Κίνδυνος μετάδοσης βακτηριδίων από το πλύσιμο του κοτόπουλου (δείτε βίντεο)

Chicken-Preparation-2489849

Όπως κάθε είδος κρέατος, ψαριού ή προϊόντος με βάση κάποιο ζώο, το νωπό ή το ημιμαγειρεμένο κοτόπουλο περιέχει βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες αν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες.

Πριν από λίγες ημέρες, η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων (FSA) έκανε έκκληση στους Βρετανούς να σταματήσουν αμέσως να πλένουν το ωμό κοτόπουλο περιλούζοντάς το με νερό, ώστε να αποφύγουν τη διασπορά των βακτηρίων από το κρέας στην κουζίνα τους.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη πρακτική πλυσίματος του κοτόπουλου πριν το βάλουμε για ψήσιμο, καθώς όπως εξηγεί η Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων, το νερό «μπορεί να διασπείρει τα βακτηρίδια στα χέρια, τα ενδύματα, τον πάγκο εργασίας ή τα εργαλεία της κουζίνας».

Σε ένα βίντεο που τιτλοφορείται «Η αλήθεια για το καμπυλοβακτηρίδιο», η FSA κηρύσσει τον πόλεμο στο βακτήριο αυτό το οποίο ευθύνεται για γαστρεντερικές διαταραχές που συνήθως είναι ήπιες αλλά μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες στα πολύ μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλένους ασθενείς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Περίπου 280.000 Βρετανοί μολύνονται κάθε χρόνο από το καμπυλοβακτηρίδιο και στις περισσότερες περιπτώσεις (τέσσερις στις πέντε), ευθύνονται τα ωμά κοτόπουλα.

Σύμφωνα με στοιχεία της FSA, το 44% των Βρετανών πλένουν συστηματικά τα κοτόπουλα με τρεχούμενο νερό πριν να το ψήσουν. Το 36% από αυτούς το κάνουν για να «καθαρίσουν» το κρέας, το ένα τρίτο για «να σκοτώσουν τα μικρόβια» και οι υπόλοιποι απλώς επειδή «έτσι έκαναν πάντα».

«Ξεκινήσαμε αυτήν την ενημερωτική καμπάνια, γιατί η έρευνά μας έδειξε ότι μολονότι οι άνθρωποι συνήθως ακολουθούν τις συστάσεις όταν μαγειρεύουν πτηνά, δηλαδή πλένουν τα χέρια τους και φροντίζουν να ψήσουν καλά το κρέας, πολλοί εξακολουθούν να πλένουν το ωμό κοτόπουλο με τρεχούμενο νερό», εξήγησε η διευθύντρια της FSA, Κάθριν Μπρόου. «Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Το βακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, ακόμη και θάνατο. Επιπλέον, είναι υψηλό το ετήσιο κόστος για την περίθαλψη και τις άδειες ασθενείας», κατέληξε.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Για να αποφύγουμε τις αρρώστιες θα πρέπει να περιορίσουμε την ικανότητα των βακτηρίων να πολλαπλασιάζονται ή να τα σκοτώσουμε τελείως. Για να περιορίσουμε την ικανότητα τους να πολλαπλασιάζονται θα πρέπει να σιγουρευτούμε πως το κοτόπουλο δε θα παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου, ή πιο συγκεκριμένα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4 και 60οC για περισσότερο από μια ώρα.
  • Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα μικρόβια. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσουμε τα παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι με το σωστό μαγείρεμα τους.
  • Θα πρέπει κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην επιμολύνουμε κάποιο άλλο τρόφιμο με το νωπό κοτόπουλο. Η επιμόλυνση μπορεί να συμβεί όταν το νωπό κοτόπουλο, ή ακόμα και τα ζουμιά του έρθουν με κάποιο τρόπο σε επαφή με άλλα τρόφιμα και ιδίως με ήδη μαγειρεμένα ή με αυτά που τρώγονται ωμά όπως τα λαχανικά.
  • Ένα παράδειγμα του πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί είναι αν ένας μάγειρας κόψει το ωμό κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής και αργότερα κόψει ντομάτες στο ίδιο ξύλο κοπής χωρίς πρώτα να το πλύνει.
  • Για αυτό πάντα θα πρέπει να πλένετε προσεκτικά τα σκεύη (μαχαίρια, ξύλα κοπής, πιάτα κλπ) και τον πάγκο της κουζίνας που ήρθαν σε επαφή με το νωπό κοτόπουλο πριν να τα χρησιμοποιήσουμε για άλλα τρόφιμα. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα χέρια σας!