Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Κιρσοί και πόνοι ποδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κιρσοί και πόνοι ποδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

varicose-veins-pregnant-alaΓια τις περισσότερες γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος προετοιμασίας για την άφιξη του παιδιού -ειδικά εάν είναι το πρώτο- είναι όμως και μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στο σώμα τους.

Η εμφάνιση ή η επιδείνωση ήδη υπάρχοντων κιρσών και ευρυαγγειών αποτελεί ένα πρόβλημα που μοιράζονται πολύ συχνά οι έγκυες γυναίκες. Ακολουθώντας ορισμένες απλές συμβουλές είναι δυνατόν να περιορίσουμε σημαντικά τη δημιουργία των κιρσών και να απαλύνουμε τα συμπτώματα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ανάπτυξη των κιρσών σε αυτή την περίοδο οφείλεται στη σημαντική μεταβολή του επιπέδου ορμονών, στην αύξηση του όγκου αίματος και της πίεσης που ασκείται στις φλέβες της πυέλου από τη διογκωμένη μήτρα. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν όχι μόνο αισθητικό πρόβλημα, αλλά και συχνά ενοχλήματα όπως πόνο, βάρος, κούραση και πρήξιμο στα πόδια. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως επιδεινώνονται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και όταν κάνει ζέστη.

Οι κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα χείλη του αιδοίου και την πύελο, προκαλώντας πόνο στο βάδισμα ή κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής προκαλώντας ενοχλήσεις στον κόλπο. Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες που δημιουργούνται μπορεί να είναι παροδικοί και να εξαφανιστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά τον τοκετό. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, ειδικά εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και διαδοχικές κυήσεις, ίσως παραμείνουν και χρειαστούν ειδική θεραπεία.

pregnancy (1)Μικρές αλλαγές του τρόπου ζωής και η εκτέλεση ορισμένων συμβουλών όσο είστε έγκυος είναι δυνατόν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα και να περιορίσουν την επιδείνωση του προβλήματος:

  • Διατηρείτε όσο μπορείτε ιδανικό βάρος.
  • Ξεκουραστείτε τακτικά με τα πόδια σας σηκωμένα. Όποτε μπορείτε, καθίστε με τα πόδια ακουμπισμένα σε μια καρέκλα ή ξαπλώστε με ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια, ώστε να βοηθήσετε την επιστροφή του αίματος στην καρδιά.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πίεση της μήτρας στην κάτω κοίλη φλέβα.
  • Αποφεύγετε να φοράτε ψηλά τακούνια. Προτιμήστε παπούτσια με τακούνια 2-3 εκατοστά.
  • Αποφεύγετε την άσκοπη ορθοστασία. Αντιθέτως, το περπάτημα και γενικότερα η κίνηση κάνουν πολύ καλό γιατί βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.
  • Φορέστε ειδικές ελαστικές κάλτσες. Μπορεί στην αρχή να το βρίσκετε ενοχλητικό, όμως θα τις συνηθίσετε και θα δείτε μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματά σας.
  • Αποφεύγετε τη ζέστη. Αφήστε την ηλιοθεραπεία, τα ζεστά μπάνια και τη σάουνα για πιο μετά.

Η θεραπεία για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες συνήθως αναβάλλεται για μετά την εγκυμοσύνη, αφού όπως είπαμε ένα μεγάλο μέρος μπορεί να εξαφανιστεί ή τουλάχιστον να μειωθεί μέσα στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Σε περίπτωση όμως που παραμείνουν και χρειαστούν αντιμετώπιση, τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες έχουν εξελιχθεί πολύ ώστε να έχουν και πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα και να γίνονται σχετικά ανώδυνα. Ανάλογα με την περίπτωση και την έκταση του προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί σκληροθεραπεία (έγχυση ειδικού σκληρυντικού υγρού), χειρουργική αφαίρεση της παθολογικής φλέβας ή ενδαυλιακή θεραπεία με Laser και ραδιοσυχνότητα.

Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Νικ. Πλαστήρα & Θησέως, Μαρούσι
Τηλέφωνο ιατρείου: 210 6144080
www.draristsigris.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter