος δεν φοράει μάσκα πέρα από εξαιρέσεις για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους δεν θα μπορεί να εισέρχεται στο σχολείο.

Είναι ευθύνη του διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας να ελέγχουν ότι τα μέτρα τηρούνται από όλους. Σε κάθε περίπτωση, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ότι ένας γονέας ή ένας εκπαιδευτικός δεν θα ήθελε να προστατεύσει τον εαυτό του, το παιδί του ή τους γύρω του. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Υφίσταται σχεδιασμός για τη διενέργεια τεστ ενδεικτικά ή μαζικά σε σχολεία και πανεπιστήμια;

Βεβαίως, έχει προβλεφθεί η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΟΔΥ, στη βάση του πρωτοκόλλου του, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

Αν υπάρξει κρούσμα σε κάποιο σχολείο, έχετε καταλήξει αν θα αναστέλλεται μόνο η λειτουργία του αντίστοιχου τμήματος ή του συνόλου της μονάδας;

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπως ίσχυσε και κατά την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών τον Μάιο και τον Ιούνιο: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων σε κάποια περιοχή, θα ενδέχεται να κλείνει και το σχολείο, στη βάση ενισχυμένων περιοριστικών μέτρων, κάτι που ασφαλώς απευχόμαστε.

Η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης θα επιστρατευθεί εκ νέου; Κι αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Βεβαίως, σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μιας σχολικής μονάδας, καθώς και σε περίπτωση απουσίας μαθητή για ειδικό λόγο που συνδέεται με τον κορονοϊό θα παρέχεται εκπαίδευση μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί που θα απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου θα παρέχουν τηλεκπαίδευση στους μαθητές που επίσης θα απουσιάζουν.

Οι απουσίες μαθητών πότε θα δικαιολογούνται; Υπάρχει περίπτωση τα μέτρα αυτά να αλλάξουν;

Η απουσία μαθητή δικαιολογείται αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ή κάποιος που κατοικεί μαζί του ή αν ανήκει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ομάδων αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές θα οριστούν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορονοϊού COVID19.

Όσο για τη δυνατότητα προσαρμογής των μέτρων, από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης έχουμε τονίσει ότι παρακολουθούμε στενά, σε καθημερινή βάση, την εξέλιξη της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα – τοπικό, εθνικό και διεθνές.

Κάθε βήμα και κάθε μέτρο που υιοθετούμε αξιολογείται διαρκώς και επικαιροποιείται, αν χρειαστεί, με βάση την εξέλιξη της πανδημίας και πάντοτε στη βάση των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορονοϊού COVID19.