“Κλείδωσε” το άνοιγμα των σχολείων – Η ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών Λυκείου στα θρανία από την Δευτέρα 12 Απριλίου. 

Oι μαθητές Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία την Δευτέρα 12 Απριλίου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιnfokids.gr, οι επιστήμονες εξέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για τα σχολεία, άκουσαν εκτενώς το πλήρες σχέδιο της υπουργού Παιδείας για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές Λυκείου με αιχμή του δόρατος τα self test και αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των Λυκείων παρότι υπήρχαν διαφωνίες.

Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την επανεκκίνηση της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων όλης της χώρας, από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου .

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα στις 18:00 στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον ιό από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Έντονη διαφωνία στην Επιτροπή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση για την επανεκκίνηση της δια ζώσης διδασκαλίας στα Λύκεια, δεν ήταν ομόφωνη καθώς υπήρξαν μέλη της  επιτροπής, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής, Σωτήρης Τσιόδρας, που τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά του ανοίγματος σχολείων των τριών τάξεων του Λυκείου και ειδικά στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη).

“Πέρασε” η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας

Στην κόντρα, λοιπόν, Υπουργείου Παιδείας και Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, επικράτησε η άποψη της Νίκης Κεραμέως που ήθελε διακαώς το άνοιγμα των Λυκείων στις 12 Απριλίου. Εξάλλου, την πρόθεση αυτή είχε προαναγγείλει και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, στις πρωινές της δηλώσεις στην ΕΡΤ1, τονίζοντας ότι  στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις των Λυκείων από τις 12 Απριλίου.

Όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι μαθητές Λυκείου έχουν μείνει πολύ χρονικό διάστημα μακριά από τις φυσικές τους τάξεις και η δια ζώσης διδασκαλίας των μαθημάτων θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σχολικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα οι μαθητές των λυκείων και δη αυτοί της Γ’ Λυκείου που θα πρέπει να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θεωρείται ότι θα πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία, για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις εξετάσεις τους.

Επιστροφή στα θρανία με υποχρεωτικό αρνητικό self test

Εχέγγυο για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών των τριών τάξεων του Λυκείου στα θρανία είναι η πραγματοποίηση self test σε καθηγητές και μαθητές από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα.  Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.  Το αρνητικό self test θα πιστοποιείται από βεβαίωση την οποία ο μαθητής θα πρέπει να επιδεικνύει στον καθηγητή κατά την είσοδο στο σχολείο ενώ τυχόν θετικό self test θα πρέπει να δηλώνεται στο testing.gov.gr.  Μάλιστα χωρίς βεβαίωση οι μαθητές θα τίθενται εκτός τηλεκπαίδευσης.

Η προμήθεια των self test θα γίνεται  αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου(16-18 ετών) και εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας. Για τα ανήλικα τέκνα θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Πώς γίνεται το self test

Η διαδικασία αυτοδιάγνωσης στο σπίτι είναι εύκολη, αφού αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εισάγουμε το στυλεό στο ένα ρουθούνι, σε βάθος 2 εκατοστών και κάνουμε 4 αργές περιστροφές. Στη συνέχεια, παίρνουμε το φιαλίδιο που περιέχει μέσα το διάλυμα, το ανοίγουμε, εισάγουμε μέσα το στυλεό και κάνουμε 10 περιστροφές. Αφαιρούμε το στυλεό, ακουμπώντας όμως στα τοιχώματα του φιαλιδίου. Το φιαλίδιο, το τοποθετούμε κατακόρυφα στην οπή της δοκιμαστικής ταινίας και ρίχνουμε 4 σταγόνες. Μετά από 15 λεπτά έχουμε το αποτέλεσμα.