Κικίλιας: Θα στέλνουμε SMS για να κάνετε προληπτικές εξετάσεις – Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε παιδιά έως 4 ετών

Μήνυµα στο κινητό µας (SMS) θα στέλνει το υπουργείο Υγείας ώστε να µας ενηµερώνει για όλες τις απαραίτητες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, προκειµένου να προστατευθούµε από σοβαρά νοσήµατα. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας µε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» αποκάλυψε τις αλλαγές που θα προωθήσει µε το νέο του νοµοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου χρόνου.

Προσωποποιημένη πληροφόρηση για καλύτερη πρόληψη

Μεταξύ των αλλαγών του συστήµατος δηµόσιας υγείας θα περιλαµβάνονται και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (προσυµπτωµατικός έλεγχος) για όλους τους πολίτες, µε βάση την ηλικία τους αλλά και τον «χάρτη» των κινδύνων που θα δηµιουργηθεί. Όπως διαβεβαιώνει ο Βασίλης Κικίλιας: «Το υπουργείο Υγείας είναι εκείνο που οφείλει να ενηµερώνει τους πολίτες για το ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν προληπτικά. Εµείς είµαστε υποχρεωµένοι να τους προστατεύουµε. Γι’ αυτό θα αξιοποιήσουµε κάθε µέσο επικοινωνίας ώστε να εντοπίζουµε κάθε συµπολίτη µας ξεχωριστά και να τον ενηµερώνουµε. Πλέον µιλάµε για προσωποποιηµένη πληροφόρηση».

Ο υπουργός υπογραµµίζει  πως «µε σεβασµό στα προσωπικά δεδοµένα των πολιτών και µε βάση τα όσα προβλέπονται στον νόµο του GDPR, θα καταγράψουµε όλους τους κινδύνους που µπορεί να διατρέχουν ώστε να δράσουµε προληπτικά. Στο πλαίσιο αυτό θα ορίσουµε και µια επίσηµη Αρχή, η οποία θα τεκµηριώνει ποιες ακριβώς εξετάσεις είναι απαραίτητες για κάθε πληθυσµιακή οµάδα ξεχωριστά, ώστε όλα να γίνονται µε τον πιο επιστηµονικό τρόπο».

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε παιδιά έως 4 ετών

Το νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας, που θα ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου και πριν κατατεθεί θα βγει σε δηµόσια διαβούλευση, περιλαµβάνει και µια άλλη τοµή: αυτή της ενιαίας δράσης όλων των υπηρεσιών υγείας. Για πρώτη φορά όλες οι δοµές θα λειτουργούν υπό την «οµπρέλα» του υπουργείου Υγείας, το οποίο και θα δίνει τις κατευθυντήριες γραµµές.

«Θα συντάξουµε ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο και θα εφαρµόσουµε παντού. Στα σχολεία, στις γειτονιές, στους κατοίκους των αποµακρυσµένων περιοχών. Εχουµε  σχεδιάσει ειδικές δράσεις για την πρόληψη των µεταδιδόµενων νοσηµάτων, των σεξουαλικώς µεταδιδόµενων νοσηµάτων, αλλά, µεταξύ άλλων, και για τους εµβολιασµούς, τα οποία και θα προωθήσουµε µε τους πιο σύγχρονους τρόπους – ακόµη και µέσα από το ∆ιαδίκτυο.

Ενδεικτικά να σας πω σχετικά µε την πρόληψη ότι εισάγουµε ένα νέο µέτρο, αυτό του υποχρεωτικού εµβολιασµού για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έως την ηλικία των 4 ετών µε εκείνα τα εµβόλια τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών θα κρίνει ότι πρέπει να εµβολιάζονται», υπογραµµίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας.