Kite Festival 2012 + ο 10λογος του σωστού kiteboarding

Το Σαββατοκύριακο 2-3 Ιουλίου διοργανώνεται στις Ράχες Στυλίδος το Raches Kite Festival 2012. Καλεσμένος θα είναι και ένας από του πιο γνωστούς παγκοσμίως αθλητές ο Jeremie Tronet, που αναμένεται να καταπλήξει του παρευρισκόμενους με τις επιδόσεις του. Δύο ημέρες γεμάτες με επιδείξεις και αγώνες KiteSurf που σκοπό έχουν την ανάδειξη του αθλήματος.

Δείτε το βίντεο για να πάρετε μια μικρή γεύση από τις δυνατότητες του Jeremie Tronet.

Το πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσει κάποιος το kiteboarding με τον σωστό τρόπο, δηλαδή με μαθήματα, θεωρητικά και πρακτικά είναι κάτι που όσοι ασχολούνται γνωρίζουν καλά. Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε έναν δεκάλογο με hints and tips που… μάλλον ξέχασαν να σας μάθουν.

Ένας σωστός κύκλος μαθημάτων δεν αποσκοπεί να διδάξει μόνο τα βασικά σημεία του kiteboarding σε κάποιον, κάνοντάς τον αυτόνομο και ανεξάρτητο kiteboarder, αλλά και να τον μάθει πώς θα γλιτώσει πολύ ταλαιπωρία και ώρες στο νερό. Από ρεαλιστική άποψη, ένας instructor μπορεί να καλύψει ένα περιορισμένο αριθμό εννοιών μέσα σε 9 – 12 ώρες μαθημάτων ενός beginner course. Σαν ένας πεπειραμένος kiteboarding instructor που έχει διδάξει χιλιάδες μαθητές τα τελευταία 10 χρόνια, έχω κατασκευάσει μια λίστα με τα 10 πράγματα που μπορεί να ξέχασε να σας πει ο instructor σας, πρέπει όμως να τα γνωρίζετε απαραίτητα.

1. Πάντα λάβετε υπόψη σας τους αστάθμητους παράγοντες.

Όταν κάνουμε kite, προσπαθούμε πάντα να είμαστε ένα βήμα μπροστά και να σκεφτόμαστε διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που κάτι θα πάει στραβά. Αυτό, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και τότε δεν θα υπάρχει καθόλου χρόνος για σκέψη αλλά μόνο για γρήγορη και σωστή αντίδραση.

2. Μην εμπιστεύεστε τα ανεμόμετρα.

Ένα ανεμόμετρο μπορεί να μετρήσει την ταχύτητα του ανέμου μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μόνο σε μια στατική θέση, για παράδειγμα, μπορεί να βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου ο άνεμος επηρεάζεται από εμπόδια και έτσι η ένδειξη εμφανίζεται χαμηλότερη η υψηλότερη από την πραγματικότητα. Επίσης, τα ανεμόμετρα παρουσιάζουν συχνά βλάβες, είτε από άμμο είτε από ελαττωματικό πτερύγιο (περιστροφής). Αν μετρούσαμε τον άνεμο με 3 διαφορετικά ανεμόμετρα την ίδια χρονική στιγμή, θα παίρναμε 3 διαφορετικές ενδείξεις. Μάθετε τα σημάδια της κλίμακας Βeaufort μόνος σας. Μην βασίζεστε στη τεχνολογία για κάτι που μπορείτε να μάθετε εύκολα.

3. Προσοχή στους φωτογράφους και τις «καυτές» παρουσίες.

Όταν εμφανίζεται στην παραλία μια όμορφη κοπέλα, ένας φωτογράφος ή πλήθος γνωστών και μη «θεατών», τότε υπάρχει και η μεγαλύτερη πιθανότητα για ατύχημα. Σε όλους αρέσει η επίδειξη. Μπορεί να μη το κάνετε εσείς, άλλοι όμως θα φτάσουν στο όριο προσπαθώντας να ολοκληρώσουν το οποιοδήποτε trick, χωρίς να σκέφτονται τι βρίσκεται γύρω τους. Η πιθανότητα ατυχήματος σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνεται 50%.

4. Σεβόμαστε τους άλλους, είμαστε ευγενικοί και λειτουργούμε σαν πρεσβευτές του kiteboarding.

Το κοινό και τα ΜΜΕ παρακολουθούν το σπορ και κάνουν ερωτήσεις. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κακές εντυπώσεις όταν τόσοι καινούργιοι kiteboarders αρχίζουν να μπαίνουν στο νερό καθημερινά. Το πόσο σωστά θα αντιπροσωπεύουμε το kiteboarding εξαρτάται από όλους μας, ανεξάρτητα από το επίπεδο μας. Δεν βρίζουμε άλλους kiters. Οπωσδήποτε υπάρχει κάποτε η ανάγκη να μιλήσουμε σε κάποιον που είναι επικίνδυνος. Το ίδιο άτομο όμως μπορεί να το μόνο άτομο που θα βοηθήσει την επόμενη φορά που θα μείνουμε από εξοπλισμό. Οι kiters χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.


5. Ποτέ δεν υποθέτουμε ότι έχουμε προτεραιότητα.

Το Kiteboarding ακολουθεί τους ίδιους κανόνες προτεραιότητας με τα ιστιοπλοϊκά και τα υπόλοιπα μηχανοκίνητα σκάφη. Αυτό θεωρητικά ακούγεται τέλειο αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν άτομα που δεν έχουν γνώση αυτών των κανόνων. Θα μπορούσατε να έχετε μια πορεία Α ή Β στην πλεύση σας και όταν συναντήσετε έναν άλλο kiter ή ένα σκάφος να θεωρήσετε ότι εσείς έχετε προτεραιότητα… ο kiter ή το σκάφος όμως μπορεί να μη το ξέρουν. Πάντοτε αποφεύγετε τις συγκρούσεις και τα μπλεξίματα, άσχετα με το ποιος έχει προτεραιότητα. Επίσης, πολλές παραλίες έχουν τους δικούς τους ιδιαίτερους κανόνες. Να είστε πάντα προετοιμασμένοι, αν χρειαστεί.

6. Δεν υπάρχει «χαζή» ερώτηση.

Μην φοβάστε να ρωτήσετε οτιδήποτε ακόμα και εάν νομίζετε ότι οι άλλοι θα θεωρήσουν την ερώτηση χαζή. Θα μαθαίνετε πάντα, άσχετα με το επίπεδο σας. Γι’ αυτό, προσπαθείτε πάντα να μαθαίνετε όσο μπορείτε από τους άλλους. Όλες οι ερωτήσεις είναι καλές και χρήσιμες. Κανένας δεν γεννήθηκε με έναν αετό στο χέρι.

7. Δεν βιαζόμαστε ποτέ.

Με το πάσο σας. Η υπομονή είναι η λέξη κλειδί, είτε στήνετε τον εξοπλισμό σας είτε μαθαίνετε ένα καινούργιο trick. Όταν έχετε μόλις σχολάσει από τη δουλειά, με 1 ώρα ακόμα φως και 20 τέλειους κόμβους, μην βιάζεστε. Το πιθανότερο είναι να καταλήξετε με μπλεγμένα σχοινιά η, ακόμη χειρότερα, με λάθος συνδεδεμένα σχοινιά. Αν έχετε πρόβλημα στο να εκτελέσετε ένα trick η ακόμα και να ορτσάρετε, βγείτε από το νερό για λίγο και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Το άγχος και η βιασύνη θα κάνουν τη μέρα σας ακόμα χειρότερη.

8. Ξέρουμε τα όριά μας.

Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε έναν σταθερό side-shore άνεμο, με 15 κόμβους και νερό flat και, από την άλλη, σε άνεμο onshore, με σπηλιάδα από 20 έως 30 κόμβους και καλό κύμα κοντά στην ακτή. Το ότι βλέπετε άλλους να κάνουν kite δεν σημαίνει ότι μπορείτε και εσείς. Κανένας δεν είναι άφθαρτος και όλοι έχουμε διαφορετικά όρια. Μάθετε τα δικά σας και σεβαστείτε τα. Συνήθως, αν έχετε δεύτερες σκέψεις για κάτι, τότε μην το κάνετε.


9. Προσοχή στον στατικό ηλεκτρισμό.

Χάρη στον Β. Φραγκλίνο, όλοι πρέπει να τρέμουμε τις αστραπές και να είμαστε ενήμεροι για τον στατικό ηλεκτρισμό. Οι καταιγίδες μπορεί να απέχουν χιλιόμετρα από την ακτή, χωρίς καθόλου σημάδια έντονων φαινόμενων αλλά ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να συσσωρευτεί στα σχοινιά του αετού και να δημιουργήσει εκκένωση, ειδικά την ώρα που προσγειώνετε ένα άλμα. Όταν βλέπετε καταιγίδες να πλησιάζουν, βγείτε έξω από το νερό.

10. Μην συμπεριφέρεστε σαν εκκολαπτόμενος Instructor.

Απλά και μόνο επειδή κάνετε kite για 6 μήνες και κάνετε κάποια καλά άλματα και tricks δεν σημαίνει ότι έχετε τα κατάλληλα προσόντα για να γίνετε instructor. Πρόκειται για εμπειρία που μόνο ο χρόνος μπορεί να φέρει. Σαν instructor, οι άλλοι θα σας έχουν σαν πρότυπο και θα σας εμπιστεύονται. Ό,τι τους διδάσκετε θα αποτελέσει τα θεμέλια του δικού τους kiteboarding. Αν αυτό δεν γίνει σωστά και αναλυτικά, τότε μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη στο μέλλον.

BONUS TIP: Προσοχή στο αλκοόλ και την έλλειψη ύπνου.

Το Kite είναι σαν οποιαδήποτε άλλο σπορ που είναι απαιτητικό σωματικά και ψυχολογικά. Άρα, χωρίς κατάλληλη σωματική ανάπαυση, είναι πολύ πιθανόν να κάνετε κάποιο σοβαρό η επικίνδυνο λάθος. Το ίδιο ισχύει και για την πνευματική μας κατάσταση. Όταν κάνετε kite, δεν μπορείτε να σκέφτεστε αν ξεχάσατε τον φούρνο αναμμένο η εάν είχατε δίκιο στην χθεσινοβραδυνή σας συζήτηση. Αυτό που χρειάζεστε είναι πνευματική διαύγεια και καθαρό μυαλό.

Πηγή: http://www.kiteclub.gr