Κιρσοί των κάτω άκρων – Κίνδυνοι, αντιμετώπιση, συμβουλές για πρόληψη

Οι κιρσοί στις φλέβες των ποδιών είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα που απασχολεί ενήλικες όλων των ηλικιών και κυρίως τις γυναίκες, καθώς αυτές σε ποσοστό 50% έχουν κιρσούς στα πόδια. Με την εμφάνισή τους, εγείρεται και το ερώτημα αν προμηνύουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα ή περιορίζεται μόνο στο αισθητικό. Όταν η κληρονομικότητα ή οι κακές συνήθειες κάνουν το αίμα στα πόδια να λιμνάζει, τότε οι φλέβες διατείνονται. Η αγγειοχειρουργός κ. Κατερίνα Λούπου, Επιμελήτρια Α’, Αγγειοχειρουργική Κλινική “ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» ΓΝΑ απαντά στα ερωτήματά μας.

Τι είναι οι κιρσοί κάτω άκρων;

Οι κιρσοί κάτω άκρων είναι φλέβες του επιπολής φλεβικού δικτύου και ανεπαρκούν. Είναι διατεταμένες, «ξεχυλωμένες» φλέβες των οποίων οι βαλβίδες έχουν χαλάσει με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει. Μπορεί να υπάρχουν κιρσοί μείζονος σαφηνούς φλέβας ή της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας και των κλάδων τους.

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Ευρυαγγείες είναι τα φλεβίδια που βρίσκονται ρηχά στο δέρμα μας και επειδή ανεπαρκούν μένει μέσα το αίμα και «ζωγραφίζει». Δημιουργούν μόνο αισθητικό πρόβλημα και τίποτα άλλο.

Λέγοντας φλεβίτιδα εννοούμε την ίδια πάθηση;

Έχει επικρατήσει να εννοούμε τους κιρσούς. Όμως, αν το δούμε με στενούς ιατρικούς όρους φλεβίτιδα σημαίνει φλεγμονή των φλεβών κάτι που δεν ισχύει σε έναν κιρσό.

Τι προκαλεί τους κιρσούς των κάτω άκρων;

Ορθοστασία, ζέστη, κληρονομικότητα, περιττό βάρος, ορμονικές διαταραχές.

Μπορεί η εγκυμοσύνη να είναι αιτία των κιρσών των κάτω άκρων;

Η εγκυμοσύνη μόνη της όχι. Όμως, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, τα επιπλέον κιλά και οι ορμονικές διαταραχές που δημιουργεί επιβαρύνει μια προϋπάρχουσα κατάσταση ή βοηθάει μια «αρχόμενη» φλεβική ανεπάρκεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές των κιρσών των κάτω άκρων;

Οίδημα, βαριά πόδια, καύσος, ανήσυχα πόδια, κυρίως το βράδυ.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, φαγούρα, ξηροδερμία και υπέρχρωση του δέρματος στην περιοχή της «γκέτας». (Το δέρμα χρωματίζεται καφέ και θα πρέπει να ξέρουμε πως και να χειρουργήσουμε τους κιρσούς δεν θα ξεβάψει ποτέ). Επίσης, σε παραμελημένες καταστάσεις μπορεί να δημιουργηθεί «φλεβικό έλκος», λόγω, ακριβώς, της μεγάλης φλεβικής ανεπάρκειας. Θα έλεγα, όμως, πως αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχεί τις γυναίκες, αφού εμφανίζεται σε παραμελημένες καταστάσεις.

Ένας κιρσός μπορεί να κάνει δυο επιπλοκές: Η 1η λέγεται επιπολής θρομβοφλεβίττιδα. Είναι μια θρόμβωση που γίνεται μέσα στον κιρσό ακριβώς επειδή λιμνάζει το αίμα και δημιουργεί θρόμβους. Η φλέβα, τότε εμφανίζεται σκληρή, κόκκινη και πονάει. Δεν πρέπει να συγχέουμε την επιπολής θρομβοφλεβίτιδα με την πνευμονική εμβολή ή την εν τω βαθεί φλεβική θρόμβωση. Αυτή η κατάσταση είναι εντελώς εντοπισμένη στον κιρσό και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή μας. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτούμε αγγειοχειρουργό για να μας δώσει αγωγή.

η 2η επιπλοκή είναι να αιμορραγήσει ένας κιρσός. Αυτό συνήθως γίνεται αν χτυπήσουμε τη φλέβα και επειδή, ακριβώς ο κιρσός «φουσκώνει», μπορεί να τραυματιστεί. Τα τοιχώματα της φλέβας είναι χαλασμένα και αιμορραγεί. Θα πρέπει να επιδέσουμε το πόδι μας με ελαστικό επίδεσμο και αν δεν σταματήσει η αιμορραγία να οδηγηθούμε στο γιατρό. Μετά από αυτές τις επιπλοκές θα πρέπει αυτές οι φλέβες να αφαιρεθούν.

Πότε πρέπει να ανησυχεί κάποιος που έχει κιρσούς;

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Αν εμφανιστεί κάποια από τις επιπλοκές, τότε πρέπει να επισκεφθούμε αγγειολόγο.

Hook_Phlebectomy

Πότε πρέπει να ζητήσω ιατρική συμβουλή ή επισκεφθώ αγγειοχειρουργό;

Αν εμφανιστεί κάποια από τις επιπλοκές ή αν δημιουργείται αισθητικό πρόβλημα και η καθημερινότητα γίνεται δύσκολη.

Πρέπει να τελειώσω με τις εγκυμοσύνες που προγραμματίζω και μετά να ξεκινήσω θεραπεία;

Θα ήταν καλό. Μετά τις εγκυμοσύνες η θεραπεία θα είναι αποτελεσματικότερη.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Χειρουργική αφαίρεση των κιρσών. Σαφηνεκτομή και τοπική εξαίρεση των κλάδων. Laser και ενέσεις σκληροθεραπείας (στις ευρυαγγείες).

Μετά την επέμβαση θα επανεμφανιστούν;

Μετά την σαφηνεκτομή δεν επανεμφανίζονται γιατί ακριβώς εκριζώνονται οι ανεπαρκούσες φλέβες. Τα τελευταία χρόνια έχει καλά αποτελέσματα και η θεραπεία με laser. Πάντα, βέβαια πρέπει να εμπιστευόμαστε εξειδικευμένους γιατρούς.

Μπορεί να συμβεί ζημιά αφαιρώντας αυτές τις άσχημες φλέβες;

Όχι. Η φλεβική επιστροφή γίνεται από το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εξάλλου, οι χαλασμένες αυτές φλέβες δεν επιτελούν το έργο που πρέπει να κάνουν. Είναι δηλαδή προβληματικές έτσι κι αλλιώς.

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορεί να εφαρμόσει κάποιος προληπτικά;

Πρώτα απ’ όλα άσκηση. Ό,τι ασκεί τα πόδια μας μας κάνει καλό. Περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο – όχι όμως στον ήλιο και στη ζέστη.

Έπειτα, άφθονα δροσερά ντους στα πόδια μας, κυρίως τους ζεστούς μήνες.

Αποφυγή ορθοστασίας, ανάρροπη θέση σκελών όποτε μπορούμε.

Τους χειμερινούς μήνες φοράμε ελαστικά καλσόν ή κάλτσες (Μετά από επίσκεψη στο γιατρό που θα μας συστήσει τον κατάλληλο τύπο).